X’in (Twitter) ücretli olacağı açıklandı: “Bluesky’a katılım sayısı ikiye katlandı.” – Teknoloji

X’in (Twitter) ücretli olacağı açıklandı: “Bluesky’a katılım sayısı ikiye katlandı.” – Teknoloji





Elon Musk’ın Twitter’ı ücretli hale getireceğini açıklamasının ardından, eski Twitter CEO’su Jack Dorsey tarafından kurulan Bluesky platformu büyük ilgi gördü. Bluesky, hala davetiye kodlarıyla çalışsa da günlük katılım rekorunu kırdı.

19 Eylül Salı günü, Elon Musk’ın Twitter’ı ücretli yapma açıklamasının hemen ardından, Bluesky’a aynı gün 42 bin kullanıcının davetiye kodlarıyla kayıt yaptırdığı bildirildi. Platformun zaten 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğu bilinmektedir.

BLUESKY KENDİ REKORUNU KIRDI

Bluesky’ın kayıt sayılarına bakıldığında, geçtiğimiz ayın verilerine göre platformun genellikle günde 10.000 ila 20.000 yeni kayıt aldığı görülüyor.

KATILIM SAYISI İKİYE KATLANDI

Ancak son gelişmelerle Bluesky, günlük yeni kullanıcı sayısını hızla artırdı ve günün sonuna kadar daha fazla kayıt alması bekleniyor.


Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, e-Devlete giriş sayısı 3 milyarı aştı! – Teknoloji

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, e-Devlete giriş sayısı 3 milyarı aştı! – Teknoloji





Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Ağustos ayının başından itibaren e-Devlet uygulamasına yapılan girişlerin 3 milyar barajını aştığını duyurdu.

Ofis’in sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşımda, e-Devlet’e bu yıl ağustos itibarıyla giriş sayıları açıklandı.

“HEDEFİMİZ 4,5 MİLYAR KULLANICI GİRİŞİ”

Açıklamada “Ağustos 2023 itibarıyla “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi e-Devlet Kapısı”na toplam giriş sayısı 3 milyarı aştı! Yıl sonu hedefimiz ise 4,5 milyar kullanıcı girişi. 63 milyon 612 bin 765 kullanıcıya ulaşarak hizmet kalitesini her geçen gün artıran #DijitalinYüzyılı’nın parlayan yıldızı e-Devlet Kapısı, ülkemizin dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir kilometre taşı” ifadeleri yer aldı.


Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Elektronik sertifika sayısı 7,5 milyonu geçti

Elektronik sertifika sayısı 7,5 milyonu geçti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan 2023 yılı ilk çeyrek verilerine göre, e-imza sayısı 6,7 milyona, mobil imza sayısı ise 887 bine ulaştı. Toplamda 7,5 milyon elektronik sertifika oluşturuldu. 

BTK, 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin Pazar Verileri Raporu’nu yayımladı. Üretilen elektronik imza sayısı 6 milyon 672 bin 173’e yükseldi. Mobil imza sayısı ise 887 bin 43’e ulaştı. Toplamda 7 milyon 559 bin 216 elektronik sertifika oluşturuldu. 2022 yılının son çeyreğine oranla e-imza sertifika sayısında yüzde 4,1 artış, mobil imza sertifika sayısında ise yüzde 3,1 yükseliş gerçekleşti. Toplam üretilen sertifika sayısı ise bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 4 arttı. Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip e-imza, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkâr edilemeyeceğini garantiliyor. E-imza, ayrıca elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu da gösteriyor.

E-imza çalışan verimliliğini artırıyor

 E-imzanın işletmelerde dokümanların imzalanma sürecini bilgisayar ve mobil ortama taşıyarak pek çok operasyonel süreci birkaç tıklama işlemi ile zamandan ve mekândan bağımsız hale getirmek için kullanılan temel öğelerden biri olduğuna dikkat çeken E-GÜVEN Genel Müdürü İlker Türkoğlu, “Günlük hayatımızda, e-imza bireylere ve işletmelere önemli avantajlar sağlıyor. Bireyler tarafında, e-devlet uygulamalarının giderek yaygınlaşması, e-imza kullanımını da artırıyor ve zamanın çok değerli olduğu günümüzde her türlü işlemin verimli, hızlı yapılabilmesini sağlıyor.  İş süreçlerini kısaltmak ve çalışanlarının verimliliğini hem ofis içinde hem ofis dışında maksimum seviyeye çıkarmak isteyen şirketler de e-imzayı bünyelerine dahil edip, iş süreçlerini hızlandırıyor. E-imza ve e-imzalı çözümler ile iş süreçlerini dijitalleştiren kurumlar kâğıt, kargolama ve arşivleme maliyetlerini de ortadan kaldırıyor. Kâğıtsız hayatı mümkün kılan, enerji, zaman ve para tasarrufu sağlayan e-imza ve çözümler, işletmelerin en değerli hazinesi olan verinin ve emeğin korunmasına yardımcı olurken, doğaya da büyük katkı sağlıyor” açıklamasında bulundu. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Threads’den 12 saatte rekor kayıt sayısı! – Teknoloji

Threads’den 12 saatte rekor kayıt sayısı! – Teknoloji





Meta, Twitter’a rakip olarak geliştirdiği Threads platformunu bugün kullanıcılar ile buluşturdu.

The Verge’in haberine göre, Instagram üzerinden kayıt olan kullanıcı sayısı 26.051.591 olarak güncellendi.

24 SAATİ DOLDURMADAN 25 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI

Threads, henüz 24 saat geçmeden 25 milyon kullanıcıya ulaşarak büyük bir başarı elde etti.

Twitter’ın 250 milyondan fazla kullanıcısı bulunurken, Instagram’ın 2 milyarın üzerinde kullanıcı sayısı bulunuyor.

100 ÜLKEDE KULLANIMA SUNULDU

Threads, aynı anda 100 ülkede kullanıma sunuldu, ancak Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılamamaktadır. Bu durumun sebebi ise AB’nin regülasyonları.

Threads uygulamasındaki tweet’lere “threads” adı verilirken, retweet işlemi için “repost” terimi kullanılmaktadır.

Platformdaki karakter sınırlaması 500 karakter olarak belirlenmiştir, Twitter’da ise çoğu kullanıcı için bu sayı 280 karakterdir.


Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

WhatsApp Bussiness kullanıcı sayısı 200 milyonu aştı – Teknoloji

WhatsApp Bussiness kullanıcı sayısı 200 milyonu aştı – Teknoloji

Meta, bugün yaptığı duyuruyla 2020 yılında 50 milyon olan aylık aktif kullanıcı sayısını 200 milyona çıkaran WhatsApp Business uygulamasının özelliklerini genişlettiğini açıkladı.

Şirket, “verimlilik yılı” hedefleri doğrultusunda WhatsApp Business kullanıcılarına daha kolay reklam oluşturma ve kişiselleştirilmiş mesaj hizmetleri sunmayı amaçlıyor.

Bugünden itibaren WhatsApp Business kullanıcıları, Facebook hesabı olmadan “WhatsApp’a tıkla” reklamları oluşturabilecek. Şirket, satıcıların doğrudan uygulama içinde Facebook ve Instagram için reklam oluşturabileceğini, satın alabileceğini ve yayınlayabileceğini duyurdu.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir kazanç çağrısında Zuckerberg, “WhatsApp’a tıklama” reklamlarının yıllık yüzde 80 büyüme kaydederek 1.5 milyar dolarlık yıllık geliri aştığını ifade etmişti. Bunun yanı sıra, WhatsApp Business kullanıcılarına kişiselleştirilmiş mesaj gönderme sürecini otomatikleştirme imkanı sağlayan yeni bir ücretli özellik de ekleniyor.

Şirket, bu özelliği yakın zamanda test etmeye başlayacağını belirtirken, fiyatlandırma ayrıntıları hakkında henüz bilgi verilmedi.

Paylaşılan ekran görüntüleri, işletmelerin farklı müşteri listelerine özelleştirilmiş mesajlar gönderebileceğini gösteriyor. Örneğin, bir satıcı yeni müşterilere indirim kodu ile birlikte satın alma butonu içeren mesajlar gönderebilecek.

Haber Kaynağı ulusal24.com

YouTube’da dublajlı video sayısı artacak – Teknoloji

YouTube’da dublajlı video sayısı artacak – Teknoloji





Popüler videolu içerik platformu YouTube için yapay zeka destekli araçlar duyurulmuştu. Bunlardan biri olan Aloud, dublaj yapabiliyor ve 2024 yılında tam anlamıyla geliyor. Bildiğiniz üzere bir süredir videolara otomatik eklenebilen dublajlar özelliği test ediliyordu. Bu sayede kullanıcılar yabancı dillerde olan videoları anadillerinde izleyebiliyordu.

Hatta bu gelişme ünlü YouTuber MrBeast’in videolarında görülüyordu. Türkçe dublajlı olan videolara ek olarak MrBeast’in kanalında pek çok dilde dublaj yer alıyordu. Bu süreci daha iyi bir noktaya çıkartmak için yapay zeka desteği kazandırıldı. Birkaç dilde kullanılabilen özellik ilerleyen dönemde dublaj özelliğinin yerini alabilir.

İçerik üreticilerinin işini kolaylaştırmak adına geliştirilen özellik, dakikalar içinde videodaki konuşmayı önce metin haline getiriyor sonra da hedeflenen dile çeviriyor. Eğer müdahale edilmek istenirse kısa sürede hemen değiştirilebiliyor. 

Özelliği geliştiren ekibe göre ilerleyen dönemde metinlere hiç gerek kalmayacak ve videolarda yer alan sesler/jestler-mimikler yeterli olacak. 

 


Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Deepfake videolarının sayısı her yıl %900 oranında artıyor!

Deepfake videolarının sayısı her yıl %900 oranında artıyor!

Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre çevrimiçi deepfake videoların sayısı her yıl %900 oranında artıyor. Taciz, intikam ve kripto dolandırıcılığı ile ilgili raporlarla birlikte birçok önemli deepfake dolandırıcılık vakası haber manşetlerine çıktı. Kaspersky araştırmacıları, kullanıcıların dikkat etmesi gereken ve deepfake kullanan ilk üç dolandırıcılık planına ışık tutuyor. 

Yapay sinir ağlarının, derin öğrenmenin ve dolayısıyla deepfake aldatma tekniklerinin kullanımı, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların yüzlerini veya vücutlarını dijital olarak değiştirmeye, böylece herhangi birinin başka biri gibi göründüğü gerçekçi görüntü, video ve ses materyallerini üretmeye olanak sağlıyor. Bu manipüle edilmiş video ve görüntüler sıklıkla yanlış bilgi yaymak ve diğer kötü niyetli amaçlarla kullanılıyor.

Finansal dolandırıcılık

Deepfake’ler, suçluların kurbanları tuzağa çekmek amacıyla ünlüleri taklit etmek için geliştirdikleri görüntülerin kullanıldığı sosyal mühendislik tekniklerine konu olabiliyor. Örneğin Elon Musk’ın şüpheli bir kripto para yatırım planından yüksek getiri vaat eden yapay olarak oluşturulmuş bir videosu, geçen yıl hızla yayılarak kullanıcıların para kaybetmelerine neden oldu. Dolandırıcılar bunun gibi sahte videolar yaratmak için ünlülerin görüntülerini kullanıyor, eski videoları bir araya getiriyor ve sosyal medya platformlarında canlı yayınlar başlatarak kendilerine gönderilen herhangi bir kripto para ödemesini iki katına çıkarma sözü veriyor.

Pornografik deepfake

Deepfake’lerin bir başka kullanım alanı da bireyin mahremiyetini ihlal etmek. Deepfake videolar, bir kişinin yüzünün pornografik bir video üzerine yerleştirilmesiyle oluşturulabiliyor ve büyük zarara ve sıkıntıya neden olabiliyor. Bir vakada, bazı ünlülerin yüzlerinin müstehcen sahnelerdeki pornografik aktrislerin vücutlarına bindirildiği deepfake videolarının internette yayıldığı ortaya çıktı. Sonuç olarak, bu tür vakalarda saldırı mağdurlarının itibarları zedeleniyor ve hakları ihlal ediliyor.

İşe dair riskler

Çoğu zaman deepfake’ler şirket yöneticilerinden haraç alma, şantaj ve endüstriyel casusluk gibi suçlar için işletmeleri hedef almak üzere kullanılıyor. Örneğin, siber suçlular bir ses deepfake’i kullanarak BAE’deki bir banka müdürünü kandırmayı ve 35 milyon dolar çalmayı başarmıştı. Söz konusu vakada ikna edici bir deepfake oluşturmak için patronunun sesinin sadece küçük bir kaydının ele geçirilmesi yeterliydi. Bir başka vakada, dolandırıcılar en büyük kripto para platformu Binance’i kandırmaya çalıştı. Binance yöneticisi, hiç katılmadığı bir Zoom toplantısı hakkında “Teşekkür ederim!” mesajları almaya başladığında şaşırdı. Saldırganlar, yöneticinin herkese açık görüntüleriyle bir deepfake oluşturmayı ve bunu çevrimiçi bir toplantıda yönetici adına konuşarak uygulamayı başardılar.

FBI, insan kaynakları yöneticilerini uyarıyor!

Genel olarak, deepfake’leri kullanan dolandırıcıların amaçları arasında dezenformasyon ve kamuoyunu manipüle etme, şantaj ve casusluk yer alıyor. Bir FBI uyarısına göre, insan kaynakları yöneticileri uzaktan çalışmak için başvuran adaylar tarafından deepfake kullanımı konusunda zaten tetikte bekliyor. Binance vakasında, saldırganlar deepfake oluşturmak için internetten gerçek kişilerin görüntüleri kullandılar ve hatta bu kişilerin fotoğraflarını özgeçmişlere eklediler. İnsan kaynakları yöneticilerini bu şekilde kandırmayı başarırlarsa ve sonrasında bir teklif alırlarsa, devamında işveren verilerini çalabiliyorlar.

Deepfake’ler büyük bir bütçe gerektiren ve sayıları giderek artan pahalı bir dolandırıcılık türü olmaya devam ediyor. Kaspersky tarafından daha önce yapılan bir araştırma, darknet üzerindeki deepfake’lerin maliyetini ortaya koyuyor. Sıradan bir kullanıcı internette bir yazılım bulur ve bir deepfake yapmaya çalışırsa, sonuç gerçekçi olmayacak ve sahtekarlık bariz oluyor. Çok az insan düşük kaliteli bir deepfake’e inanıyor. Yüz ifadesindeki gecikmeleri veya çene şeklindeki bulanıklığı hemen fark edebiliyor.

Bu nedenle, siber suçlular bir saldırıya hazırlanırken büyük miktarda veriye ihtiyaç duyuyor. Taklit etmek istedikleri kişinin fotoğrafları, videoları ve sesleri gibi. Farklı açılar, ışık parlaklığı, yüz ifadeleri, hepsi nihai kalitede büyük rol oynuyor. Sonucun gerçekçi olması için güncel bir bilgisayarın gücü ve yazılımı gerekiyor. Tüm bunlar büyük miktarda kaynak gerektiriyor ve bu kaynağa yalnızca az sayıda siber suçlu erişebiliyor. Bu nedenle deepfake sağlayabileceği tehlikelere rağmen hala son derece nadir bir tehdit olmaya devam ediyor ve yalnızca az sayıda alıcı bunu karşılayabiliyor. Netice olarak bir dakikalık bir “deepfake’in fiyatı 20 bin ABD dolarından başlıyor.

“Bazen itibar riskleri çok ciddi sonuçlar doğurabilir”

Kaspersky’de Kıdemli Güvenlik Uzmanı Dmitry Anikin, şunları söylüyor: “Deepfake’in işletmeler için oluşturduğu en ciddi tehditlerden biri her zaman kurumsal verilerin çalınması değildir. Bazen itibar riskleri çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Yöneticinizin (görünüşe göre) hassas konularda kutuplaştırıcı açıklamalar yaptığı bir videonun yayınlandığını düşünün. Şirket için bu durum hisse fiyatlarında hızlı bir düşüşe yol açabilir. Ancak, böyle bir tehdidin riskleri son derece yüksek olmasına rağmen, deepfake oluşturmanın maliyeti ve çok az saldırganın yüksek kaliteli bir deepfake oluşturabilmesi nedeniyle bu şekilde saldırıya uğrama şansınız son derece düşüktür. Bu konuda yapabileceğiniz şey, deepfake videoların temel özelliklerinin farkında olmak ve size gelen sesli mesaj ve videolara şüpheyle yaklaşmaktır. Ayrıca, çalışanlarınızın deepfake’in ne olduğunu ve nasıl fark edebileceklerini anladıklarından emin olun. Örneğin sarsıntılı hareket, cilt tonunda kaymalar, garip göz kırpma veya hiç göz kırpmama gibi işaretler belirleyici olacaktır.”

Darknet kaynaklarının sürekli olarak izlenmesi, deepfake endüstrisi hakkında değerli bilgiler sağlayarak araştırmacıların bu alandaki tehdit aktörlerinin en son eğilimlerini ve faaliyetlerini takip etmelerine olanak sağlıyor. Araştırmacılar darknet’i izleyerek deepfake’lerin oluşturulması ve dağıtımı için kullanılan yeni araçları, hizmetleri ve pazar yerlerini ortaya çıkarabiliyor. Bu tür bir izleme, deepfake araştırmasının kritik bir bileşenini oluşturuyor ve gelişen tehdit ortamına ilişkin anlayışımızı geliştirmemize yardımcı oluyor. Kaspersky Dijital Ayak İzi İstihbaratı hizmeti, müşterilerinin deepfake ile ilgili tehditler söz konusu olduğunda bir adım önde olmalarına yardımcı olmak için bu tür bir izleme içeriyor.

Kaspersky Daily’de deepfake endüstrisi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaspersky, deepfake’lerle ilgili tehditlerden korunmak için şunları öneriyor:

Kuruluşunuzdaki siber güvenlik uygulamalarını kontrol edin- yalnızca yazılım açısından değil, gelişmiş BT becerileri açısından da. Mevcut tehdit ortamının önüne geçmek için Kaspersky Threat Intelligence kullanın. 
Kurumsal “insan güvenlik duvarını” güçlendirin. Çalışanlarınızın deepfake’in ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını ve oluşturabilecekleri zorlukları anladığından emin olun. Çalışanlara bir deepfake’i nasıl tespit edeceklerini öğretmek için sürekli farkındalık ve eğitim çalışmaları yapın. Kaspersky Automated Security Awareness Platform, çalışanların en yeni tehditler konusunda güncel kalmasına yardımcı olur ve dijital okuryazarlık seviyelerini artırır.
Kaliteli haber kaynaklarına başvurun. Cehalet ve bilgi eksikliği deepfake’lerin yaygınlaşmasında önemli bir etken olmaya devam etmektedir. 
‘Güven ama doğrula’ gibi sağlam protokolleri devreye alın. Sesli mesaj ve videolara şüpheyle yaklaşmak insanların asla kandırılmayacağını garanti etmez, ancak yaygın tuzakların çoğundan kaçınmaya yardımcı olabilir. 
Deepfake kurbanı olmamak için videoların dikkat edilmesi gereken temel özelliklerinin farkında olun. Sarsıntılı hareket, bir kareden diğerine ışıkta kaymalar, cilt tonunda değişimler, garip göz kırpmalar veya hiç göz kırpmama, konuşmayla uyum sağlamayan dudaklar, görüntüdeki dijital yapaylıklar, kasıtlı olarak düşük kalitede kodlanmış ve zayıf aydınlatmaya sahip videolar gibi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Yeryüzünde yaşamış T-Rex sayısı açıklandı! – Teknoloji

Yeryüzünde yaşamış T-Rex sayısı açıklandı! – Teknoloji





Dünya üzerinde yaşamış olan dinozorlar hakkındaki araştırmalar, paleontologlar tarafından titizlikle sürdürülmeye devam ediyor.

Bu çalışmalardan biri, Almanya’daki Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Üniversite tarafından yapılan son araştırma, dünya üzerinde kaç adet T-Rex’in yaşadığını açığa çıkardı.

Independent Türkçe’nin haberine göre, yapılan araştırmalar sonucunda dünya genelinde toplamda 1.7 milyar T-Rex’in yaşadığı belirlendi. Bu, T-Rex populasyonunun hayal edilenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor.

T-Rex, paleontoloji dünyasının en ünlü ve ilgi çekici türlerinden biridir. Büyük boyutları, güçlü çeneleri ve sivri dişleri ile dikkat çeken T-Rex, dinozorlar arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi’nin yaptığı bu araştırma, dinozorların tarihine ve popülasyonlarına dair daha fazla bilgi sağlamaktadır. Bu tür çalışmalar, geçmişteki canlı türlerinin anlaşılmasına ve dünya üzerindeki biyolojik çeşitlilik hakkında daha derinlemesine bilgilerin elde edilmesine yardımcı olmaktadır.

Paleontologlar, gelecekte yapacakları araştırmalarla daha fazla dinozor türüne dair bilgileri ortaya çıkarmaya devam edeceklerdir. Bu çalışmalar, insanlığın geçmişe dair gizemleri çözme ve doğal tarih hakkındaki anlayışını derinleştirme çabalarının bir parçasıdır.


Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Tüketiciye Video Marketing ile Ulaşan E-Ticaret Şirketleri Ciro, Müşteri Sayısı ve Bilinirliğini Katlıyor

Tüketiciye Video Marketing ile Ulaşan E-Ticaret Şirketleri Ciro, Müşteri Sayısı ve Bilinirliğini Katlıyor

Her geçen gün rekabetin daha fazla arttığı e-ticaret pazarında markalar, tüketiciye ulaşmak için video ınfluencer arketing’e ağırlık veriyor. Bu çalışma için altın kuralları veren Digital Exchange’in ekibi alt yazıdan hastag’e, sessiz video izleme özelliklerinden Influencer kullanımına kadar birçok konuda markaları uyardı. Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk ise videoların tüketim alışkanlıklarını yüzde 26 oranında etkilendiğinin altını çizerek, her türlü içeriği profesyonel video marketing ürününe dönüştüren Rawy ile markaların başarıya ulaştığını kaydetti.

 

E-ticarette şirket sayısı, pazar yeri ve işlem hacmi her geçen gün yükselişini sürdürüyor. 2020 yılındaki küresel salgın öncesi Türkiye’de 50 bin e-ticaret sitesi bulunurken, rakam evde kal döneminde 360 bine, bugün yeni normal günlerindeyse 480 bine ulaştı. 2021’de bir önceki yıla oranla yüzde 46 artışla 381 milyar TL ile rekor kıran e-ticaret şirketlerin cirosunun ise 2022 yılında 400 milyar bandını aşması bekleniyor.  Yaşanan bu gelişmelere paralel Eylül 2021’den beri uygulanan ihracat odaklı düşük TL kuru ve lojistikten, ilan giderlerine kadar devletin bir dizi teşvikiyle beraber e-ticaret şirketleri yeniden bir ivme yakaladı. Bugün hem iç pazar hem de ihracatta yeni noktalar için e-ticaret markaları arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu. Yarışta öne geçmek isteyen e-ticaret şirketleri dijital pazarlamanın tüm imkânlarını kullanmaya çalışıyor. Bu noktada yapılan araştırmalar, tüketicilerin en az yarısının ürün ve hizmeti satın alırken video izlemek istediğini ve konuya dair en az 2 video görmeyi talep ettiğini ortaya koyuyor. Markalar da video Influencer marketing yöntemiyle ticari başarılarını artırmak için çalışıyor. 

 

Açıklama, Altyazı ve Hastag Çalışması Yapılmalı

Bu alanda 125 ülkede faaliyet gösteren Digital Exchange’in uzman marketing ekibi, e-ticaret markalarına video pazarlama alanında bir dizi öneride bulundu. YouTube, Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat ve Twitter’de gerçekleşecek video Influencer kampanyalarının her birinin ayrı bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini dile getiren Digital Exchange’in video marketing ekibi, şu bilgileri verdi:

 

“Tüketiciler, alacakları ürünü günümüzün pazarlama imkanları dahilinde tıpkı fiziki mağazada inceliyormuş gibi değerlendirmeyi arzu ediyor. Bunu sağlayabilecek en etkili marketing çalışmalarının başında da video pazarlaması geliyor. Bir video pazarlaması yaparken,

 

-izleyicilerin yüzde 40’nın videoların açıklama kısmını okuyarak videoyu izlemeye karar verdiği

-tüketicilerin yüzde 25 ile yüzde 50 arasında videoların sesini açmadan izlediği ve alt yazıları okuyarak takip etme alışkanlığı olduğu

-hastag araması yaparak video araması gerçekleştirenlerin videodaki ürünün ismini yazarak arayanlar kadar yüksek olduğu unutulmamalı.  Ancak bu çalışmalar yapıldığında yani video içerikleri profesyonel şekilde hazırlandığında video marketing ile ciro ve müşteri artışı ile bilinirliğin yükselişi elde edilebiliyor.”

 

Akıldaki Tüm Sorulara Yanıt Verilmeli

Her sosyal medya kuruluşunda video izleme oranlarının birbirinden farklı olduğunu dile getiren Digital Exchange ekibi, “YouTube tamamen bir video içeriği alını fakat bu mecrada videoların izlenme ortalaması 10 saniye. Bu nedenle de YouTube için bir video Influencer içerik üretilmesi isteniyorsa daha ilk saniyeden itibaren, hedef kitleyi tespit etme, doğru ürünü konumlandırma ve markaya kazanç sağlayacak Influencer’ı bulma konuları üzerine eğilmek gerekiyor. Öte yandan Twitter’deki videoların izlenme oranı ise yüzde 82 gibi izlenme oranına sahip. O nedenle önce hangi sosyal medya alanında çalışma yapılacağı ve hangi Influencer ile iş birliğine gidileceği tespit edilmeli. Ardından da ürüne ilişkin tüm özelliklerini ortaya koyan, tüketicinin aklındaki soruları yanıtlayan bir video çekilmeli. Ayrıntılı hastag kullanımının yanı sıra ürün açıklaması ve video için alt yazı yabancı dil çevirisi gibi özellikler de ihmal edilmemeli” denildi. 

 

Erkekler Facebook, Kadınlar Snapchat’te Önde

Türkiye’deki sosyal medya mecralarının kullanımına ilişkin de bilgi veren Digital Exchange ekibi, “Ülkemizde şu anda sırasıyla Instagram, Facebook, Twitter, Facebook Massenger, Telegram, TikTok, Pinterest, Snapchat gibi mecralar kullanılıyor. Video marketing konusunda Facebook hala en önde bulunan sosyal medya alanı. Burada erkeklerin yüzde 65’lik bir kullanım üstünlüğü bulunuyor. Yani erkeklere ilişkin bir çalışma yapılırken Facebook tercih edilebilir. Öte yandan YouTube’da kadınlar yüzde 49, erkekler yüzde 51 oranı ile dengeli bir seyir izlerken, Snapchat’te ise kullanıcı kitlesinin yüzde 65’inin kadın olması nedeniyle kadınlara yönelik ürünler burada ön plana çıkarılabilir” bilgisini paylaştı. 

 

Ölçüm Yapmak Başarıya Götürür

Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk, video marketing konusunda şirketlerin hayli istekli olduğunu konuya ilişkin Influencer iş birliğine ilişkin de önemli bütçeler ayrıldığını söyledi. Markaların hedefledikleri ciroya ulaşmak için video marketingin en önemli yöntemlerin başında geldiğini sıralayan Pamuk, “Dijital pazarlamada video yöntemini kullanmak, yüzde 26 oranında başarıyı artıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.  Birçok video reklam kampanyası, izlenme sayısı, başlatma, izlenme uzunluğu ve daha fazlasıyla değerlendirilebilir. Ancak, hepsi belirli eylemlerde bulunmak için tasarlanmamıştır. Bu durumda, reklam video izlenilebilirliğin ölçmek son derece önemlidir. Video ne kadar izlendi den çok videonun hangi saniyesinde tüketiciye gerçek bir bilgi verildiği ve tüketicinin ilgisini çektiğini de analiz etmek gerekiyor” bilgisini verdi. 

 

Rawy ile Profesyonel İçerikler Üretilebiliyor

E-ticaret şirketlerinin ürünün deneyimlenmesi noktasında video marketing ile tüketiciye daha kolay ulaşabildiğini belirten Pamuk, “Digital Exchange’in çatısı altında bulunan ve tüm içerikleri profesyonel bir video marketing aracına dönüştürebilen RAWY sayesinde tüm bu anlatılan stratejileri tek bir çatı altında toplayarak doğru hizmetin alınmasını sağlıyor. İster video ister fotoğraf tüm içeriklerden dinamik görseller ve videolar oluşturarak markaların tüketiciye en mükemmel şekilde hitap etmesini sağlıyor. Önceden hazırlanmış hazır şablonlar ya da marka için özel olarak hazırlanabilecek şablonlar ile ürün ya da kategori sayfalarının linklerini birleştirerek oluşturulan kreatif videolar ile reklamlarına güç katıyor” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Tüketiciye Video Marketing ile Ulaşan E-Ticaret Şirketleri Ciro, Müşteri Sayısı ve Bilinirliğini Katlıyor – Ulusal24.com

Tüketiciye Video Marketing ile Ulaşan E-Ticaret Şirketleri Ciro, Müşteri Sayısı ve Bilinirliğini Katlıyor – Ulusal24.com

Her geçen gün rekabetin daha fazla arttığı e-ticaret pazarında markalar, tüketiciye ulaşmak için video ınfluencer arketing’e ağırlık veriyor. Bu çalışma için altın kuralları veren Digital Exchange’in ekibi alt yazıdan hastag’e, sessiz video izleme özelliklerinden Influencer kullanımına kadar birçok konuda markaları uyardı. Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk ise videoların tüketim alışkanlıklarını yüzde 26 oranında etkilendiğinin altını çizerek, her türlü içeriği profesyonel video marketing ürününe dönüştüren Rawy ile markaların başarıya ulaştığını kaydetti.

 

E-ticarette şirket sayısı, pazar yeri ve işlem hacmi her geçen gün yükselişini sürdürüyor. 2020 yılındaki küresel salgın öncesi Türkiye’de 50 bin e-ticaret sitesi bulunurken, rakam evde kal döneminde 360 bine, bugün yeni normal günlerindeyse 480 bine ulaştı. 2021’de bir önceki yıla oranla yüzde 46 artışla 381 milyar TL ile rekor kıran e-ticaret şirketlerin cirosunun ise 2022 yılında 400 milyar bandını aşması bekleniyor.  Yaşanan bu gelişmelere paralel Eylül 2021’den beri uygulanan ihracat odaklı düşük TL kuru ve lojistikten, ilan giderlerine kadar devletin bir dizi teşvikiyle beraber e-ticaret şirketleri yeniden bir ivme yakaladı. Bugün hem iç pazar hem de ihracatta yeni noktalar için e-ticaret markaları arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu. Yarışta öne geçmek isteyen e-ticaret şirketleri dijital pazarlamanın tüm imkânlarını kullanmaya çalışıyor. Bu noktada yapılan araştırmalar, tüketicilerin en az yarısının ürün ve hizmeti satın alırken video izlemek istediğini ve konuya dair en az 2 video görmeyi talep ettiğini ortaya koyuyor. Markalar da video Influencer marketing yöntemiyle ticari başarılarını artırmak için çalışıyor. 

 

Açıklama, Altyazı ve Hastag Çalışması Yapılmalı

Bu alanda 125 ülkede faaliyet gösteren Digital Exchange’in uzman marketing ekibi, e-ticaret markalarına video pazarlama alanında bir dizi öneride bulundu. YouTube, Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat ve Twitter’de gerçekleşecek video Influencer kampanyalarının her birinin ayrı bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini dile getiren Digital Exchange’in video marketing ekibi, şu bilgileri verdi:

 

“Tüketiciler, alacakları ürünü günümüzün pazarlama imkanları dahilinde tıpkı fiziki mağazada inceliyormuş gibi değerlendirmeyi arzu ediyor. Bunu sağlayabilecek en etkili marketing çalışmalarının başında da video pazarlaması geliyor. Bir video pazarlaması yaparken,

 

-izleyicilerin yüzde 40’nın videoların açıklama kısmını okuyarak videoyu izlemeye karar verdiği

-tüketicilerin yüzde 25 ile yüzde 50 arasında videoların sesini açmadan izlediği ve alt yazıları okuyarak takip etme alışkanlığı olduğu

-hastag araması yaparak video araması gerçekleştirenlerin videodaki ürünün ismini yazarak arayanlar kadar yüksek olduğu unutulmamalı.  Ancak bu çalışmalar yapıldığında yani video içerikleri profesyonel şekilde hazırlandığında video marketing ile ciro ve müşteri artışı ile bilinirliğin yükselişi elde edilebiliyor.”

 

Akıldaki Tüm Sorulara Yanıt Verilmeli

Her sosyal medya kuruluşunda video izleme oranlarının birbirinden farklı olduğunu dile getiren Digital Exchange ekibi, “YouTube tamamen bir video içeriği alını fakat bu mecrada videoların izlenme ortalaması 10 saniye. Bu nedenle de YouTube için bir video Influencer içerik üretilmesi isteniyorsa daha ilk saniyeden itibaren, hedef kitleyi tespit etme, doğru ürünü konumlandırma ve markaya kazanç sağlayacak Influencer’ı bulma konuları üzerine eğilmek gerekiyor. Öte yandan Twitter’deki videoların izlenme oranı ise yüzde 82 gibi izlenme oranına sahip. O nedenle önce hangi sosyal medya alanında çalışma yapılacağı ve hangi Influencer ile iş birliğine gidileceği tespit edilmeli. Ardından da ürüne ilişkin tüm özelliklerini ortaya koyan, tüketicinin aklındaki soruları yanıtlayan bir video çekilmeli. Ayrıntılı hastag kullanımının yanı sıra ürün açıklaması ve video için alt yazı yabancı dil çevirisi gibi özellikler de ihmal edilmemeli” denildi. 

 

Erkekler Facebook, Kadınlar Snapchat’te Önde

Türkiye’deki sosyal medya mecralarının kullanımına ilişkin de bilgi veren Digital Exchange ekibi, “Ülkemizde şu anda sırasıyla Instagram, Facebook, Twitter, Facebook Massenger, Telegram, TikTok, Pinterest, Snapchat gibi mecralar kullanılıyor. Video marketing konusunda Facebook hala en önde bulunan sosyal medya alanı. Burada erkeklerin yüzde 65’lik bir kullanım üstünlüğü bulunuyor. Yani erkeklere ilişkin bir çalışma yapılırken Facebook tercih edilebilir. Öte yandan YouTube’da kadınlar yüzde 49, erkekler yüzde 51 oranı ile dengeli bir seyir izlerken, Snapchat’te ise kullanıcı kitlesinin yüzde 65’inin kadın olması nedeniyle kadınlara yönelik ürünler burada ön plana çıkarılabilir” bilgisini paylaştı. 

 

Ölçüm Yapmak Başarıya Götürür

Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk, video marketing konusunda şirketlerin hayli istekli olduğunu konuya ilişkin Influencer iş birliğine ilişkin de önemli bütçeler ayrıldığını söyledi. Markaların hedefledikleri ciroya ulaşmak için video marketingin en önemli yöntemlerin başında geldiğini sıralayan Pamuk, “Dijital pazarlamada video yöntemini kullanmak, yüzde 26 oranında başarıyı artıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.  Birçok video reklam kampanyası, izlenme sayısı, başlatma, izlenme uzunluğu ve daha fazlasıyla değerlendirilebilir. Ancak, hepsi belirli eylemlerde bulunmak için tasarlanmamıştır. Bu durumda, reklam video izlenilebilirliğin ölçmek son derece önemlidir. Video ne kadar izlendi den çok videonun hangi saniyesinde tüketiciye gerçek bir bilgi verildiği ve tüketicinin ilgisini çektiğini de analiz etmek gerekiyor” bilgisini verdi. 

 

Rawy ile Profesyonel İçerikler Üretilebiliyor

E-ticaret şirketlerinin ürünün deneyimlenmesi noktasında video marketing ile tüketiciye daha kolay ulaşabildiğini belirten Pamuk, “Digital Exchange’in çatısı altında bulunan ve tüm içerikleri profesyonel bir video marketing aracına dönüştürebilen RAWY sayesinde tüm bu anlatılan stratejileri tek bir çatı altında toplayarak doğru hizmetin alınmasını sağlıyor. İster video ister fotoğraf tüm içeriklerden dinamik görseller ve videolar oluşturarak markaların tüketiciye en mükemmel şekilde hitap etmesini sağlıyor. Önceden hazırlanmış hazır şablonlar ya da marka için özel olarak hazırlanabilecek şablonlar ile ürün ya da kategori sayfalarının linklerini birleştirerek oluşturulan kreatif videolar ile reklamlarına güç katıyor” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Continue Reading

Haber Kaynağı www.ulusal24.com