2023’te en çok satılan otomotiv markaları belli oldu – Teknoloji

2023’te en çok satılan otomotiv markaları belli oldu – Teknoloji

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında geçen yıl en fazla satış gerçekleştiren marka Fiat olurken, bunu sırasıyla Renault ve Ford izledi. 

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023 yılında yıllık bazda yüzde 57,4 büyüdü. Böylece sektörde ilk kez 1 milyon rakamı aşılarak 1 milyon 232 bin 635 satışa imza atıldı. Daha önce en yüksek satış 983 bin 720 adetle 2016’da yapılmıştı.

Otomobil satışları, 2023 yılı ocak-aralık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63,2 artarak 967 bin 341 adet, hafif ticari araç satışları da yüzde 39,2 artışla 265 bin 294 adet oldu. 
Geçen yıl binek ve hafif ticari olmak üzere toplam satışlarda 193 bin 622 adetle Fiat ilk sırayı aldı. Fiat’ı, 135 bin 645 adetle Renault ve 102 bin 380 satışla Ford takip etti.

Volkswagen 88 bin 776 satışla dördüncü ve Peugeot 78 bin 632 satışla beşinci sırada yer aldı.

OTOMOBİL SATIŞLARINDA İLK 5
Otomobil satışları ele alındığında geçen yıl en fazla satış gerçekleştiren marka 125 bin 348 ile yine Fiat oldu. Fiat’ı 117 bin 491 satışla Renault ve 71 bin 93 satışla Volkswagen izledi. 


Opel, 61 bin 57 satışla dördüncü sırada konumlanırken, Peugeot da 58 bin 549 satışla beşinci sırada yer aldı.

Kaynak: sozcu.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

2023’te elektrikli araçların payı yüzde 6,8’e ulaştı – Teknoloji

2023’te elektrikli araçların payı yüzde 6,8’e ulaştı – Teknoloji

Elektrikli araç satışları, 2023 yılında kazandığı ivme ile otomobil pazarının yüzde 6,8’ini oluşturarak ilk defa pazarın önemli bir kesimine ulaştı.

Saf elektrikli araç satışları bu yıl pazara giren Tesla ve TOGG başta olmak üzere yeni markaların etkisiyle ilk defa ölçek kazandı. Elektrikli araçlar Nisan itibarıyla aylık bazda otomobil satışlarının yüzde 2’sini oluştururken, bu oran Ağustos ile birlikte yüzde 10’un üzerine çıktı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından yayımlanan verilere göre elektrikli araç satışları Aralık ayında geçen yıla göre yüzde 643 artarak 11,289 adet oldu. Aralık’ta otomobil satışlarının yüzde 9’u elektrikli araçlardan oluştu.

Yılın tamamına bakıldığında 65,562 adet elektrikli araç satıldı. Sadece elektrikli araç üretenler arasında TOGG 19,583 adet ile en çok satış yapan marka olurken, Nisan ayında pazara giren Tesla’nın satışları yaklaşık 12,150 adet oldu. Pazara Kasım ayında giren Çinli BYD’nin satışları ise 839 adet oldu.

EKSİKLİKLER BÜYÜMEYİ YAVAŞLATABİLİR
Elektrikli araçlar her ne kadar yüzde 10 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi olsalar da benzeri donanımdaki akaryakıt motorlu araçlardan yüzde 70 ila yüzde 220 ÖTV alındığı için “vergi avantajı” taşıyorlar. Fark özellikle orta ve üst segmentteki araçlarda kendisini gösteriyor.

Elektrikli araçlar ayrıca bakım maliyetleri ve sübvansiyonlu elektrik sayesinde oluşan düşük giderler nedeniyle tüketicilerin ilgisini çekiyor.

Ancak uzmanlar Türkiye’de nüfusun şarj etmeyi zorlaştıran çok katlı yapılarda yaşaması, şarj ağının yeni kurulması ve araçların düzenli bakımları için tesislerin yetersizliği konusundaki endişeler nedeniyle satışlarda büyümenin yavaşlayabileceğine dikkat çekiyorlar.

Alımlar daha çok teknolojik ürünleri seven üst gelirli veya ikinci otomobilini alan tüketicilerden geliyor.

Kaynak: reuters.com sozcu.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

2023;te siber güvenliğe en çok sigorta sektörü ihtiyaç duydu

2023;te siber güvenliğe en çok sigorta sektörü ihtiyaç duydu

Bilişim güvenliği alanındaki profesyonel ürün ve çözümleri ile çözüm ortaklarına satış ve destek veren teknoloji şirketi Laykon Bilişim, 10 yılı aşkın süredir Bitdefender, Narbulut, Watchguard, CoSoSys, Berqnet ve Logalarm markalarıyla sektöre değer katıyor. Şirket ve bireylerdeki teknoloji kullanım oranlarındaki artışın, tüm sektörlerde siber güvenlik ürünleri satışlarında yükselişe sebep olduğunu dile getiren Laykon Bilişim Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, siber güvenlik sektörüne dair 2023 değerlendirmelerini ve 2024 öngörülerini paylaşıyor. 

 Bilişim sektöründe 10 yılı aşkın uzman ve deneyimli kadrosuyla sektörde faaliyet gösteren Laykon Bilişim, çözüm ortakları ve siber güvenlik sektörü için 2023 yılı değerlendirmelerini sundu. Bu yıl çeşitli sektörler arasında özellikle sigorta şirketleri ile yoğun iş birlikteliklerinin olduğunu dile getiren Laykon Bilişim Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, “Şirket ve bireylerdeki teknoloji kullanım oranlarındaki artış sebebiyle, sigorta firmaları tarafında siber güvenlik poliçelerinin satışı arttı. Bu konuda Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütörü olarak Türkiye’deki sigorta şirketleriyle yoğun iş birlikteliğine sahip marka olduğumuzu söyleyebiliriz. Dijital dünyanın iş yapış şekillerinin içine bu denli girdiği bir zamanda tüm sektörler için güvenlik çözümleri temel ihtiyaç haline geldi. Sigorta sektörünün yanı sıra ayakkabı imalatından, mali müşavire, doktordan, hastaneye, fabrikaya, bankaya, sigortacıya kadar her kurum için güvenlik çözümleri zorunluluk haline gelerek vazgeçilmez bir unsur oldu.” dedi.

IoT Cihazlara Yönelik Güvenlik İhtiyacında Artış Var

Otomotiv, elektrikli araçlar, akıllı TV ve giyilebilir teknolojiler sayesinde gerçekleşen IoT güvenlik çözümlerindeki artışı aktaran Barbaros Akkoyunlu, IoT güvenlik çözümlerinin, EDR ötesinde XDR teknolojilerine olan yönelimleri artırdığını açıkladı. Sektördeki diğer çözümlere artan yönelimlerden bahseden Akkoyunlu, “Antivirüs Endpoint çözümleri 2023 için yine olmazsa olmaz güvenlik katmanlarından biri oldu. Ancak burada yoğunluğun artık standart endpoint çözümlerinden ise EDR/XDR modüllerine yönelişin arttığını gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra kişisel hatalar, halen en büyük açık olarak şirketlerde büyük veri kaybına neden oluyor. Bu nedenle 2023 yılında şirketlerin DLP çözümlerine yönelimi arttı. 2020 yılından bu yana distribütörü olduğumuz CoSoSys ile 2024 yılında bu yatırımların şirket tarafında artacağını düşünüyoruz. Biz de bundan dolayı kendi şirketimizde ekip ve sözleşmelerimizi güçlendirme yoluna gittik.” dedi.

Pandemi dönemi sürecinden sonra hibrit çalışma düzeni birçok şirket için kalıcı hale geldi. Bu dönemde yatırım maliyetlerinin artışıyla birlikte BYOD kullanımlarının arttığını dile getiren Barbaros Akkoyunlu, “MDM ihtiyacını da tetikleyen bu durum, uzak bağlantı ve RDP kullanımlarıyla oluşan güvenlik açıklarının kapatılmasını mutlak ihtiyaç haline getirdi. Aynı zamanda da Firewall alımlarında ciddi oranda artış yaşandı.” açıklamasında bulundu.

“Siber Güvenlik Dünyasının Can Kurtaranı Bu Yıl da Bulut Yedekleme Çözümleri Oldu”

Siber güvenlik, iş sürekliliği ve bulut çözümleri alanında kullanıcılarına yeni teknolojiler sunduklarını ifade eden Barbaros Akkoyunlu, “Siber güvenlik dünyasının can kurtaranı bu yıl da bulut yedekleme çözümleri oldu. Biz de Laykon Bilişim olarak Narbulut yedekleme çözümleri ile şirketlere iş sürekliliği alanında katkı sağlıyoruz. Özellikle deprem bölgesindeki birçok şirket Narbulut sayesinde tekrardan verilerine ulaşıp ticaret hayatları için önemli olan veri kaynaklarına ulaşarak sorunlarını kısa sürede çözebildiler. Deprem zamanında duran ticari hayatla birlikte sıkıntı yaşayan şirketlere bu çözümü sağlayabilmek bizim için büyük bir sevinç kaynağı oldu.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com