GSK ve Microsoft İş Birliğiyle Nepal’de Hastalık Gözetim Projesi Başlatıldı

GSK ve Microsoft İş Birliğiyle Nepal’de Hastalık Gözetim Projesi Başlatıldı

GSK ve Microsoft iş birliğinde “Hastalık Gözetim Projesi” hayata geçirildi. Nepal’de sivrisineklerin taşıdığı hastalıkların önüne geçmeyi amaçlayan projenin sağlık ve hastalık alanındaki ortağı GSK olurken; Microsoft teknolojik destek sağladı.

 

GSK’nın sağlık ve hastalık alanındaki uzmanlığı; Microsoft’un ise robotik ve genomik kullanarak hastalık tehditlerinin erken tespitinde kullanılan Premonition sistemlerinin birleşmesiyle hayata geçirilen “Hastalık Gözetim Projesi” Nepal Sağlık ve Hastalık Çalışmaları Merkezi’nin destekleriyle başlatıldı. Sağlık hizmetlerinde iklim değişikliğine bağlı artan hastalık ve virüslerde fırsat eşitsizliğine sahip olan toplumlara odaklanan proje, sıtma gibi sivrisinekler tarafından taşınan hastalıkların artışının önüne geçilmesi amacıyla Nepal’de başlatıldı. 

 

Salgınların tespitinin geciktiği toplumların önceliklendirildiği Hastalık Gözetim Projesi ile hastalıkların erken tespiti ve yönetimi için yeni izleme stratejilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Projeden olumlu çıktıların elde edilmesi halinde ihtiyaç duyan tüm toplumlara sunulması planlanıyor.

 

Projeye yönelik açıklamalarda bulunan GSK Küresel Sağlık Direktörü Thomas Breuer: “İklim değişikliği kaynaklı sağlık problemlerinin etkisi bu alanda hizmetin kısıtlı olduğu toplumlarda daha sık görülüyor. Süregelen iklim değişikliğinden kaynaklanan hastalıkların yayılımının ise küresel çerçevede artması bekleniyor. Bu kapsamda Microsoft iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Hastalık Gözetim Projesi’yle hastalıkların önlenmesinde dezavantaja sahip toplumlara fayda sağlamayı önceliklendirdik. Bu proje ile toplumların iklim değişikliğinin etkilerine sağlık alanında uyum sağlamalarına destek olacak; onlara bilime dayalı çözümler sunacağız. GSK ve Microsoft olarak bu projeyi farklı sektörlerden yenilikçi şirketlerin iklimle ilgili sağlık sorunlarına çözüm geliştirmek üzere bir araya geldiğinde nelerin mümkün olabileceğinin harika bir örneği olarak görüyoruz.” dedi.

 

Teknolojik gelişmeler sayesinde sağlık alanındaki birçok fırsat eşitliğinin önüne geçilebileceğini vurgulayan Microsoft Başkanı ve Başkan Yardımcısı Brad Smith: “Yeni teknolojiler, toplumlarda iklim değişikliğinden kaynaklı ortaya çıkan sorunların önüne geçilmesinde önemli bir rol oynuyor. Microsoft Premonition teknolojisi ile GSK’nın sağlık alanındaki uzmanlığını bir araya getirerek, Nepal’deki halk sağlığı kuruluşlarının yararına olacak bir proje tasarladık. Microsoft olarak güçlü iş birlikleriyle dünya genelinde sağlık alanındaki fırsat eşitsizliğinin aşılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Medikal teknoloji projesi Scoper yatırımcılarını arıyor – Ulusal24.com

Medikal teknoloji projesi Scoper yatırımcılarını arıyor – Ulusal24.com

Video laringoskopi teknolojisinin önündeki bariyerler kırılıyor

 

Technomedicare firması tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk video laringoskopi cihazı Scoper projesi, seri üretim aşamasına geçmek için ülkemizin en büyük kitle fonlama platformu fonbulucu’da yatırım turuna çıktı. Pandemi dönemiyle birlikte önemi daha iyi anlaşılan entübasyon işleminde kullanılarak cep telefonu, tablet gibi android işletim sistemine sahip tüm mobil cihazlarla çalışabilen ve video laringoskopi teknolojisine ulaşılabilirliğin önündeki en büyük engel olan maliyet bariyerini kıran Scoper, 3,424 milyon TL fona ulaşma hedefiyle şirket paylarının 12’sini yatırımcılara arz ediyor. 3 Haziran 2022’ye kadar devam edecek tura, herhangi bir alt limit bulunmaksızın bireysel ve kurumsal tüm yatırımcılar katılım sağlayabilerek Scoper’a ortak olabiliyor. Yatırım turu kampanyasında, 100 fonlanma rakamına ulaşana kadar yapılan yatırımlarda yatırımcılara 20 fazladan pay veriliyor.

 

Gazi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Technomedicare firması tarafından geliştirilen video laringoskopi cihazı Scoper, Türkiye’nin en etkin paya dayalı kitle fonlama platformu fonbulucu’da  yatırım turuna çıktı. Medikal alanda endotrakeal entübasyon (soluk borusuna tüp yerleştirme) işlemini kolaylaştırarak  maliyetleri azaltan Scoper, 3 Haziran 2022’ye kadar devam edecek turla 3,424 milyon TL fona ulaşmak üzere şirket paylarının 12’sini yatırımcılara arz ediyor. Ankara Kalkınma Ajansı ve  fonbulucu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun eş finansman modeli ile 200 bin TL yatırım yapma kararı aldığı turda 100 fonlanma rakamına ulaşana kadar yatırımcılara 20 fazladan pay veriliyor. 

 

Ülkemizin ilk yerli video laringoskopi cihazı olmanın yanında, cep telefonu ve tablet gibi android işletim sistemine sahip tüm mobil cihazlarla çalışabilen dünyanın ilk uygulama tabanlı video laringoskopi cihazı Scoper, mobil cihazlarla kullanılabilme özelliği sayesinde çok kullanımlık versiyonu ile hastaneler ve ambulanslar için monitör maliyetinin azaltıldığı ekonomik bir çözüm sunarken, tek kullanımlık versiyonu ile doktor ve paramediklere bireysel olarak cihaza sahip olma ve kendi mobil cihazları ile kullanılabilme özgürlüğü sunuyor. Scoper sayesinde, video laringoskopi teknolojisinin önündeki en büyük engel olan maliyet bireysel satın alınabilecek kadar azaltılarak video laringoskopi cihazlarının tüm dünyada yaygın olarak kullanılmasının önü açılıyor. 

 

Scoper’ı farklı kılan teknoloji nedir?

Scoper’ın teknolojisi ve hedefleri hakkında bilgi veren Technomedicare firmasının Kurucu Ortağı Prof. Dr. Orhan Çınar, “Hepimizin bildiği gibi pandemi sürecinin başlarında pek çok hastanın maruz kaldığı endotrakeal entübasyon (soluk borusuna tüp yerleştirme) işlemi için günümüzde hala yaygın olarak direkt laringoskopi yöntemi kullanılmakta ve bu yöntem hem maliyetleri yükseltmekte hem de entübasyon işlemini zorlaştırmakta. Video laringoskoplar ise sağladıkları birçok avantaja rağmen dünya genelinde maalesef gelişmiş ülkeler dışında henüz yaygın olarak kullanılmamakta. Buradaki en önemli bariyer cihazların maliyeti. Scoper ise uygulama tabanlı mobil cihazlarla çalışabilen altyapısı sayesinde çok kullanımlık modelinde bu maliyeti 60 oranında azaltarak belirgin bir fırsat yaratmakta. Geliştirilecek tek kullanımlık versiyon ile ise bu maliyet 30 dolar civarına kadar düşürülerek hekimlerin ve paramediklerin bireysel olarak bile cihazı alıp kullanmaları mümkün hale gelmekte. Ayrıca cihazımız  entübasyon işleminin başarı şansını artırmakta, süresini kısaltmakta, sağlık personelini tehdit eden bulaş riskini de azaltmakta. fonbulucu platformunda çıktığımız yatırım turu sonucunda elde edeceğimiz finansmanla ilk aşamada tek ve çok kullanımlık versiyonlarımız için kalıp ve seri üretim süreçlerimizi tamamlanarak cihazımızı en kısa süre içerisinde iç piyasaya arz etmeyi planlıyoruz. Öte yandan endoskopik ve laparoskopik ürünlerimizi çeşitlendirerek 2028’de 658 milyar dolara ulaşması beklenen global medikal teknolojiler pazarında da güçlü bir aktör olmayı hedefliyoruz” dedi.

 

“Scoper, medikal alanda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak”

Fonbulucu Girişim İlişkileri Direktörü Enis Erdem Yurdatapan ise “Scoper, dünyadaki ve ülkemizdeki tüm laringoskopların yakın gelecekte video laringoskoplarla yer değiştireceği, ülkemizde video laringoskopi üretimi yapan bir firmanın bu dönüşüm sürecinde kilit bir rol üstlenebileceği vizyonu ile geliştirilmiş tamamen yerli ve milli bir proje.  Dolayısıyla bu alanda yerli üretim yapan bir firmanın ülkemizin dışa bağımlılığını azaltılacağı, ülke içi rekabeti artıracağı, komşu ülkelere ihracat yapabileceği, yenilikçi teknolojilerle küresel rekabete katılabileceği öngörüyor ve medikal alanda kullanılan birçok video endoskopik sistemi geliştirme gücüne sahip olduğunu düşünüyoruz. Yatırımcılarımızı böylesine yüksek bir potansiyelle yatırım turuna çıkan Scoper’a ortak olmak için platformumuza davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com