Türkiye’deki en ucuz 10 sıfır otomobil! – Teknoloji

Türkiye’deki en ucuz 10 sıfır otomobil! – Teknoloji

Yıl sonu sebebiyle otomobil markaları çeşitli kampanyalar yaparak ellerinde stokları yeni yıla hazırlanırken vatandaşlar en ucuz sıfır otomobillerin fiyatlarını merak ediyor.

Orta gelir ve asgari ücretli vatandaş için ise sıfır araç bir hayal olarak kalıyor çünkü Türkiye’de en ucuz sıfır araç bile 700 bin liranın üzerinde bulunuyor.

İşte liste fiyatlarına göre Türkiye’de satılan en ucuz 10 otomobil

1- Fiat Egea HB Street 1.4 Fire 95 HP Manuel Benzinli: 854 bin 900 TL

 

2- Renault Clilo equilibre 1.0 SCe 65 hp: 852 bin TL
2023 Renault Clio Clio 1.0 SCE Equilibre Sıfır Fiyatları & Özellikleri sahibinden.com'da

 

3- Renault Taliant Joy 1.0 Sce 65 bg: 837 bin 900 TL

 

4- Citroen C3 FEEL 1.2 PureTech 83 hp – 5 İleri Manuel: 825 bin 200 TL

Citroen C3 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

5- Seat Ibiza 1.0 Evo 80 HP Style: 825 bin TL

Vergisiz Fiyatı Ne? on X: "SEAT Ibiza 1.0 Evo 80 HP Style Vergili Fiyatı: 332.000 TL Vergi Tutarı: 175.691 TL Vergisiz Fiyatı: 156.309 TL https://t.co/n1kteBmxOD" / X

 

6- Hyundai i20 1.2 MPI 84 PS Jump Benzin Manuel: 799 bin TL

2023 Hyundai i20 i20 1.2 MPI Jump Sıfır Fiyatları & Özellikleri sahibinden.com'da

 

7- Fiat EGEA SEDAN Easy 1.4 Fire 95 HP Benzinli: 794 bin 900 TL

2023 Fiat Egea Egea 1.4 Fire Easy Sıfır Fiyatları & Özellikleri sahibinden.com'da

 

8- Fiat Panda City 1.0 70 HP Cross Manuel Mild Hybrid-Benzinli: 792 bin 900 TL

Yenilenen Fiat Panda, hibrit seçeneği ile Türkiye'de

 

9- Kia Picanto Feel 1.0L 67 PS AMT Benzin: 780 bin TL3

2022 Kia Picanto 1.0 67 HP Feel Özellikleri - Araç Karşılaştırma

 

10- Hyundai i10 1.0 MPI 67 PS Jump Benzin Manuel: 760 bin TL
Hyundai i10 2023 fiyat listesi - SDN

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Türkiye’deki en pahalı telefon ünvanı artık iPhone 14 Pro Max’de değil – Teknoloji

Türkiye’deki en pahalı telefon ünvanı artık iPhone 14 Pro Max’de değil – Teknoloji





Apple’ın yeni iPhone serisine aylar kala Türkiye’de değişen kur sebebiyle yeni zamlar yapılmıştı. Zam yağmuru şeklinde olan ve arka arkaya 2 zam yapan Apple, Türkiye’de en pahalı telefon modeline imza atmıştı. Şimdi bu değişti ve Huawei eski liderliğine geri döndü. 

TÜRKİYE’NİN EN PAHALI TELEFONU KATLANABİLİR EKRANLI BİR CİHAZ

Hatırlayacağınız üzere uzun bir süre katlanabilir ekranlı Huawei Mate X3, Türkiye’deki en pahalı telefon olarak listede yer almıştı.

Cihaz daha önce Türkiye’de 69 bin 999 TL’ye satılıyordu. Ancak son zamdan sonra Mate X3’ün fiyatı 79 bin 999 TL’ye kadar yükseldi. Bu yeni zamlardan sonra iPhone 14 Pro Max’in 1 TB’lık modelinin 76 bin 499 TL’yi bulan fiyatı Huawei’den aşağıda kaldı. 

Ancak aradaki fark çok fazla olmadığı için Türkiye’de satılan en pahalı ikinci telefon iPhone 14 Pro Max olmaya devam ediyor. Üçüncü sırada ise 1 TB’lık depolama alanına sahip Samsung Galaxy S23 Ultra 57 bin 999 TL ile yer alıyor. 


—-advertisement—

loading…

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Apple Türkiye’deki ürünlerine zam yaptı! En yüksek kapasiteli iPhone’un fiyatı 68 bin TL’ye dayandı – Teknoloji

Apple Türkiye’deki ürünlerine zam yaptı! En yüksek kapasiteli iPhone’un fiyatı 68 bin TL’ye dayandı – Teknoloji





Apple’ın Türkiye’deki ürünlerine özel olarak yaptığı zam sonrası iPhone’ların fiyatları önemli oranda arttı. Peki, Apple Türkiye ürünlerine zam mı yaptı? 2023 Apple zammı sonrası iPhone fiyatları ne kadar oldu? iPhone 14 Pro Max ne kadar oldu? İşte, iPhone telefonların yeni güncel fiyatları…

Apple’ın fiyat politikası pek çok ülkede sabitken, Türkiye’de döviz kurunun değişkenliği sebebiyle farklı dönemlerde zamlar yapılıyor. Bir süre önce iPhone’lar başta olmak üzere Mac’lere ve diğer donanım ürünlerine yapılan zamın etkisi geçmemişken, yeni bir zam kararı daha geldi. Bu karar, diğer ülkelerden bağımsız Türkiye için alındı. 

İPHONE GÜNCEL FİYAT LİSTESİ 2023

iPhone 14 Pro Max 1 TB yeni zamla fiyatı 67 bin 999 TL’ye çıktı.

iPhone 14 Plus’ın fiyatı 39 bin 999 TL’den 41 bin 999 TL’ye yükseldi.

iPhone 14 Pro’nu fiyatı 45 bin 999 TL’den 48 bin 999 TL’ye yükseldi.

iPhone 14 Pro Max fiyatı 52 bin 999 TL oldu.

iPhone 13 fiyatı 29 bin 999 TL’den 31 bin 999 TL’ye yükseldi.

iPhone 12 fiyatı 26 bin 999 TL’den 28 bin 999 TL’ye yükseldi.

APPLE WATCH MODELLERİNE ZAM

Apple Watch SE – 6.499 TL’den 6.899 TL’ye

Apple Watch Series 8 – 9.999 TL’den 10.699 TL’ye

2. nesil AirPods – 3.249 TL’den 3.999 TL’ye

3. nesil AirPods – 4.299 TL’den 4.499 TL’ye

2. nesi AirPods Pro – 5.899 TL’den 6.199 TL’ye yükseldi.

Apple Watch Ultra – 29.999 TL’den 32.499 TL’ye yükseldi.


—-advertisement—

loading…

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

ChatGPT’nin uygulaması, Türkiye’deki kullanıcılar için açıldı – Teknoloji

ChatGPT’nin uygulaması, Türkiye’deki kullanıcılar için açıldı – Teknoloji





Şu anda sadece iOS kullanıcılarına yönelik olan bir uygulama, App Store üzerinden erişilebilir durumda.

Uygulamaya giriş yaptığınızda, tarayıcı sürümüne benzer bir arayüzle karşılaşıyorsunuz ve ekranın alt kısmında bulunan mesaj kutucuğu aracılığıyla komutlarınızı oluşturmaya başlayabiliyorsunuz. Türkçe dilinde ChatGPT’yi kullanmak için hesabınızla giriş yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda, Apple’ın konuşma tanıma özelliğinden ve OpenAI’nın açık kaynak konuşma tanıma sistemi Whisper’dan yararlanarak sesli komutlar da verebiliyorsunuz.

Kullanıcıların ChatGPT’nin sohbet geçmişini kaydedip verdiğiniz yanıtları modeli eğitmek için kullanabileceğini unutmamak önemlidir. Eğer bu özellik aktifse, uygulama üzerinde gerçekleştirdiğiniz sohbetleri daha sonra masaüstü sürümünde de bulabilirsiniz. Sohbet geçmişi kaydetme özelliğini kapattığınızda ise veri paylaşımı sona erer.

Kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan uygulamada, ChatGPT Plus adında bir uygulama içi satın alma seçeneği bulunmaktadır ve bu seçenek 20 dolarlık bir ücretle sunulmaktadır. OpenAI, ilerleyen dönemde ChatGPT’nin Android sürümünü de piyasaya sürmeyi planlamaktadır.


—-advertisement—

loading…

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Develhope Türkiyedeki gençleri yazılım dünyasına kazandıracak

Develhope Türkiyedeki gençleri yazılım dünyasına kazandıracak

İtalyan kodlama eğitimi platformu Develhope Türkiye’de genç işsizliğini azaltmaya yardımcı olmak için yazılım geliştirme eğitimiyle yeni bir fırsat kapısı açıyor. 

Genç işsizliği azaltma amacıyla yola çıkan Develhope, Türkiye’deki işsiz gençleri yazılım dünyasına kazandırmayı hedefliyor. Bugüne kadar 1200 kişiye kodlama eğitimi veren Develhope, iş bulana kadar öğrencilere ücretsiz eğitim imkânı sunuyor. Develhope CEO’su Massimiliano Costa, “Türkiye’deki genç işsizliğinin azaltılmasına destek olmak istiyoruz. Bunun için kendini geliştirmek isteyen gençleri Develhope programında görmek istiyoruz. Öğrencilerimizin yüzde 95’i eğitim sonunda iş sahibi oluyor” dedi. Costa ayrıca , deprem bölgesindeki 11 kentteki 10 gence burs vereceklerini açıkladı. 

Develhope, 2019 yılından bu yana teknoloji kariyerine başlamak isteyen gençlere, kişiselleştirilmiş bir kariyer hizmeti sunuyor. Eğitimin sonunda, öğrencilere özgeçmişlerini ve linkedIn profillerini oluşturma, iş görüşmeleri provalarının yapılması, görüşme aşamasında mentorluk ve danışmanlık konularında destek sunuluyor. Ayrıca öğrencilere koçluk hizmeti de veriliyor. 

Develhope CEO’su Massimiliano Costa, “Develhope gençlere programlamayı öğreterek genç işsizliğini azaltmak amacıyla kuruldu. Öğrencimiz profesyonel bir kariyere başlayana kadar kursun maliyeti Develhope tarafından karşılanıyor. Önce bir iş buluyorsunuz, sonra kurs için ödeme yapıyorsunuz. Bugüne kadar 1200 öğrenciyi eğittik. Kurslarımızı başarıyla tamamlayan öğrencilerin yüzde 90’ı kursun bitiminden sonraki 3 ay içinde iş buluyor. Türkiye’den gençleri de yazılım dünyasına kazandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

Taksitli geri ödeme imkanı

Her ay 400 şirketin yeni yazılımcıları ekiplerine katmak için Develhope’u seçtiklerine dikkat çeken Costa, öğrencilerin, javascript programlamanın temellerini öğrenerek kurs aktivitelerini 3 hafta boyunca ücretsiz deneyebileceklerini belirtti. Costa, sözlerini şöyle sürdürdü:“Microsoft tarafından yapılan son araştırmaya göre, yazılım geliştirici rolü şu anda en çok talep gören meslek dalı. 2025 yılına kadar, yazılım geliştiricilere yönelik küresel talebin 98 milyon olacağı tahmin ediliyor. Develhope’a katılmak için lise diplomasına sahip olmak ve 18 yaşında olmak yetiyor. Eğitim süreci günlük ve haftalık aktivitelerden oluşuyor. Dersler 6 ay boyunca tamamen online olarak yapılıyor ve her ay birkaç kurs başlıyor. Kurslar kapsamında, Arka Uç Java, Tam Yığın Web ve Veri Uzmanı eğitimi veriliyor. 700 saatten fazla geliştirme deneyimi kazanan öğrencilerimiz bir iş bulup ardından kurs için taksitli ödeme yapabiliyorlar. Seçilen öğrencilerimiz için kursun maliyeti, Develhope Vakıfları ve ortak şirketleri tarafından sağlanan burslarla karşılanıyor. Ayrıca geri ödeme için öğrencilerimize özel finansman çözümleri sunuyoruz.”

Depremzede gençlere burs

Develhope, depremden etkilenen bölgelerden gelen işsiz gençlerin teknoloji eğitimini desteklemek adına 10 kişiye burs verecek. Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Hatay’da yaşayan 18-30 yaş aralığındaki işsiz gençlerin 27 Nisan’a dek başvuruda bulunması gerekiyor. Kadınlara öncelik verilecek bursa başvuru için Develhope kayıt formunun doldurulması yeterli olacak.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

 

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Elon Musk, mavi tikin fiyatına üçüncü defa zam yaptı: “Türkiye’deki fiyatı belli oldu” – Teknoloji

Elon Musk, mavi tikin fiyatına üçüncü defa zam yaptı: “Türkiye’deki fiyatı belli oldu” – Teknoloji

Twitter’ın 2021 yılında Blue adıyla kullanıma sunduğu ücretli abonelik sistemi Elon Musk‘ın şirketi satın almasıyla gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz Ekim ayında Twitter’ı resmen satın alan milyarder iş insanı Musk’ın sosyal medya ağındaki ilk işlerinden biri de tanınmış kişilere verilen onaylanmış hesap işaretini yani mavi tiki ücretli hale getirmekti. Musk, mavi tiki Blue abonelik sistemine dahil etti ve Blue’nun 2.99 dolarlık aylık fiyatını 4.99 dolara çıkardı. Ancak mavi tikin fiyatı sürekli artıyor.Twitter Blue’nun 4.99 dolar olan aylık abonelik ücreti geçtiğimiz aylarda Android cihazlarda 8 dolara, iOS’ta (iPhone) ise 11 dolara çıkmıştı. iPhone tarafındaki bu fiyat artışının sebebi App Store’un komisyon olması olarak gösterildi. Son olarak, teknoloji dünyasının tanınan sızntı kaynaklarından Twitter’daki ‘TheGalox_’ isimli kullanıcı, Şubat 2023’ten itibaren Blue aboneliklerine zam geleceğini ileri sürdü. Bu zammın boyutu ise oldukça yüksek; Android cihazlarda yüzde 37.4, iOS cihazlardan yapılan girişlerde ise yüzde 72.7’lik ciddi bir artış olacağını söylüyor.Eğer iddia doğruysa, Şubat ayından itibaren twitter mavi tik ücreti Android’te aylık 11 dolar, iOS’ta ise aylık 19 dolara yükselecek. Bununla birlikte, Twitter ve elon musk henüz bu konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.TWİTTER MAVİ TİK ÜCRETİ NE KADAR?Şu anda Twitter Blue aylık abonelik fiyatı Android ve web cihazlarda 110 TL. App Store’da yani iPhone cihazlardan satın alınan Blue aboneliğinin aylık fiyatı ise 250 TL olarak devam ediyor. Ancak bahsedilen zam iddiası gerçekleşirse kullanıcılar mavi tik almak ya da mevcut mavi tiklerini kullanmaya devam edebilmek için Twitter’a üç kat daha fazla para ödemek zorunda kalacak. Yani Twitter’a iPhone üzerinden giriş yapan ve Blue abonesi olan bir kişi yüzde 72.7’lik zamla en az 356 TL ödeyecek.

—-advertisement—

loading…

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Türkiye’deki kullanıcıları hedef alan kötü amaçlı yazılım tespit edildi – Teknoloji

Türkiye’deki kullanıcıları hedef alan kötü amaçlı yazılım tespit edildi – Teknoloji

Güvenlik şirketi Group-IB’deki bir takım tarafından keşfedilen kötü amaçlı yazılım, Türkiye’nin da aralarında bulunduğu toplamda 111 ülkede fark edildi.Kullanıcıların şifrelerini ele geçirmek üzerine odaklanılan kötü amaçlı yazılımın arsanıda Rusya merkezli 34 farklı grup yer alıyor. 50 MİLYONDAN FAZLA ŞİFRE HALİHAZIRDA ELE GEÇİRİLMİŞKötü amaçlı yazılımlara daha çok sahte mobil uygulamalarda rastlıyoruz. Kullanıcıların şifrelerini ele geçirmeyi amaç edinen bu yazılımların büyük çapta olanlarının önüne geçmek de zor oluyor.Group-IB tarafından fark edilen yeni kötü amaçlı yazılımın ‘şifreler’ özelinde Steam ve Roblox kullanıcılarını hedefe aldığı, bu sebeple de Amazon ve PayPal gibi hesap bilgilerinin de alındığı aktarıldı.Açıklamanın devamında ise 2022 yılı boyunca 890 binden fazla kullanıcının cihazında bu virüs yazılımı bulunuyor ve bu kapsamda da 50 milyonun üzerinde şifre ele geçirilmiş. Türkiye’de ise 28 binden fazla cihaz üzerinden 2 buçuk milyon parolanın çalındığı düşünülüyor. Bu tarz siber saldırılardan korunmak için yapılması gerekenler arasında şifrelerin sürekli değiştirilmesi, güvenli ve zor tahmin edilecek şifrelerin tercih edilmesi ve bir şifrenin farklı hesaplarda kullanılmaması gibi öneriler sayılıyor. 

—-advertisement—

loading…

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Digivega, Metaverse’ün Türkiye’deki ilk otomotiv dijital stüdyosunu kurdu.

Digivega, Metaverse’ün Türkiye’deki ilk otomotiv dijital stüdyosunu kurdu.

2017 yılından bu yana yaptığı teknoloji yatırımlarıyla sektörün önde gelen kuruluşları arasında yer alan Digivega, Ford’un teknolojideki öncü yaklaşımını bir adım öteye taşıdı.

 

Digivega, Ford’un “geleceği bugünden yaşa” söylemiyle otomobil sektöründe bir “ilk”e imza atarak, Ford Dijital Stüdyo’yu metaverse’le hayata geçirdi.  

 

Stüdyoyu ziyaret edenler bu sayede Ford modellerini bulundukları yerde inceleme fırsatını buluyorlar…

 

Digivega’nın proje geliştirme, arazi kiralama, yapı inşası, 3d uyarlama ve uygulamaları ile NFT üretimleriyle tam hizmet verdiği Ford Dijital Stüdyo’da birinci katından en üst katına kadar etkileşim, oyun ve interaktivite yer alıyor.

 

Stüdyo’nun giriş katını ziyaret edenleri, Avrupa’nın en güçlü elektrikli ticari aracı E-Transit ve ikonik Ford Mustang’den ilham alan elektrikli SUV Mustang Mach E karşılıyor. Araçların üzerine tıklayarak detaylı bilgilerin yer aldığı web sitesine ulaşılabilen ziyaretçiler, araç yanındaki QR Kodları telefonlarına taratarak, araçların AR versiyonlarını inceleyebiliyorlar.

 

Ford Dijital Stüdyo’yu ziyaret edenler ise; Ford Tourneo Courier, Ford Kuga ve Ford Puma modellerini detaylı olarak inceleme imkanına sahip oluyorlar.

 

AVATAR PERSONEL İLE İLETİŞİM İMKANI

 

Digivega’nın konumlandırdığı gerçek personeller, avatarlarıyla her gün saat 12:00-22:00 saatleri arasında çevrimiçi olarak hazır bulunarak müşteri ve ziyaretçilerle iletişim kuruyorlar.

 

Ford Dijital Stüdyo Metaverse’ün birinci katında ise çeşitli konsept alanları yer alıyor. Ford araçların performanslarını deneyimleme imkanı sunan “Ford Performans Köşesi”, E-Transit ve Ford şarj istasyonunun bulunduğu hologramlı etkileşim alanı “Ford E Köşesi” bunlardan bazıları. Ford Dijital Stüdyo Metaverse’in en üst katında ise etkinlikler için bir alan bulunuyor.

 

Decentraland’de yer alan Ford Dijital Stüdyo Metaverse, tamamı Digivega tarafından kiralanan ve tasarlanan 6 parsellik bir alanı kaplıyor. Decentraland’e giriş yapan ziyaretçilerin Ford Dijital Stüdyo Metaverse gitmek için “goto 33.140” yazmaları yeterli oluyor.  

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Yapay Zekânın Türkiye’deki Lideri CBOT, 1 Milyar Konuşmaya İmza Atacak – Ulusal24.com

Yapay Zekânın Türkiye’deki Lideri CBOT, 1 Milyar Konuşmaya İmza Atacak – Ulusal24.com

Türkiye’nin uçtan uca müşteri hizmetleri otomasyonunda lider yapay zekâ şirketi CBOT, geliştirdiği teknoloji ve imza attığı sanal asistan projeleriyle geçtiğimiz yıl global çapta başarı listelerine girerek alanında 13 önemli ödül kazandı. Türkiye’deki büyük bankalar, sigorta şirketleri, e-ticaret devleri, bakanlıklar ve holdinglerin yapay zekâ temelli müşteri hizmetleri dönüşümüne destek veren CBOT, ülkemizde sürdürdüğü projelerin yanında bu yıl teknoloji ihracatını artırmak üzere yurt dışı pazarlara daha fazla odaklanıyor. CBOT CEO’su Mete Aktaş, “Türk mühendislerinin yetkinlikleriyle global rekabette üst seviyede teknoloji geliştiriyoruz. Bu doğrultuda Türkiye pazarında sektöründe lider kurumların tercihi oluyoruz. Daha önce global arenada ses getiren projeler gerçekleştirdik. 2022’de Türkiye’deki büyümemizi katlarken, EMEA bölgeleri özelinde kurduğumuz güçlü iş ortaklıklarıyla yeni başarı hikayelerine imza atarak yurt dışında daha fazla büyümeyi ve sanal asistanlarımızla 1 milyar konuşmaya imza atmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Türkiye’nin uçtan uca müşteri hizmetleri otomasyonunda lider yapay zekâ şirketi CBOT, Türkiye’de ve yurt dışında hem kamu sektöründe hem de özel sektörde önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Perakendeden otomotive, bankacılıktan kamuya kadar birçok alanda yapay zekâ tabanlı asistanlarıyla değer yaratan şirket, geçtiğimiz yıl büyümesini sürdürürken geliştirdiği teknoloji, uçtan uca bir müşteri hizmetleri otomasyon platformu olan ürünü CBOT Platform ve imza attığı başarılı projelerle 13 önemli ödülün sahibi oldu. 2021 yılı itibariyle pek çok değerli firma ve kurumu iş ortakları arasına katarak Türkiye’de pazar liderliğini pekiştiren şirket, 2022 yılında farklı dillerde geliştirdiği projeler ile globalde de alanında başarılı pek çok firmayla çalışarak büyüme ivmesini daha da artırmayı hedefliyor.

 

Diyaloğa dayalı yapay zeka pazarı 2030’da 32,6 milyar dolara ulaşacak

Gartner verilerine göre pandemi etkisi altında geçen iki yıl içerisinde pandemi öncesinde 1500 olan sanal asistanlar üzerine çalışan şirket sayısı 2022 itibariyle 2500’ün üzerine çıktı. Gartner verilerine bakıldığında 2023 yılına kadar müşteri hizmetlerinin yüzde 60’dan fazlasının dijital ve self-servis kanallar ile verileceği öngörülüyor. 2021’de dünya genelinde 6,8 milyar dolar olan diyaloğa dayalı yapay zeka pazar büyüklüğünün, 2026’ya kadar 18,4 milyar dolara, 2030’da ise 32,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gartner verileri ayrıca dünya üzerindeki sanal asistanlar üzerine çalışan şirketlerin yalnızca yüzde 5’inin kurumsal seviyedeki projeleri başarıyla hayata geçirebildiğini gösteriyor. Bu doğrultuda global başarı listelerinde önemli bir yere sahip olan CBOT hizmet verdiği kurumlar özelinde bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 100’lük bir büyüme ile 2021 yılında 700 milyon mesaj karşıladı. Avrupa ve Orta Doğu’yu hedefine alan yenilikçi şirket, 2022 yılında da çok sayıda farklı dilde hizmet veren sanal asistanlarıyla yurtdışı pazarında büyümeyi hedefliyor.

 

CBOT’un sanal asistanları aynı anda birden fazla dil konuşabiliyor 

CBOT, Türkiye’nin 81 ilinde ve 8 ülkede hizmet veren Getir ve yurtdışındaki diğer iş ortakları ile gerçekleştirdiği iş birliği ile dil skalasını genişletmeye devam ediyor. 2021 yılında, çok sayıda Avrupa dilinde hizmet vermeye başlayan CBOT, bu dillere Rusça, Sırpça ve Arnavutça’yı da ekledi.  Geçen yıl, Türkiye, Orta Doğu ve BDT bölgesinde faaliyet gösteren uluslararası bir asistans şirketi için sunduğu başarılı çok dilli sanal asistan çözümü sayesinde müşteriler, PCR testi ve sağlık sigortası bildirim süreçlerinde CBOT çözümlerinden İngilizce ve Rusça yararlanıyor. Doğu Avrupa’da faaliyet gösteren bir elektrik dağıtım firması için oluşturduğu sanal asistan ile CBOT ayrıca, burada da İngilizce, Sırpça ve Arnavutça olarak müşteri hizmetlerine destek oluyor. 

 

Sorun çözme sürelerini 7,5 kat düşürdü, çağrı karşılama maliyetlerini 5 kat azalttı

Pandeminin devam etmesiyle beraber süregelen dijitalleşme ile 2021 yılında CBOT, 700 milyon gibi rekor sayıda mesajı karşıladı. Yeni yılda bu rakamı 1 milyara çıkarmak istediklerini söyleyen CBOT CEO’su Mete Aktaş, pazardaki durumu şöyle anlatıyor; “Sanal asistanlara en çok rağbeti gösteren kamu, perakende ve bankacılık sektörleri. Pandemi ile hayatımıza giren uzaktan çalışmayla birlikte, özellikle büyük kurumlar tarafında, çalışanlara IT ve İK alanlarında destek olan sanal asistanlara talepte artış gözlemlesek de projelerimizin çok büyük bir kısmı hem yazılı hem de sesli kanallardaki müşteri hizmetlerinin otomasyonunu hedefliyor. Tüm projelere bakıldığında CBOT’un tercih edilme sebeplerinden birkaçını da gerçek verilerle paylaşmak isterim.  Şirketimiz sunmuş olduğu çözümler sayesinde, müşteri sorgularının yüzde 80’e varan oranlarda canlı desteğe aktarılmadan çözülmesini sağladı. Sorun çözme sürelerini 7,5 kat azalttık, 200 saniye ve üzerinde olan canlı desteğe bağlanmak için bekleme sürelerini 15 saniyeye kadar indirdik ve çağrı karşılama maliyetlerini de ortalamada 5 kat düşürdük” dedi.  

 

Global iş birlikleri ve AR-GE ile büyümeyi sürdüreceğiz

Gerçekleştirilen anlaşmayla bir süre önce WhatsApp’ın Türkiye’de ve globalde İşletme Çözüm Sağlayıcısı (BSP) olduklarını da hatırlatan Aktaş, “CBOT ortaya koyduğu bakış açısı ve vizyonla dünyada teknolojiye yön verenler şirketlerle de iş birlikleri kurmayı sürdürüyor. WhatsApp’ın Türkiye’de ve globalde lider İş Çözümü Sağlayıcısı (BSP) olmamız ile 2 milyardan fazla kullanıcı için müşteri hizmetleri ve satışın gerçekleşmesine olanak sağlanırken, sayısız şirket hesap aktivasyonlarını CBOT ile gerçekleştiriyor. Müşteriler aktivasyon sonrasında da CBOT’un canlı destek ekranları ile tüm mesajlarını yönetebiliyorlar. İstedikleri takdirde kullanıma hazır satış ve destek sanal asistanlarını kendi CRM, e-ticaret gibi sistemleri ile entegre bir şekilde devreye alarak 7/24 WhatsApp üzerinden hizmet verebiliyorlar. Bu durum kullanıcılar için uzun bekleme sürelerini kısaltıyor, işletmelerin ise maliyeterini daha iyi yöneterek müşteri hizmetlerini iyileştirmesini sağlıyor. Bu alanda da hem büyük kurumlarda hem de küçük ve orta ölçekli işletmelerde büyüme hedefimiz oldukça yüksek” dedi. 

 

CBOT artık uçtan uca müşteri hizmetleri otomasyonu platformu haline geldi

CBOT Platform’da bulunan ses ve metin yapay zeka modülleri ile artık bütünleşik bir yapı kurgulanabildiğini söyleyen Aktaş, bu entegre otomasyon sisteminin kurumlarda daha verimli ve etkin bir rol oynayacağını belirterek açıklamasını şöyle sürdürüyor: “Kurumların yazılı kanallarına entegre olan sanal asistanlar ve IVR sistemlerine entegre olan sesli asistanlar, çağrı otomasyonu ile hem kullanıcı tarafında işleri çok kolaylaştırıyor hem de şirketin maliyetlerini düşürüyor. Bu bakış açısı ile önemli AR-GE yatırımlarımız sayesinde CBOT artık uçtan uca müşteri hizmetleri otomasyonu platformu haline geldi. CBOT’un bu entegre yapısına devamlı yeni özellik ve teknolojik yetkinlikler eklemeye devam ediyoruz. Çağrı merkezlerinde bulunan yazılı kanallar ve sesli yanıt sistemleri (IVR) de dahil olmak üzere tüm çağrılarda da otomasyon sağlayabiliyoruz. Çağrı merkezine herhangi bir kanaldan ulaşmaya çalışan bir müşteri CBOT’un yapay zeka teknolojisi ile karşılanıyor. Devamında ise canlı bir insan ile konuşurken veya yazışırken yaşanan deneyime benzer şekilde, yapay zeka ile otomatik yanıtlanıp çağrılar sonlandırılabiliyor. Böylece kurumların müşteri hizmetleri operasyonlarında insan+yapay zeka çözümleri konumlandırılarak söz konusu hizmet daha verimli ve etkin hale getiriliyor”.

 

Teknolojisini ve başarısını ödüllerle perçinledi

Birçok başarılı iş geliştiren yapay zekâ şirketi, geçen yılı global ve ulusal 13 ödül ile kapattı. Fast Company En Yenilikçi Şirketler, Fast Company Kadın Kurucular 100, IDC tarafından düzenlenen Geleceğin En İyisi Dijital İnovasyon Ödülü, Fast Company Dijital 100, Yazılım Şirketleri – Yılın Şirketi dalında Silver Stevie, Globee CEO World Awards’da Yılın Startup’ı, Benzinga Fintech Ödüllerinde “En İyi Ürün” finalistliği, 4. CX Türkiye Ödülleri’nde “Büyük Düşünce Ödülü” kategorisinde “En İyi Teknoloji” ve aynı kategoride “Dijital Müşteri Deneyimi” gibi değerli ödülleri kazandı. Ödüllü projelere bakıldığında; pandeminin ilk aylarında Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirilen EBA Asistan projesi dikkat çekti. Bu önemli proje şirkete, İngiltere merkezli CogX tarafından verilen “Devlet için Geliştirilen En İyi Yapay Zekâ Ürünü” ve global bir araştırma şirketi olan Tech Breakthrough tarafından verilen AI Breakthrough Awards’ta “Eğitim için En İyi Yapay Zekâ Tabanlı Çözüm” ödüllerini getirdi.

 

Ödüllerinin yanında, 2019 yılında Google’ın dünyadaki ilk 20 RCS (Zenginleştirilmiş Mesaj Servisi) iş ortağından biri olan CBOT, 2020 yılında Gartner tarafından dünyanın önde gelen 16 sanal asistan şirketi arasında gösterildi ve 2021 yılında WhatsApp Business Çözüm Sağlayıcı (Business Solution Provider) oldu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com