Yapay Zeka Oyun Geliştirdi! – Gündem – U24

Yapay Zeka Oyun Geliştirdi! – Gündem – U24

Yapay zeka alanında yaşanan büyük gelişmeler video oyunlarını oynamada iyi olduğunu ortaya koyuyordu. Ancak yapılan yeni bir araştırma projesi, yapay zekanın oyun geliştirme konusunda da kullanılabileceğini gösteriyor. Bilim insanları ise bir oyunu sadece iki dakika izledikten sonra video oyun motorunu tekrar canlandırabilen bir yapay zeka sistemi geliştirmiş durumda.

Yapay zeka oyun geliştiriyor!

Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, bir 2D video oyununun çerçevelerini inceleyebilen ve sonrasında da tüm oyun alt yapısının bir kopyasını inşa edebilen yapay zeka sistemi oluşturmuş durumda. Bu yeni yapay zeka sistemi, grafiklerden oyuncuların hareketlerine kadar her detayı içerecek bir şekilde oyun geliştirme yeteneğine sahip.

Yılların popüler oyunu Super Mario gözlemlenerek geliştirilmiş olan bu sistem iki dakikadan daha kısa bir süre içerisinde oyunu izledikten sonra oyuncunun alacağı yol ya da düşmanlar ile olan etkileşimler gibi gelecekte olacak olayları ön görerek kendi modelini oluşturabilmiş durumda. Yetenekli yapay zeka bütün bu işlemi oyunun koduna erişmeden sadece kuramsal sinir ağları aracılığı ile gözlemleyerek yapabiliyor.

Yapay zeka şu anda sadece 2D oyunlar için kullanılıyor!

Şu anda sadece 2D oyunlar için kullanılabilen yapay zeka sistemi, Sonic The Hedgehog ve Mega Man gibi popüler oyunlarda test ediliyor. Oyun geliştiricilerine yardım edeceği tahmin edilen bu yapay zeka sisteminin bazı oyunları çok daha hızlı bir şekilde geliştireceği düşünülüyor. Ayrıca bu yapay zeka sistemi oyun geliştirmeye yeni başlayan kişilerde eğitim amaçlı şekilde de kullanılabilir. Bakalım ilerleyen dönemde yapay zekanın geliştirdiği ya da geliştirmeye yardımcı olduğu oyunları oynayabilecek miyiz?

Haber Kaynağı ulusal24.com

Görünmezlik Pelerini Mi Geliyor? – Gündem – U24

Görünmezlik Pelerini Mi Geliyor? – Gündem – U24

Bir neslin vazgeçilmezi olan inanılmaz film serisi Harry Potter ile bir karşımıza çıkan görünmezlik pelerini pek çoğumuzun hayallerini süslemiştir. Ancak bu hayal gerçeğe dönüşüyor olabilir. Zira görünmezlik teknik olarak mümkün. Avusturya’da TU Wien araştırmacıları opak bir materyalin üzerine doğru ışık dalgalarının eş zamanlı bir dalga deseni çizdi ve hedefi görünmez hale getirebilecek yepyeni bir süreç geliştirdi.

Görünmezlik pelerini ses ve ışıkta fark edilmeyecek!

Teknik açıdan bir gün hem ses hem de ışık dalgalarında bizleri görünmez hale getirecek bir pelerinin üretilmesi mümkün. Retinalarımızın bazı maddelerden sıçrayan hafif ışık dalgalarını alabilmesi sayesinde nesneleri görebiliyoruz. Gizleme konusundaki önceki girişimlerin çoğu da nesnelerin etrafında hafif dalgaların yolunu bükerek söz konusu ilkeye karşı koymaya çalışmıştı. Ancak yalnızca küçük ölçeklerde çalışılabildi ve genel olarak parlaklık efekti gibi başka görsel efektler yaratıldı.

TU Wien araştırmacıları ise özel bir malzeme ve özel bir dalga teknolojisi sayesinde görünmezlik özelliğinin çok daha iyi sonuçlar verdiğini ifade ediyor. Orijinal ışık dalgasını nesneden geçirecek biçimde yönlendirmiş olan araştırmacılar nesne sanki hiç orada yokmuş gibi bir görüntü elde etmiş durumda. Optik olarak aktif durumda olan malzemenin enerji verildiğinde daha önce yapılan çalışmalarda kullanılmış olan malzemelerden farklı bir davranış sergilediği de belirtiliyor.

TU Wien araştırmacı ekibi, şu ana dek pelerini yalnızca bilgisayar simülasyonlarında test edebildi. Bir sonraki aşama olarak da pratik testlerin yapılması planlanıyor. Teorik olarak pelerinin akustik gizleme için de çalışacağı tahmin ediliyor. Bu sebeple araştırmacılar ses dalgaları için denemelerin devam ettiğini belirtiyor. Bakalım ileriki dönemde görünmezlik pelerini dolaplarımızda yer edebilecek mi?

Haber Kaynağı ulusal24.com

Facebook Uygulaması İçin WhatsApp Tuşu Geliyor! – Gündem – Ulusal24

Facebook Uygulaması İçin WhatsApp Tuşu Geliyor! – Gündem – Ulusal24

Facebook, bünyesinde yer alan mesajlaşma platformu WhatsApp için yine oldukça önemli bir hamle üzerinde çalışıyor gibi görünüyor. Firma, Facebook ana uygulaması içine WhatsApp özel tuşu ekleyerek yine yepyeni planlar peşinde.

Facebook WhatsApp tuşu için şu anda testler yapıyor!

Her zaman olduğu gibi şimdi de bu test sınırlı sayıdaki kullanıcılar ile yapılırken şu an için WhatsApp özel tuşu yalnızca Android için Facebook uygulamasında görülüyor. Kısa yol vazifesi üstlenmiş olan bu tuş ile Facebook uygulamasını terk etmeden direkt olarak WhatsApp uygulamasını açmak mümkün hale geliyor. Firmanın bu tuşa daha fazla görev verip vermeyeceği ise şu an için merak konusu.

Eğer sizler de bu kontrol grubu içine dahil edildiyseniz sağ üst kısımda yer alan profil fotoğrafınızın altındaki menüde söz konusu tuşu görmeniz mümkün. iOS için Facebook uygulamasında da bu tuşun denemeleri yakın zaman içinde yapılacak gibi görünüyor.

Facebook daha önce de böyle bir girişimde bulunmuştu!

Facebook çatısı altında yer alan servisleri uygulamasına ilk defa dahil etmiyor. Bu ayın başında firmanın Instagram için bir kısa yol ekleme denemesi yaptığı da gözlerden kaçmamıştı. 2015 yılında da Facebook uygulaması içine kullanıcıların kişilerine metin ve fotoğraf gönderebileceği bir WhatsApp ile gönder tuşu eklenmişti ancak söz konusu özellik resmi uygulamaya hiçbir zaman eklenmedi. Bakalım WhatsApp tuşu için bu durum resmileşecek mi ve en önemlisi de kullanıcılar bu yenilikten memnun kalacak mı?

Haber Kaynağı ulusal24.com

Karşınızda Su Geçirmeyen Güneş Pili! – Gündem – U24

Karşınızda Su Geçirmeyen Güneş Pili! – Gündem – U24

RIKEN ve Tokyo Üniversitesi iş birliğinde geliştirilmiş olan çok ince yapıdaki fotovoltaik hücre, çift taraflı su geçirmez bir film ile kaplandı ve ortaya güçlü bir güneş pili çıktı. Sıkıştırılabilir, yıkanabilir ve gerilebilir özelliğe sahip olan bu güneş pili kıyafetlere entegre edilebilecek ve aynı zamanda giyilebilir cihazlara güç verebilir nitelikte olacak.

Yıkanabilir güneş pili!

Araştırmacılar, yıkamalara dayanabilen ve ürettiği gücü koruyabilen su geçirmeyen bir güneş pili geliştirdi. Önceki çalışmalarda kullanılmış olan PNTz4T’ye dayanan süper ince, esnek ve organik fotovoltaik hücrelerin her iki tarafı da ışığın hücrelere ulaşmasına izin veren akrilik esaslı olan bir elastomer ile kaplandı. Ancak söz konusu tabaka su ve havanın hücreye işlemesini engellemiş oldu.

Yapılan testlerde cihaz ilk olarak % 7.9 verim ile çalıştı ve santimetrekare başına 7.86 mW güç üretti. Hücreler 2 saat suya batırılıp tekrar test edildiğinde de verimin % 5.4 oranında azalma yaşandığı gözlemlendi. Bunların yanı sıra cihaz 20 tur kadar sıkıştırıldığı takdirde ilk verimin % 80’ine sahip olduğu görüldü.

Yeni fotovoltaik hücreler sıkıştırılabilir ve yıkanabilir olması ile de güneş pilli giyilebilir ürünler için bir ilk olma özelliğine sahip. Bu hücreler vücut ısısını ve kalp atışlarını kaydedebilen sensörleri güçlendirebilirken aynı zamanda sağlık konularında da erken uyarılar sağlayabilir. Bakalım yakın zamanda yeni güneş pillerini kıyafetlerde ya da giyilebilir cihazlarda görebilecek miyiz?

Haber Kaynağı ulusal24.com

Apple Kullanıcıları Tehlikede Mi? – Gündem – Ulusal24

Apple Kullanıcıları Tehlikede Mi? – Gündem – Ulusal24

Apple kullanıcıları büyük efi yazılım zafiyeti yani büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Uzun süredir üreticilerin güvenlik zafiyetlerinden etkilenmemek adına işletim sisteminin güncel tutulması gerektiğini söylemesi bu kez tespit edilen zafiyeti kapatmak için yeterli değil zira Apple söz konusu zafiyeti kapatacak olan güncellemeyi yüklemesi için kullanıcılarını uyarmıyor!

Efi yazılım zafiyeti nedir?

Apple, Intel’in üretmiş olduğu EFI sistemini bilgisayarların işletim sistemine başlatana kadar olan süreç içerisindeki güvenlik kontrolleri ve sistem testlerini yapması adına yıllardır kullanıyor. Ancak bu sistemde keşfedilmiş olan bir güvenlik zafiyeti nedeni ile hackerlar sisteme henüz işletim sistemi açılmadan yüksek yetki ile erişebiliyor. Bu nedenle işletim sistemi ne kadar güncel olsa da bu durum hacker için bir önem ifade etmiyor.

Güncelleştirmeyi alan şanslı Apple kullanıcılarının da pek çoğu güvenlik zafiyetini kapatan yamanın yüklenmemiş olması sebebi ile hala zafiyete karşı savunmasız durumda. Duo Labs adlı güvenlik firmasının çıkarmış olduğu rapora bakacak olursak yaklaşık olarak 75 bin macOS kullanıcısı efi yazılım zafiyeti nedeni ile hacklenebilir durumda.

Haber Kaynağı ulusal24.com

Facebook, ‘Beğen’ Butonunu Kaldırıyor! – Gündem – Ulusal24

Facebook, ‘Beğen’ Butonunu Kaldırıyor! – Gündem – Ulusal24

Facebook, 6 Şubat’tan itibaren beğen butonu kaldırılıyor. Bu tarihten
itibaren, 3. parti yazılım geliştiricileri Facebook’un “beğen” (like)
butonu yerine kendi geliştirecekleri butonlar ile uygulamalar üzerinden
Facebook Pages sayfasına yönlendirme yapacağını açıkladı.

Facebook’ta 6 Şubat 2018’den itibaren, üçüncü taraf geliştiricilerin iOS ve
Android uygulamalarına yerleştirilen “Beğen” düğmesi artık
çalışmayacak. Bu tarihten itibaren, 3. parti yazılım geliştiricileri
Facebook’un like butonu yerine kendi geliştirecekleri butonlar ile uygulamalar
üzerinden Facebook Pages sayfasına yönlendirme yapabilecek.

Geliştiriciler, Facebook Sayfalarına bağlanan uygulamalarındaki kendi
düğmelerini oluşturmayı seçebilirler. Bir Facebook sözcüsü, “İnsanlar
Facebook’un uygulamasını veya mobil sitesini geliştiricinin sayfasına açmak
veya beğenmek için bu düğmelere dokunabilirler” dedi.

Facebook’un “Beğen” düğmesinin mobil uygulamalar arasında ne
ölçüde yaygınlaştığı ve şirketin bu öneriyi reddetme kararı belirsiz.

Facebook’tan yayınlanan bir e-postada “Geliştirici topluluğumuza en
iyi nasıl hizmet verebileceğimizi sürekli değerlendiriyoruz. Bu çabayı
desteklemek için, kaynaklarımızın geliştiriciler için en değerli özümleri
oluşturmaya ve geliştirmeye odaklanmış olduğundan emin olmak için ürün
tekliflerimizi inceledik. Sonuç olarak, bazı ürünler geliştirici topluluğumuz
için yeni ürünler üretmemiz için gün batımını gerçekleştirecek” dedi.

Haber Kaynağı www.Ulusal24.com

Facebook, ‘Beğen’ Butonunu Kaldırıyor! – Gündem – Ulusal24 yazısı ilk önce Ulusal24 Haber Merkezi üzerinde ortaya çıktı.

Haber Kaynağı ulusal24.com

İzmir’deki bir ofiste depreme yakalanan kedilerin verdiği tepki gündem oldu – Teknoloji

İzmir’deki bir ofiste depreme yakalanan kedilerin verdiği tepki gündem oldu – Teknoloji

İzmir Buca’da 4,9 büyüklüğündeki meydana gelen depremde sarsıntının şiddeti bir kez daha gözler önüne serildi. Depremin meydana geldiği günde bir ofiste kaydedilen görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Ofisin içersinde farklı yerlerde uyuyan kediler depreme yakalandı, o anlar güvenlik kameralarına takıldı.Depremle birlikte sarsıntı anında büyük korku yaşadıkları gözlenen kedilerin etrafa kaçıştığı anlardaki görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. İşte o anlar:

İzmir’deki depreme kedilerin verdiği tepki.

— Aykırı (@aykiricomtr) November 6, 2022 

Haber Kaynağı ulusal24.com