Dijital adli bilişim gerçeği nasıl ortaya çıkarıyor?

Dijital adli bilişim gerçeği nasıl ortaya çıkarıyor?

Teknolojinin hayatımızın çeşitli yönleriyle giderek daha fazla iç içe geçmesiyle birlikte, dijital adli bilişimin farklı alanlardaki önemi daha da artıyor. Teknoloji geliştikçe, faaliyetlerini gizlemek ya da izlerini kaybettirmek isteyen kötü niyetli aktörler tarafından kullanılan yöntem ve teknikler de gelişiyor. Dijital adli bilişimin bu değişikliklere uyum sağlamaya devam etmesi ve siber tehditlerin önüne geçmek ve nihayetinde dijital sistemlerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için yenilikçi yaklaşımlar kullanması gerekiyor. 

Dijital güvenlik şirketi ESET, olay yerinin boyutlandırılmasından ipuçlarının aranmasına ve verilerin anlatacağı hikayenin bir araya getirilmesine kadar dijital adli bilişim süreçlerini inceledi. 

Dijital kanıtları ortaya çıkarma, analiz etme ve yorumlama sanatı, özellikle çeşitli dolandırıcılık ve siber suçlar, vergi kaçakçılığı, takip, çocuk istismarı, fikri mülkiyet hırsızlığı ve hatta terörizmle ilgili soruşturmalarda önemli bir büyüme gösteriyor. Dijital adli bilişim teknikleri kuruluşların veri ihlallerinin kapsamını ve etkisini anlamalarına ve bu olaylardan daha fazla zarar görmelerini önlemeye yardımcı oluyor. Dijital adli bilişim; suç soruşturmaları, olaylara müdahale, boşanma ve diğer yasal işlemler, çalışanların suiistimal soruşturmaları, terörle mücadele çabaları, dolandırıcılık tespiti ve veri kurtarma dahil olmak üzere çeşitli bağlamlarda bir rol oynuyor.  ESET uzmanları dijital adli bilişim araştırmacılarının dijital suç mahallini tam olarak nasıl boyutlandırdıklarını, ipuçlarını nasıl aradıklarını ve verilerin anlatması gereken hikayeyi nasıl bir araya getirdiklerini inceledi.

 

Kanıtların toplanması

Bu adım, dijital kanıt kaynaklarının belirlenmesi ve toplanmasının yanı sıra olayla bağlantılı olabilecek bilgilerin tam kopyalarının oluşturulmasını içerir. Orijinal verileri değiştirmekten kaçınmak; uygun araç ve cihazların yardımıyla bit-bit kopyalarını oluşturmak önemlidir. Analistler daha sonra silinmiş dosyaları veya gizli disk bölümlerini kurtarabilir ve sonuçta diske eşit boyutta bir görüntü oluşturabilir. Tarih, saat ve zaman dilimi ile etiketlenen örnekler, onları dış etkenlerden koruyan ve bozulmayı ya da kasıtlı kurcalamayı önleyen kaplarda izole edilmelidir. Cihazların ve elektronik bileşenlerinin fiziksel durumunu belgeleyen fotoğraflar ve notlar genellikle ek bağlam sağlamaya ve kanıtların hangi koşullar altında toplandığını anlamaya yardımcı olur. 

Veri koruma

Başarılı bir analizin temellerini atmak için toplanan bilgiler zarar görmekten ve tahrif edilmekten korunmalıdır. Analistlerin, analizin daha sonra üzerinde yapılacağı verilerin adli görüntülerini (veya tam kopyalarını veya replikalarını) oluşturmaları gerekir. Bu aşama, numunenin yeri ve tarihinin yanı sıra onunla tam olarak kimin etkileşime girdiğini belgeleyen titiz bir kayıt olan “gözetim zinciri” etrafında döner. Analistler, soruşturma için yararlı olabilecek dosyaları kesin olarak tanımlamak için hash tekniklerini kullanır. Hash’ler aracılığıyla dosyalara benzersiz tanımlayıcılar atayarak, kanıtın gerçekliğinin izlenmesine ve doğrulanmasına yardımcı olan dijital bir ayak izi oluştururlar. 

Analiz

Araştırmacılar olay veya suç hakkında anlamlı içgörüler ve sonuçlar çıkarmak için toplanan kanıtları incelerken özel donanım ve yazılımların devreye girdiği yer burasıdır. Analistler, son derece dinamik olan dijital adli tıp alanında etkin kalabilmek için gelişen teknolojileri ve siber tehditleri yakından takip etmelidir. Zaman çizelgelerinin ve erişim günlüklerinin incelenmesi bu aşamada yaygın bir uygulamadır. Bu, olayların yeniden yapılandırılmasına, eylem dizilerinin oluşturulmasına ve kötü niyetli faaliyetlerin göstergesi olabilecek anormalliklerin belirlenmesine yardımcı olur.

Dokümantasyon

Bu aşamadan önce tespit edilen tüm eylemler, eserler, anormallikler ve her türlü model mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde belgelenmelidir. Aslında, dokümantasyon başka bir adli bilişim uzmanının analizi tekrarlayabileceği kadar ayrıntılı olmalıdır. Araştırma boyunca kullanılan yöntem ve araçların belgelenmesi şeffaflık ve tekrarlanabilirlik açısından çok önemlidir. Başkalarının sonuçları doğrulamasına ve izlenen prosedürleri anlamasına olanak tanır. Uzmanlar, özellikle beklenmedik zorluklarla karşılaştıklarında, kararlarının arkasındaki nedenleri de belgelemelidir. Bu, soruşturma sırasında alınan önlemlerin gerekçelendirilmesine yardımcı olur.

Raporlama

Tipik bir dijital adli bilişim raporu dava hakkında arka plan bilgisi sağlar. Araştırmanın kapsamını, hedefleri ve sınırlamaları ile birlikte tanımlar. Kullanılan yöntem ve teknikleri açıklar. Dijital kanıtların elde edilmesi ve korunması sürecini detaylandırır.

Keşfedilen eserler, zaman çizelgeleri ve modeller de dahil olmak üzere analiz sonuçlarını sunar ve bulguları ve bunların araştırmanın hedefleri açısından önemini özetler.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Gelecek Türk Telekom la Şekilleniyor: Bulut Bilişim Kampı Başlıyor

Gelecek Türk Telekom la Şekilleniyor: Bulut Bilişim Kampı Başlıyor

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, gençlere sunduğu eğitim ve kariyer fırsatlarıyla dijital dönüşümdeki öncülüğünü sürdürüyor. Gençlere, ‘Bulut Bilişimi’ tüm yönleriyle keşfetme ortamı sağlayan ve yoğun ilgi gören ‘Türk Telekom Bulut Bilişim Kampı’nın üçüncü dönemi için başvurular açıldı.  Bu yıl ilk üçe girenlerin toplamda 95 bin TL ödül kazanacağı kamp için kayıtlar 8 Ekim’e kadar devam edecek. 

 

Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük eden Türk Telekom, teknolojik birikimini Türkiye’ye Değer faaliyetlere yansıtmaya devam ediyor. Gelişim Üssü çatısı altında Türk Telekom Akademi’nin güçlü eğitmen kadrosundan eğitim imkanları, ödüllü yarışmalar, alanında öncü isimlerden mentorluk ve erken kariyer fırsatlarıyla gençleri buluşturan Türk Telekom’un Bulut Bilişim Kampı üçüncü dönemi başlıyor. Kasım ayında gerçekleştirilecek kamp için başvuru süreci 8 Ekim’e kadar devam edecek. Kampa kabul edilen katılımcılar alanında uzman isimlerden çevrim içi ve yüz yüze eğitim alma fırsatı bulacak. 

 

Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emre Vural, Türkiye’nin lider teknoloji şirketi olarak çok büyük bir çalışan ekosistemine sahip olduklarını belirterek; “Türkiye’de gençlerin yeni nesil teknolojilere büyük ilgi duyduğunu biliyoruz. Genç yeteneklere eğitim ve gelişim imkanları sunarak geleceğe hazır olmalarını sağlamak ve onları şirketimize kazandırmak başlıca önceliklerimizden biri. Şirket içinde potansiyel değerlerin istihdamına katkı sağlarken, geleceğin teknolojilerine ve mesleklerine odaklanarak gençlerin kariyer gelişimini de destekliyoruz. Bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz Bulut Bilişim Kampı ile bulut teknolojilerine ilgili duyan gençlerin kariyerlerinde iz bırakmak istiyoruz” dedi.

 

Başvuru ve kamp süreci 

Bulut Bilişim Kampı web sayfası üzerinden çevrim içi olarak yapılacak başvuru sürecinde tüm değerlendirme aşamalarını başarıyla geçen adaylar, Bulut Bilişim Kampı’na katılmaya hak kazanacak. Gençlere kariyerlerinde önemli bir adım atma imkanı veren öğrenme yolculuğunda katılımcılar; Bulut Bilişim, Yapay Zeka, Yazılım Geliştirme ve Nesnelerin İnterneti alanlarından ilgi duydukları Capture the Flag (Bayrağı Yakala) uygulamasına katılarak geleceğin teknolojilerini “dene-yap” yaklaşımı ile deneyimleyecek. 

 

İlk üçe girenlere toplam 95 bin TL ödül

Bulut Bilişim Kampını başarıyla tamamlayan tüm katılımcılar, Türk Telekom Bulut Bilişim Kampı Katılım Belgesi; tüm değerlendirme süreci sonunda dereceye giren katılımcılar ise Türk Telekom Bulut Bilişim Kampı Başarı Sertifikası almaya hak kazanacak. Ayrıca, kamp sonundaki proje yarışması ve kamp boyunca gösterdikleri performans açısından değerlendirilecek katılımcılardan birinciye 50 bin TL, ikinciye 30 bin TL, üçüncüye 15 bin TL olmak üzere toplamda 95 bin TL ödül verilecek. Lisans 3., 4. sınıf veya yüksek lisans öğrencileri ile en fazla 2 yıl önce bir lisans programından mezun olan ve bulut bilişim alanına ilgi duyan gençler 8 Ekim’e kadar turktelekomkariyer.com.tr/bulut-bilisim/ adresi üzerinden kampa başvuru yapabilir.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Türk Telekom bilişim uzmanları yetiştirmeye devam ediyor

Türk Telekom bilişim uzmanları yetiştirmeye devam ediyor

Türk Telekom’un, şirketler için kritik öneme sahip bulut bilişim konusunda uzmanlaşmak isteyen gençlere yönelik düzenlediği ‘Bulut Bilişim Kampı’ sona erdi. Kamp sonundaki proje yarışmasında ilk üçe giren Yamaç Tan, Taha Zereyak, Selçuk Şan toplamda 60 bin TL ödülün sahibi oldu. 

 

Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom, gençlerin kariyer gelişimini desteklemeyi sürdürüyor. Türk Telekom, şirketler için büyük önem taşıyan bulut bilişim alanında kariyer sahibi olmak isteyen gençler için ‘Bulut Bilişim Kampı’ düzenledi. Türk Telekom Gelişim Üssü çatısı altında bu yıl ikincisi yapılan kampa 48 genç katılarak alanında uzman isimlerden eğitim alma fırsatı yakaladı. 

 

Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emre Vural, gençlere her alanda çeşitli olanaklar sunduklarını belirterek şöyle konuştu: “Türk Telekom olarak eğitim programlarımız ile potansiyel yeteneklerin istihdamına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Gençlerimizin uzmanlaşmak istediği alanlarda kariyerlerine yön verecek şekilde tecrübe sahibi olmaları için çalışarak ülkemize faydalı bireyler olmalarına katkı sağlıyoruz.”

 

Kampa katılan gençler, bulut veri merkezleri, dijital dönüşüm, otomasyon, IaaS ve PaaS bulut platformları, açık kaynak teknolojileri, DevOps – GitOps süreçleri gibi konu başlıkları kapsamında 35 farklı eğitmenden 24 saatin üzerinde ücretsiz eğitim alırken, sektörün öncü isimlerinin yer aldığı panellere katıldı. Kamp sonunda ise 48 genç, kariyer hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olacak bir eğitim sertifikasının sahibi oldu. 

 

İlk üçe girenler 60 bin TL ödülün sahibi oldu

Geleceğin bulut teknolojileri uzmanları, kamp sonundaki proje yarışması ve kamp boyunca gösterilen performans bakımından değerlendirilerek ödül sahipleri belirlendi. Kamp sonunda düzenlenen ödül töreninde dereceye giren katılımcılardan birinciye 30 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 10 bin TL olmak üzere toplamda 60 bin TL değerinde teknoloji hediye çeki verildi. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Huawei Bilişim Akademisi Ankara’da üniversitelerle buluştu

Huawei Bilişim Akademisi Ankara’da üniversitelerle buluştu

Huawei, Türkiye’deki 20. yılında genç yeteneklerin bilişim sektörüne kazandırılmasına yönelik, eğitim odaklı faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda hayata geçirilen etkinliklerden biri olan “Huawei Bilişim Akademisi Zirvesi”, Bilişim Akademisi yöneticilerinin ve programa dahil olan üniversite temsilcilerinin katılımıyla, 4 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirildi.   

 

Huawei Bilişim Akademisi, üniversite işbirliklerine, 4 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilen ve şirketin Bilişim Akademisi programı yöneticileriyle üniversite temsilcilerini buluşturan, “Huawei Bilişim Akademisi Zirvesi” ile devam etti.

 

Bu yıl ilk kez düzenlenen ve Huawei Bilişim Akademisi programına dahil olan 25’ten fazla üniversiteden, yaklaşık 50 akademisyenin katıldığı Zirve’de; Huawei Bilişim Akademisi’nin vizyonu, yerel ve küresel platformlarda gerçekleştirilen faaliyetler, programın eğitim ekosistemi ve Huawei’ye kattığı değerler, bilişim sektörü özelinde sağlanan katkılar ve Bilişim Akademisi’nin gelecek dönem hedefleri, ele alınan temel konular arasındaydı.   

 

Huawei Türkiye Kurumsal İlişkiler ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Liang Dongbo, Huawei Bilişim Akademisi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada; “2020 yılı sonunda hayata geçirdiğimiz Huawei Bilişim Akademisi projesi ile bugün Türkiye’de 26 üniversite ile işbirliği gerçekleştirdik ve 3.000`in üzerinde öğrenciye ulaştık. Huawei olarak Türkiye’deki 20. yılımızı kutluyoruz ve şuna inanıyoruz ki Huawei Bilişim Akademisi’nin de desteğiyle Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamaya ve her zaman olduğu gibi çok çalışarak yeni değerler yaratmaya devam edeceğiz. Hem küresel hem de yerel olarak hayata geçirdiğimiz yetenek programları ve yarışmalarla, öğrencilere kendilerini geliştirme imkanı tanırken, kariyer yollarında da onlara destek oluyoruz. Gençlerimizin en son teknolojiye rahatlıkla ulaşabilmesi ve her gencin eşit fırsatlara sahip olabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kapsamdaki yatırımlarımıza, katma değerli projelerle birlikte, hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

 

Huawei Türkiye AR-GE Merkezi Direktör Yardımcısı Boran Demirciler ise konuşmasında şu sözlere yer verdi; “Huawei kurulduğu ilk günden bu yana; yeniliğe, inovasyona ve Ar-Ge yatırımlarına çok değer veren bir şirket. Şirketimiz gelirinin her yıl 10’unu araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayırıyor. Huawei, sahip olduğu büyük Ar-Ge merkezlerinin yanı sıra, dünya çapında 172 ortak inovasyon laboratuvarı ve 86 temel teknoloji laboratuvarı ile akademilerle yakın bir çalışma prensibi izliyor. Türkiye’de 1.000’den fazla mühendisimiz ile yazılım geliştiriyor ve sektöre katma değerli çözümler sunuyoruz. Her yıl 100 yeni mezun arkadaşımızı bünyemize katmaya devam ediyor, uzmanlık alanlarına göre yetiştiriyor, gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Akademik işbirliklerine büyük önem veriyor, TÜBİTAK ve üniversitelerimiz ile projeler geliştiriyoruz. Tüm bunları yaparken, daha fazla yeni yeteneği sektöre kazandırmayı hedefliyoruz.”

 

Huawei Bilişim Akademisi Genel Müdür Yardımcısı Himanshu Mahajan ise konuşmasında şunları söyledi; “Dijital dönüşümün sürdürülebilir olması için yetenek geliştirme programları büyük bir önem taşıyor. Birçok ülkede, sektöre genç yetenekleri kazandırmak konusunda çalışmalar yapılıyor. Huawei olarak, Bilişim Akademisi programıyla genç yetenekleri teknoloji ile buluşturmayı, onları bilişim sektörüne kazandırmayı ve kariyerlerine istedikleri yönde devam etmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz. Huawei olarak, 170’ten fazla ülke ve bölgede, 3 milyardan fazla insanı teknoloji ile buluşturuyoruz. Bu büyük deneyimin de yardımıyla, Bilişim Akademisi projesini daha fazla geliştirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Sağlıklı bir yetenek ekosistemi oluşturmak amacıyla; UNESCO, GEDS, IFEES gibi uluslararası organizasyonlarla birlikte çalışıyoruz. Yetenek geliştirme programları kapsamında dünya çapında yarışmalar düzenliyoruz ve üniversitelerdeki genç yeteneklerin projeler geliştirmelerine destek oluyoruz. Huawei dünya çapında da bu anlamda birçok devam eden eğitim programı uyguluyor. Türkiye’de de bu alanda her gün daha ileri bir noktaya ulaşmayı hedefliyoruz.”

 

İş dünyası ve eğitim kurumları arasında bir köprü görevi görüyor

Huawei Bilişim Akademisi (Huawei ICT Academy), ülkemizde ve yurtdışında faaliyet gösteren lise ve üniversitelerle ortaklaşa yürütülen eğitim odaklı bir proje olma özelliği taşıyor. Bu proje kapsamında, öğrencilerin gelecekteki iş yaşamlarına katkı sağlamak amacıyla, tüm dünyada geçerliliği olan Huawei eğitim ve sertifikasyon kursları veriliyor. 

 

Huawei Bilişim Akademisi ayrıca, şirketler ve eğitim kurumları arasında bir köprü görevi görerek, bilişim endüstrisi için yenilikçi bir yetenek ekosistemi oluşturulmasına da katkıda bulunuyor. Bilgi teknolojileri alanında yeni yeteneklerin yetiştirilmesi için en güncel teknolojik imkanlar, Huawei ile işbirliği yapılan eğitim kurumlarına yine bu program çerçevesinde sunuluyor. Huawei Bilişim Akademisi kapsamında, dünya genelinde bugüne kadar 170 binden fazla öğrenci sertifika alırken, yaklaşık 2.000 üniversite ile de işbirliği gerçekleştirildi.

 

Huawei Bilişim Akademisi Zirvesi, katma değerli çalışmalarıyla Bilişim Akademisi programına destek veren; Ankara Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi temsilcilerine ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.  

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

ZEYGEM Bilişim Teknolojileri Akademisi’ne Rektör ve Dekanlardan Ziyaret – Ulusal24.com

ZEYGEM Bilişim Teknolojileri Akademisi’ne Rektör ve Dekanlardan Ziyaret – Ulusal24.com

Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi’nin iş birliğiyle Zeytinburnu Gençlik Merkezi’nde devam Bilişim Teknolojileri Akademisi’ni ziyaret eden İstanbul Üniversitesi rektör ve dekanları, verilen eğitimleri yerinde görüp, öğrencilerle sohbet etme imkânı buldular. 

 

Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi’nin desteğiyle Zeytinburnu Gençlik Merkezi’nde eğitimlerine devam eden Bilişim Teknolojileri Akademisi öğrencilerini ziyaret eden rektör, dekan ve hocalar, öğrencilerle sohbet edip, eğitim müfredatları ile ilgili detaylı bilgiler aldılar. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayim Yorgun, İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Müdürü Doç. Dr. Gökhan Övenç’e ziyaretleri boyunca Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ev sahipliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Başkanı Arısoy’a, ZEYGEM Bilişim Teknolojileri Akademisi’nin hedefine ulaştığını görmekten çok memnun olduklarını, bu eğitimde emeği geçen tüm hocalara ve bizzat kendilerine İstanbul Üniversitesi olarak teşekkür ettiklerini belirtti.

 

ZEYGEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ AKADEMİSİ

ZEYGEM Bilişim Teknolojileri Akademisi, Zeytinburnu’nda ikamet eden veya okuyan lise hazırlık, 9, 10, 11, veya 12’nci sınıf öğrencilerine yönelik eğitimler veriyor. Toplam 9 hafta süren eğitim, 3 temel başlık ve devam eden 20 alt başlıktan oluşuyor. Akademide; Temel Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Programcılığı ve Yapay Zekâ ana başlıkları altında kategori eğitimleri veriliyor.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com