Lincoln Electric Türkiye’nin Desteğiyle Meslekler Yarıştı

Lincoln Electric Türkiye’nin Desteğiyle Meslekler Yarıştı

9-12 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenen ve Bursa TÜYAP Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen Türkiye’nin Bilim Festivali Turkish Airlines 9. Science Expo’da meslekler yarıştı. İlk kez düzenlenen, yetenek ve uzmanlığın ön plana çıktığı bu anlamlı yarışmaya; Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Bölümü ile kaynak sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilen son teknoloji kaynak ürünleri geliştiren Lincoln Electric Türkiye sponsor olarak destek verdi. 

 

16 Meslek Alanında Keyifli Rekabet

Meslekler Yarışıyor Beceri Yarışması, Türkiye’deki mesleki eğitimin kalite standartlarını yükselterek yeni meslek alanları ve eğitim programları geliştirmek, ulusal ve uluslararası yarışmalara zemin hazırlamak, mesleki ve teknik eğitimi teşvik etmek ve öğrencileri, aileleri, öğretmenleri alanla ilgili olarak bilgilendirmek ve sektör istihdamını arttırmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlendi. Düzenlenen yarışma kapsamında, Mesleki ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okul/kurumların 16 alanında, ilgili alanların 10. 11. ve 12. sınıflardaki uygulanan programlarda öğrenim gören öğrenci ve kursiyerler yarıştı. 

 

Meslekler Yarışıyor Beceri Yarışması metal teknolojisi kategorsinde Türkiye’de en yetenekli meslek lisesi öğrencileri MIG / MAG ve örtülü elektrot kaynağı için Inverter tabanlı kompakt kaynak makinesi olan Lincoln Electric Powertec i320C Advanced ile gazaltı kaynağı uygulaması yaparak 4 gün boyunca hünerlerini sergiledi. Çeşitli Teknik Liselerden öğretim üyelerinden oluşan jüri heyeti en başarılı kaynağı yapan ilk 3 öğrenciyi seçerek ödüllendirdi. Öte yandan, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü ve çok sayıda teknik öğretmen ve öğrenci Lincoln Electric’in sektöre değer katan ürünü VRTEX 360 Compact Kaynak Simülatörü ile sanal ortamda kaynak uygulaması deneyimini yaşadı. Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Lincoln Electric standı yoğun ilgi gördü. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Vestel, Schneider Electric çözümleri ile geleceğe hazırlanıyor – Ulusal24.com

Vestel, Schneider Electric çözümleri ile geleceğe hazırlanıyor – Ulusal24.com

Vestel City Schneider Electric dijital çözümleri ile önümüzdeki dönem içinde gerçekleştireceği genişlemelere şimdiden hazır hale geldi. 
Schneider Electric EcoStruxure çözüm mimarisi ile fabrika operasyonlarında verimlilik sağlarken, enerji tüketimini de azaltacak.  
EcoStruxure Asset Advisor yazılımı ile fabrikanın performansı sürekli olarak takip edilerek olası arızalar henüz oluşmadan önlenebilecek.  

 

Enerji yönetimi ve otomasyonun dijital dönüşümünde dünya çapında uzman Schneider Electric, Avrupa’nın tek alana kurulu en büyük endüstriyel tesislerinden biri olan Vestel City’i gerçek zamanlı izleme ve kontrol sistemleri ile daha verimli hale getirdi.  

 

Vestel City Schneider Electric Power Monitoring Expert ve Power Scada Expert enerji yönetim yazılımlarının yanısıra, KNX Aydınlatma Otomasyonu ve EcoStruxure Asset Advisor varlık yönetim yazılımları ile önümüzdeki dönemlerde gerçekleştireceği genişlemelere şimdiden hazır hale geldi. Vestel’in bina ve fabrika altyapı yönetimlerini birleştiren projede yeni nesil sensör teknolojileri ve yazılımlar ile donatılmış SM6-36 orta gerilim hücreleri ve akıllı alçak gerilim panoları kullanıldı. 

 

Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölgesi Servisler Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Dede yaptığı açıklamada “EcoStruxure mimarimiz ile Vestel Fabrikası operasyonel verimlilik sağlarken, enerji tüketimi de önemli ölçüde azalacak. Asset Advisor varlık yönetim yazılımları sayesinde fabrika performansının gerçek zamanlı ölçümü sağlanacak ve toplanan veriler ileri seviye algoritmalar ile analiz edilerek, olası arızalar henüz meydana gelmeden tespit edilecek ve önleyici aksiyonlar hemen devreye alınacak” şeklinde konuştu.   

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com

Mitsubishi Electric Öğretme Gerektirmeyen Robot Sistemi Teknolojisi Geliştirdi – Ulusal24.com

Mitsubishi Electric Öğretme Gerektirmeyen Robot Sistemi Teknolojisi Geliştirdi – Ulusal24.com

Robotlar; uzman veri girişi olmadan insanlar kadar hızlı çalışacak şekilde, kolayca ve otomatik olarak programlanıyor

 

Mitsubishi Electric, robotların uzmanlar tarafından öğretilmesine gerek olmadan sıralama ve düzenleme gibi görevleri insanlar kadar hızlı gerçekleştirmesini sağlamak için öğretme gerektirmeyen bir robot sistemi teknolojisi geliştirdiğini açıkladı. Sistem, operatörlerin iş görevlerini başlatmak için sesli talimatlar vermelerine ve ardından robot hareketlerini gerektiği gibi ayarlamalarına olanak tanıyan yüksek hassasiyetli konuşma tanıma dahil Mitsubishi Electric’in Maisart®1 AI teknolojilerini içeriyor. Bu teknolojinin, ürünlerin sık sık değişmesinden dolayı şimdiye kadar robotların tanıtılmasının zor olduğu gıda işleme fabrikaları gibi tesislerde uygulanması bekleniyor. Mitsubishi Electric, performans geliştirmeleri ve kapsamlı doğrulamaların ardından bu teknolojiyi 2023 yılı veya sonrasında piyasaya sürmeyi hedefliyor. 

 

Ürün Özellikleri 

1)    Operatörden gelen basit komutlara göre kendi kendine programlanan/ayarlanan robot hareketleri  

Robot hareketleri, uzman olmayan bir operatör tarafından sesle veya bir cihaz menüsü aracılığıyla iletilen basit komutlara kendi kendine programlanır ve kendi kendine ayarlanır.
Tescilli ses tanıma yapay zekâsı, endüstriyel robot üreticileri için bir ilk olarak gürültülü ortamlarda bile sesli talimatları doğru bir şekilde tanır.2 
Sensörler, operatörün beklenen sonuçları görselleştirmesine olanak tanıyan simülasyonlar için artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisiyle işlenen çalışma alanıyla ilgili 3D bilgileri (görüntüler ve mesafeler) algılar. 
Programlama ve ayarlamalar, geleneksel sistemlere göre yalnızca onda bir veya daha az zaman gerektirir.3 

2  Endüstriyel robot üreticileri tarafından uygulanan komut sistemlerine ilişkin Mitsubishi Electric tarafından yapılan araştırmaya göre (28 Şubat 2022 itibariyle) 

3  Kurum bünyesinde yapılan karşılaştırmalara göre 

 

Sesli veya menüden verilen talimatlara yanıt veren sistem, üç boyutlu sensörle çalışma ortamını taradıktan sonra robot hareketlerini otomatik olarak programlıyor. Hareketlerde ince ayarlamalar, operatörün diğer komutlarıyla kolaylıkla yapılabiliyor. Mitsubishi Electric’in gürültü düzeyi yüksek fabrikalarda bile son derece hassas olan benzersiz ses tanıma yapay zekâsı, endüstriyel robot üreticileri tarafından sunulan kullanıcı arayüzleri arasında sesli komutla çalışan ilk kullanıcı arayüzü olarak dikkat çekiyor. Örneğin; bir gıda işleme fabrikasında uzman olmayan bir çalışan, “Üç parça tavuğu, yemek kutusunun ilk bölümüne yerleştir” gibi bir komutla robota talimat verebiliyor. Yapay zekâ, sesli talimatın net olmaması halinde bile ima edilen anlamı anlayabiliyor. Örneğin; “Biraz daha sağa” komutunda gerekli olan hareket mesafesini belirleyebiliyor. Alternatif olarak, menülere sahip bir tablet yardımıyla komutlar verilebiliyor veya “nerede”, “ne” ve “kaç adet” gibi kategoriler seçilerek basit programlar oluşturulabiliyor. 

 

Tablet yardımıyla komutların istenilen sonuçları verdiğinin teyit edilebilmesi amacıyla stereografik AR simülasyonları da görüntülenebiliyor. Daha fazla rahatlık için sistem ayrıca, endüstride bir ilk olan özel bir işaretleyici gerektirmeden bir AR sanal alanında bir robotun ideal konumlandırılmasını da önerebiliyor.4  

 

Sistem, engellerden kaçınma dahil robot hareketlerinin kendi kendine programlanması sayesinde simülatör ve/veya gerçek ekipmanlar kullanılarak ortam bilgilerinin toplanması, veri girişi ve işlemlerin onaylanması için gereken iş yükünü azaltıyor. Sonuç olarak, bu kümülatif süreçleri geleneksel yöntemlerin yalnızca onda biri kadar veya daha az sürede tamamlayabiliyor. Bu avantajlar sayesinde sistemin sık ürün değişim aralığı sebebiyle robotların sık sık değiştirilmesini gerektiren gıda işleme fabrikaları gibi hâlihazırda robotlara uygun olmayan üretim hatlarının otomasyon sürecini desteklemesi bekleniyor. 

 

4 AR sanal alanlara sahip robot modellerine ilişkin Mitsubishi Electric tarafından yapılan araştırmaya göre (28 Şubat 2022 itibariyle)

 

 

2)     Teknolojiyle optimize edilen hareketler, robotların görevleri insanlar kadar hızlı yapmasını sağlıyor  

–    Kendi kendine programlama sistemi, iş görevlerini insanlar kadar hızlı yapmak için engellerden kaçınma dahil robot hareketlerini yöneten komutlar üretiyor. (Ürünü en az 2 saniyede kavrıyor.5) 

–    Sistem, robot kollarının açılma ve kapanma sürelerini ayarlayıp optimize ederek kayıp zamanı azaltıyor.  

–    Robotun kolunda bulunan kameradan gelen görsel bilgileri kullanan sistem, örneğin robotun yeri veya yerleştirilecek ürün değiştiğinde hareketleri otomatik olarak düzeltiyor.   

 

5 Bir ürünü kavrayarak yerine yerleştirmek için gereken süre  

 

Geleneksel olarak, bir robotun çalışma hızını artırmak, istenen yörüngeleri gerçekleştirmek için zaman gerektirir çünkü operatörün en iyi koşulları belirlemek için bir simülatör ve/veya gerçek robot kullanması gerekir. Mitsubishi Electric, etraftaki engelleri ve robot performansına ilişkin bilgileri kullanarak robot hareketlerini optimize etmek için bir yörünge oluşturma teknolojisi geliştirdi. Şirket ayrıca, robot tarafından uygulanabilecek izin verilen kuvvet aralığı içinde mümkün olan en kısa kol hareket süresini elde etmek için otomatik olarak bir hız modeli oluşturan bir hızlanma/yavaşlama-optimizasyon teknolojisi geliştirdi. Her iki teknoloji de robotun hareketlerini ayarlamak için gereken sürenin kısaltılmasına yardımcı oluyor.

 

El açma/kapama zamanlamasının optimize edilmesi de çalışma süresinin azaltılmasına yardımcı olur. Geleneksel olarak, bu tür ayarlamalar simülasyonlar kullanılarak ve robot çalıştırılarak manuel olarak gerçekleştirilir. Yeni teknoloji bununla birlikte, bu zamanlamayı elin ve kavranacak nesnenin özelliklerine göre otomatik olarak ayarlıyor ve optimize ediyor, böylece uzun manuel ayarlamaları ortadan kaldırırken iş verimliliğini de artırıyor.

 

Ek olarak, kavrama-tanıma yapay zekâsı ve sistemin üzerine sabitlenmiş üç boyutlu bir sensör, kavrama için en iyi konumu hızla belirliyor ve böylece boşa harcanan zamanı azaltıyor. Ayrıca robot eline takılan bir kameradan alınan görsel bilgiler, robotun veya hedef nesnenin konumu değiştiğinde robotun hareketini kendi kendine düzeltmesine olanak tanıyor. Mitsubishi Electric’in yeni teknolojisi, robotik kol ve el hareketlerini optimize ederek robotların insanlar kadar hızlı çalışmasına, yani bir öğeyi kavramak ve belirlenmiş bir yere yerleştirmek için en az 2 saniyede tamamlamasına imkân veriyor.

 

Diğer Özellikler 

Çevresel bilgilerin entegre sistem yönetimi  

Sistem, özel işlevler ekleme sürecini basitleştirmek için Robot İşletim Sistemi (ROS) yazılım platformunu destekliyor. Ayrıca Mitsubishi Electric; Edgecross, ROS ve tüm sistem hakkındaki bilgileri merkezi olarak yönetmek için bir ROS-Edgecross6 bağlantı fonksiyonu geliştirdi. Edgecross bağlantısı ve farklı tedarikçi çözümleriyle çalışabilirlik sayesinde, tüm üretim hatlarının izleme ve analiz süreçlerini kolaylaştırırken üretkenlik ve kaliteye katkıda bulunuyor.

 

6 Fabrika Otomasyon ve IT’yi birleştiren sınır bilişim için Japonya merkezli açık yazılım platformu 

 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com