En son 1954’te görüldü: Everest Dağı’nın üç katı bir kuyruklu yıldız geliyor! Bilim insanları uyardı. – Teknoloji

En son 1954’te görüldü: Everest Dağı’nın üç katı bir kuyruklu yıldız geliyor! Bilim insanları uyardı. – Teknoloji





12P/Pons-Brooks olarak adlandırılan uzay taşı, kriyovolkanik ya da soğuk yanardağ olarak bilinen bir kuyruklu yıldızdır. Tahmini çapı 30 km olan katı bir çekirdeğe sahiptir ve içeriği buz, toz ve gazdan oluşur, bu madde gazlı bir içecek şişesindeki karbonat gibi hareket eder.

Pons-Brooks’un başına dört ay içinde ikinci kez gelen bu olay, teleskopla bakıldığında devasa bir çift boynuz gibi görünen bir görüntü oluşturuyor. Gökbilimciler, bu devasa kuyruklu yıldızın Everest Dağı’nın üç katı büyüklüğünde olduğunu ve uzayda patladığını belirtiyorlar. Şu an, bu yıldızın kalıntıları Dünya’ya doğru ilerliyor.

Dünyayı teğet geçeceği tahmin edilen bu yıldızın, 21 Nisan 2024 tarihinde gezegenimizin en yakın noktasına ulaşması bekleniyor. Bu nedenle, bu olayın çıplak gözle görülebileceği belirtiliyor. Bu tür bir olay, son olarak 1954 yılında Dünya’dan çıplak gözle görülebilmişti ve bu kuyruklu yıldız, ünlü Halley kuyruklu yıldızı büyüklüğündedir.


Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Bilim insanları, zihinden geçenleri yazıya dökmeyi başardı – Teknoloji

Bilim insanları, zihinden geçenleri yazıya dökmeyi başardı – Teknoloji





South China Morning Post’nın haberine göre, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde insanların zihinlerinden geçen düşüncelerin şu anda kısa ifadeler halinde İngilizce ve Japonca olarak sözlü olarak ifade edilebildiği belirtiliyor.

Çalışmada, Mandarin Çincesi’nde farklı tonların farklı anlamlara geldiğine dikkat çekiliyor ve ses tonunu tanıyan algoritmaların buna adapte edildiği belirtiliyor.

Elektrokortikografi adı verilen bir tür elektrofizyolojik görüntüleme kullanılarak beyin sinyalleri kaydedildi.

Beyin tümörü ameliyatı geçiren beş hasta üzerinde çalışan araştırmacılar, hastalardan farklı tonlarda bir heceyi telaffuz etmelerini istediler.

Çalışmada, elektrotlar aracılığıyla beyin aktiviteleri kaydedilirken, kullanılan model, beyin sinyallerindeki ton ve heceyi bu aktiviteleri çözümlemek için kullandı.

Çinli bilim insanlarının yaptığı bu çalışma, kişilerin beyin aktivitelerinin Mandarin Çincesi’nde ifade edilebilmesi açısından önemli bir adım niteliği taşıyor.

Fudan Üniversitesi, Tianjin Üniversitesi ve ShanghaiTech Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmanın sonuçları “Science Advances” dergisinde yayınlandı.


—-advertisement—

loading…

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com