Microsoft, yapay zeka alanında fark yaratacak Orca’yı tanıttı – Teknoloji

Microsoft, yapay zeka alanında fark yaratacak Orca’yı tanıttı – Teknoloji





Microsoft, OpenAI ile ortaklaşa ürün ve hizmetlerinde yapay zeka yeteneklerini istikrarlı bir şekilde kullanıyor. Yazılım devi daha küçük senaryolar için de bir model oluşturuyor. Microsoft Research, büyük dil modellerini taklit ederek öğrenen Orca adlı yeni bir yapay zeka modelini tanıttı. Araştırma raporuna göre Orca, GPT-4 gibi büyük temel modellerinin akıl yürütme süreçlerini taklit ederek daha küçük modellerin sınırlamalarının üstesinden gelmek için tasarlandı.

Donanımhaber’de yer alan detaylarda Orca gibi dil modelleri belirli görevler için optimize edilebiliyor ve GPT-4 gibi büyük dil modelleri kullanılarak eğitilebiliyor. Daha küçük boyutu nedeniyle Orca, çalıştırmak ve işletmek için daha az bilgi işlem kaynağı gerektiriyor.

Araştırmacılar modellerini kendi gereksinimlerine göre optimize edebilir ve büyük bir veri merkezine bağlı kalmadan bağımsız olarak çalıştırabilirler.

Araştırma makalesine göre, 13 milyar parametreyle çalışan bir yapay zeka modeli olan Orca, GPT-4 gibi büyük dil modellerini taklit edip onlardan öğrenebiliyor. Orca, bir trilyondan fazla parametreye sahip olduğu söylenen GPT-4’ün yardımıyla açıklamaları, adım adım düşünce süreçlerini ve diğer karmaşık talimatları öğrenebiliyor.

Küçük dil modelleri gibi modeller sözel tarzı taklit etmede başarılı olsalar da, olgusal doğruluk ve karmaşık düşünme konusunda sıklıkla yetersiz kalıyorlardı. Ancak Orca, daha büyük modellerin akıl yürütme sürecini taklit etmeyi öğrenen 13 milyar parametreli bir model geliştirerek bu açığı kapatıyor.

Orca, çok sayıda kıyaslama ve testte diğer açık kaynaklı modelleri büyük bir farkla geride bıraktı ve düşünme yeteneği testinde GPT 4 ile eşleşti. Daha küçük bir model olmasına rağmen Big-Bench Hard (BBH) gibi karmaşık muhakeme ölçütlerinde ChatGPT ile aynı seviyede bulunuyor.

GPT-4’ün gerisinde kalmasına rağmen SAT, LSAT, GRE ve GMAT gibi akademik sınavlarda rekabetçi bir performans sergiliyor. Orca gibi yapay zeka modelleri daha az boyutla daha büyük işler yaptıkça bu tip araçlar daha özel kullanımlara doğru kayacaktır. Esasında Orca, kullandığımız telefonlarda yerel olarak çalışan yapay zekalar için atılmış önemli bir adım.


—-advertisement—

loading…

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

KT Portföy’den batarya teknolojileri alanında faaliyet gösteren Ni-CAT’a yatırım

KT Portföy’den batarya teknolojileri alanında faaliyet gösteren Ni-CAT’a yatırım

Elektrikli araç bataryaları için yapay zekâ ile geliştirilmiş nikel tabanlı yeni nesil katot malzemesi üretim çözümleri tasarlayan Ni-Cat, KT Porföy’ün yönettiği Lonca GSYF ve eş yatırımcılardan aldığı destekle, daha önce kurduğu pilot üretim tesisini fabrikaya dönüştürüyor. 

Teknopark İzmir’de faaliyet gösteren Ni-CAT, 2021 yılında melek yatırımcılardan aldığı yatırımla hızlandırdığı faaliyetlerine, Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki KT Portföy’ün kurucusu ve yöneticisi olduğu Lonca GSYF ve diğer eş yatırımcılardan aldığı yeni yatırımla, Li-ion bataryalarda kullanılacak katot malzemeleri üretimi için çalışmalarına devam ediyor. Şirket, kurduğu pilot tesiste yıllık 3 ton üretim kapasitesine ulaşarak ilk ihracatını ABD merkezli müşterisine yaptı. Ni-CAT, son olarak Avrupa İnovasyon Konseyi’nin (EIC) hızlandırma programına sunduğu projesiyle “Seal of Excellence” (mükemmellik mührü) almaya hak kazandı. Ni-CAT, Lonca GSYF ve eş yatırımcılardan aldığı destekle, kurduğu pilot üretim tesisini fabrikaya dönüştürüyor. 

Ni-CAT, yapay zekâ destekli sentez yöntemini kullanarak sunduğu çözümle, katot malzemelerinin iyileştirilmesi ve yeni formülasyonların geliştirilmesi sürecini kısaltmayı hedefliyor. Bu amaçla kendi veri havuzunu oluşturan Ni-CAT, yapay zekânın önereceği yöntemlerle müşterilerinin sipariş ettiği en uygun formülasyonu üretmeyi amaçlıyor. Talebe göre yüksek performanslı, uygun maliyetli ve dayanıklı ürün üretimine yönelik formülasyon alternatiflerini hızlı ve uygun fiyatla sunabilmesi Ni-CAT’ın tercih edilmesinde önemli rol oynuyor.

“Üretimi artırmak için fabrika fizibilite çalışmalarına başladık”

Ni-CAT Kurucu Ortağı Emre Yusuf Göl, “2018 yılında akademik faaliyet olarak başlattığımız nikel tabanlı yeni nesil katot malzemeleri geliştirme çalışmasını resmileştirerek Engin Karabudak ve Ahmet Aytekin ile 2020 yılında Ni-CAT şirketini kurduk. Geçen zaman içerisinde, elektrikli araçlara geçişin kolaylaştırılması ve yeni nesil enerji depolama sistemlerinde kullanılması amacıyla Li-iyon bataryalar için yüksek nikel içerikli katot malzemelerinin Ar&Ge ve üretimi konusunda yoğun bir çalışmada bulunduk. Güncel küresel gelişmeler, katot malzemesi tedarikçisi ve üreticisi pozisyonunda olmanın hem ulusal hem uluslararası alanda büyük önem taşıyacağını net bir şekilde gösteriyor. Sürdürülebilir mobilite alanında gelişen teknolojiler genelde elektrik enerjisi temelli olarak ilerliyor ancak elektrikli araçlara geçiş piyasanın beklediği hızda gerçekleşmiyor. Burada en önemli kısıtlama bataryaların performansı ve maliyetleriyle alakalı. Bu iki kriteri belirleyen ise katot malzemeleri. Bir elektrikli aracın maliyetinin %50’den fazlasını batarya maliyeti oluşturmaktadır. Batarya maliyetinin %50’den fazlasını ise katot malzemeleri oluşturuyor. Katot malzemeleri batarya performansını doğrudan etkilediğinden dolayı katot üretim yöntemi önem arz ediyor. Burada firmamız Ni-CAT’i farklı kılan unsur, müşterilerinin ihtiyacına yönelik, tailor made, yeni katot malzemelerinin üretimini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek donanıma ve birikime sahip olmasıdır. Ayrıca alınan yatırım sonrasında, gelişmiş analiz cihazlarını satın alarak tam kapsamlı pil prototipleme ve test merkezini de kurduk. Ayrıca hedeflerimiz doğrultusunda üretim kapasitesini artırmak amacıyla fabrika fizibilite çalışmalarına başladık” dedi. 

“Geleceğin teknolojilerine yatırım yapmaya devam edeceğiz”

KT Portföy Genel Müdürü Hamit Kütük ise “TOGG ile Türkiye gündemine giren elektrikli araç teknolojilerinin birçok açıdan sürdürülebilir ulaşımın yeni yöntemi olacağını düşünüyoruz. Araba yerine akıllı cihaz olarak isimlendirilmeye başlanan ulaşım çözümleri için menzil halen geliştirilmesi gereken en önemli konu. Bu araçlarda batarya en büyük maliyet unsuru olarak öne çıkıyor. Bu maliyetleri aşağı çekebilecek ve performansı artırabilecek bataryalar geliştirebilenler yarışta öne çıkacak. Stratejik açıdan önemli gördüğümüz bu alanda Ni-CAT, yetkin kadrosu ve etkili çözümleriyle hem müşterilerine hem de ülkemize büyük katkı sağlıyor. KT Portföy olarak sürdürülebilirlik alanında faaliyet gösteren Ni-CAT gibi geleceğin teknolojilerine yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.  

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Huawei ve SolarAPEX’ten güneş enerjisi alanında 400 MW’lık işbirliği – Ulusal24.com

Huawei ve SolarAPEX’ten güneş enerjisi alanında 400 MW’lık işbirliği – Ulusal24.com

Huawei Türkiye ve SolarAPEX, güneş enerjisi santrali (GES) alanında yeni bir işbirliğine imza attı. Intersolar Avrupa Güneş Enerjisi Konferans ve Fuarı’nda imzalanan ve toplam 400 MW’lık enerji hacmini içeren sözleşme kapsamında, Huawei’in ürünleri SolarAPEX’in çeşitli projelerinde kullanılacak. 

 

Huawei, son yıllarda artırdığı güneş enerjisi alanındaki yatırım ve işbirliklerine bir yenisini daha ekledi. Huawei ve SolarAPEX bu kapsamda yeni bir ürün tedarik sözleşmesine imza attılar. Sözleşme kapsamında sağlanacak 400 MW’lık ürünün 170 MW’lık kısmı, Mart ayında Tosyalı Holding’in hayata geçirdiği dünyanın en büyük çatı güneş enerjisi santrali projesinde, geri kalan 230 MW’lık birimin ise SolarAPEX’in Türkiye’nin dört bir yanındaki çatı ve saha uygulamalı GES projelerinde kullanılması planlanıyor.  

 

Jing Li: Geleceğin temiz ve aydınlık dünyası için çalışmaya devam edeceğiz

 

Huawei Türkiye Genel Müdürü Jing Li yaptığı değerlendirmede; “Ülkemizin değerli markalarıyla birlikte, geleceğin temiz ve aydınlık dünyası için çalışmaya ve Türkiye için değer üretmeye devam edeceğiz. Huawei özelinde ülkemizdeki en önemli güneş enerjisi iş birliklerinden biri olan Tosyalı Holding çatı güneş santrali projesi, şirketimizin bugüne kadar yer aldığı en büyük çatı üstü güneş enerjisi santrali projesi olması itibarıyla da önem taşıyor” dedi.

 

SolarAPEX Genel Müdürü Fatih Doğan da konuya ilgili değerlendirmesinde; “Güneş enerjisi sistemleri kurulumlarında sahip olduğumuz deneyimle, Türkiye’nin ve dünyanın önemli şirketleriyle işbirliği içinde çalışmaya devam ediyoruz. Bugün imza attığımız 400 MW’lık bu yeni sözleşmenin de Huawei teknolojisinin katkılarıyla, endüstrideki önemli başarı hikayelerinden biri olacağına inanıyoruz. Projedeki destekleri ve kıymetli iş ortaklıkları için Huawei Türkiye’ye teşekkür ediyorum” dedi.

 

Projede kullanılacak Huawei SUN2000-100KTL-M1 Pro ürünü, ek bir donanıma ihtiyaç duyulmadan, ısı kaynaklı kazalara sebep olabilecek unsurlara karşı (DC ARK) tam koruma sağlıyor ve böylelikle projenin verimliliğini artırıyor.

 

Sözleşme kapsamında ayrıca, güneş panelleri için çevrimiçi kontrol yapılmasına imkan sağlayan “I-V Curve Lisansı” da Huawei tarafından sağlanıyor. Bu sayede mekanik müdahaleye ve sahaya personel gönderilmesine gerek kalmaksızın, güneş panellerinin performans ve güvenlik riskleri uzaktan izlenebiliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com