SASA üretim süreçlerinde yapay zekaya hazırlanıyor

SASA üretim süreçlerinde yapay zekaya hazırlanıyor

Türkiye’nin lider, dünyanın önde gelen polyester üreticisi SASA Polyester, dünyanın en büyükleri arasında yer alan Adana’daki tesislerindeki üretim süreçlerinde yapay zeka uygulamalarından faydalanmaya hazırlanıyor.
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ve SASA Polyester Genel Müdürü Dr Mustafa Kemal Öz’ün de aralarında olduğu SASA yönetimi, dünyanın önde gelen yapay zeka araştırma kurumlarından biri olan Berlin merkezli ZEKI’yi ziyaret ederek bilim insanlarından brifing aldı. 
Türk asıllı Alman bilim insanı Prof Dr Şahin Albayrak tarafından kurulan Somut Yapay Zeka ve Dijitalizasyon Merkezi ZEKI (Almanca adıyla ‘Zentrum für erlebbare Künstliche Intelligenz und Digitalisierung’), Alman devletinin 3 ayrı bakanlığının yanı sıra hepsi dünya çapında önde gelen Alman özel sektör şirketlerinin desteğini almış bir yapay zeka Ar-Ge merkezi. 
SASA Polyester Genel Müdürü Dr Mustafa Kemal Öz: “SASA üretim süreçlerine, yapay zeka katkısı ile ileri seviye süreç kontrolü, en güncel otomasyon sistemleri ve bilgi teknolojilerini entegre edeceğiz. Üretimin her aşamasında gerçek zamanlı veri analizi yaparak üretim verimliliğimizi arttıracağız.”

 

İstanbul, 25 Ocak 2024 – Türkiye’nin lider, dünyanın önde gelen polyester üreticilerinden olan SASA Polyester, Adana’daki üretim tesislerinde pek çok farklı alanda yapay zeka uygulamalarından faydalanmaya hazırlanıyor. Türk bilim insanı Prof Dr Şahin Albayrak tarafından kurulan ve yapay zekanın somut uygulamaları alanında dünyanın önde gelen merkezlerinden bir tanesi olan Berlin’deki Somut Yapay Zeka ve Dijitalizasyon Merkezi ZEKI’yi ziyaret eden SASA yönetimi, yapay zeka alanındaki son gelişmeler hakkında brifing aldı, SASA üretim süreçlerinde yapay zekanın potansiyel kullanım alanları konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ve SASA Genel Müdürü Mustafa Kemal Öz’ün de aralarında olduğu SASA heyeti, 15-16 Ocak 2024 tarihlerinde ZEKI’nin Berlin’deki merkezinde 2 günlük bir çalıştaya katıldı. İlk gün yapay zeka alanındaki en son gelişmeler ve ZEKI’nin halihazırda üzerinde çalıştığı somut yapay zeka ve dijitalleşme projeleri hakkında bilgiler alan SASA heyeti, merkezin kurucusu Prof Dr Şahin Albayrak ve Berlin Teknik Üniversitesi’nden bilim insanı Fikret Sivrikaya’nın detaylı sunumlarını dinledi. Çalıştayın ikinci gününde ise SASA Genel Müdürü Dr Mustafa Kemal Öz başta olmak üzere SASA yöneticileri, şirketin üretim süreçleri ve potansiyel yapay zeka kullanım alanları konusunda ZEKI bilim heyetini bilgilendirdi, görüş alışverişinde bulundu.

ZEKI, yapay zeka ile ilgili dünyadaki en önde gelen merkezlerden bir tanesi olarak, özellikle de yapay zekanın somut kullanım alanları konusunda yaptığı çalışmalarla öne çıkıyor. Türk asıllı Alman bilim insanı Prof Dr Şahin Albayrak tarafından kurulan merkez, Alman devletinin 3 farklı bakanlığının yanı sıra, özellikle otomotiv ve kimya alanında dünyanın devleri arasında bulunan Alman şirketlerinden de destek alıyor.  Merkez, gerçek zamanlı veri analizi kapasitesinin arttırılmasına, bu sayede gündelik yaşamın insan hayatını kolaylaştıracak ve daha da verimli kılacak şekilde dijitalleşmesine yönelik çalışmalar yapıyor.

Genel Müdür Öz: Yapay zeka ile SASA sadece üretici değil, aynı zamanda teknoloji öncüsü olacak

Ziyaret sırasında SASA üretim süreçleri hakkında detaylı bir sunum yapan Genel Müdür Dr Mustafa Kemal Öz, yapay zeka uygulamalarından faydalanarak üretim süreçlerinin yanı sıra yönetim, sürdürülebilirlik ve genel iş süreçlerini tam dijitalleşmeye hazırlamayı planladıklarını belirtti. Öz, konuya ilişkin şunları söyledi:

“SASA üretim süreçlerine, yapay zeka katkısı ile ileri seviye süreç kontrolü, en güncel otomasyon sistemleri ve bilgi teknolojilerini entegre edeceğiz. Üretimin her aşamasında gerçek zamanlı veri analizi yaparak üretim verimliliğimizi arttıracağız. Bu sayede maliyetlerimizi etkin bir şekilde kontrol altına alacağız.

Üretim süreçlerimizin yanı sıra, yönetim, sürdürülebilirlik, insan ve süreç güvenliği ve çevre yönetimi konularında da yapay zeka uygulamalarının şirketimize ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bir bütün olarak yapay zeka uygulamaları şirketimizin rekabetçi gücünü arttırmada kritik rol oynayacak, daha akıllı ve daha hızlı kararlar almamızı sağlayarak küresel arenadaki öncü pozisyonumuzu güçlendirecektir. Yapay zeka ile SASA sadece bir üretici değil, aynı zamanda teknoloji öncüsü olacaktır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Almanya’daki satış noktasında Tesla’yı inceleyen Türk, üretim hataları buldu – Teknoloji

Almanya’daki satış noktasında Tesla’yı inceleyen Türk, üretim hataları buldu – Teknoloji

Almanya’daki satış noktasında Tesla’yı inceleyen Türk, araçtaki üretim hatalarını fark etti. Aracın ön bagaj kapağındaki dengesizliği fark eden adam, bu anları kayda alarak sosyal medyada paylaştı.

Aracın ön bagaj kapağı ile çamurluğu arasında bir tarafta olmayan boşluğun diğer tarafta olduğunu fark eden adam bu durumu kayıt altına aldı.

Bunun dışında birçok üretim hatası tespit eden adam videoda bulduğu hatalara tek tek değindi.

Bu anları, “Tesla çok kaliteli araba gördüğünüz gibi” notuyla paylaşan adamın videosu Tesla tutkunları arasında tartışma konusu oldu.

Almanya’daki satış noktasında Tesla’yı inceleyen Türk, üretim hataları buldu.

— Aykırı (@aykiricomtr) December 23, 2023

Haber Kaynağı ulusal24.com

Desoutter , Nexonar 3D Kamera Konumlandırma Sistemiyle Üretim ve Montajda Hataya Yer Bırakmıyor

Desoutter , Nexonar 3D Kamera Konumlandırma Sistemiyle Üretim ve Montajda Hataya Yer Bırakmıyor

Endüstride hatasız montaj için tek güvenilir çözüm: Nexonar

 

Montaj ve üretim operasyonları için başta havacılık ve otomotiv olmak üzere endüstrideki birçok sektöre elektrikli ve havalı montaj aletleri çözümleri sunan Desoutter; özellikle manuel işlemlerde hatasız üretim için büyük bir inovasyon gerçekleştirdi. Üst düzey konumlandırma sistemi olan “Nexonar”ı ekosistemine entegre eden Desoutter, müşterilerine bu sayede endüstriyel üretimin yanı sıra karmaşık montajlar için de ideal bir çözüm sunuyor.

 

Nexonar ile 2017’den beri çalışan Desoutter, şirketi satın almasının ardından mevcut ekosistemine de entegre ederek sistemin, birçok endüstride montaj hatlarındaki kullanımını ve kurulumunu kolaylaştırıyor. Desoutter’ın “akıllı montaj” çözümlerini bir üst seviyeye taşıyan Nexonar konumlandırma sistemi, 3 boyutlu pozisyon kontrol sistemi sayesinde özellikle manuel montaj işlemlerinin hatasız ve yüksek kalitede yapılmasını 100 garanti altına alıyor. Aynı zamanda bu Poka-Yoke çözümü ile Desoutter, dünya çapındaki müşterilerine operatör ve proses güvenliği sağlarken, yüksek üretkenlik ve verimlilik sunmaya devam ediyor.

Nexonar başta otomotiv ve havacılık olmak üzere; elektrikli araçların batarya montajı, uçakların gövdeleri için sıkma, delme ve yerleştirme işlemleri, kaynak, yağlama, boya, lojistik depo işlemleri ve robot yörünge öğretilmesi gibi uygulamalarda kullanılıyor. Sistem, montaj işlemlerinde erişilemeyen vidalama noktalarının konumunu güvenilir bir şekilde belirlenmesini sağlıyor. 

 

“Nexonar ile pazarın ihtiyaçlarına kapsamlı bir çözüm sunuyoruz”

Desoutter Türkiye Bölüm Müdürü Umur Güldiren, “Desoutter ve Nexonar’ın uzmanlıklarını birleştirmesi sayesinde müşterilerimize, özellikle proses kontrolü, operatör güvenliği ve yazılım çözümleriyle ilgili büyük değerler katmayı hedefliyoruz. Nexonar’ı ekosistemimizin bir parçası olarak sunabilmek, pazarın kritik ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı bir çözüm sunmamıza olanak yaratıyor.” dedi.

 

3D kamerayla vidalama noktalarının konumu kesin bir şekilde belirlenebiliyor

Prosesteki ekipmanların konumlarını takip etmek için gelişmiş bir yazılıma sahip olan Nexonar konumlandırma sistemi; bir 3D kamerayla, aletin ve vidalama noktasının odanın neresinde olduğunu algılamak için kızılötesi bir sinyal kullanıyor. Herhangi bir objeyi gerçek zamanlı olarak 5 mm hassasiyetiyle takip edebilen Nexonar sayesinde erişilemeyen vidalama noktalarının konumu kesin bir şekilde belirlenebiliyor. 

 

Montajda operatörün hata yapma olasılığı sıfıra iniyor

İzleyici sensörler; iş eldivenlerine, el aletlerine ve operatör kıyafetlerine kolayca yerleştirilebiliyor. Bu sensörler, prosesteki ilgili alanda kör nokta kalmayacak şekilde kızılötesi kamera veya 3D kameralar kullanılarak izlenebiliyor. Nexonar yazılımına önceden kolayca tanımlanan işlemler; bir ekran, lazer projeksiyon veya bir sanal gerçeklik gözlüğüne yansıtılıyor ve operatörler adım adım yönlendiriliyor. Ancak operatörlerin” doğru işlemleri yaptığında” prosesin tamamlanabilmesi, operatörün hata yapma olasılığını kalifiye olmasından bağımsız olarak ortadan kaldırıyor.

 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Yarının üretim anlayışına yön veren robotlarını sergiledi

Yarının üretim anlayışına yön veren robotlarını sergiledi

İleri robot teknolojilerinin mimarı Mitsubishi Electric, inovatif otomasyon çözümleriyle Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde sektör liderleriyle buluştu

 

Teknoloji devi Mitsubishi Electric, üretime çağ atlatan robot teknolojileriyle Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde yer aldı. “Yeni Bir Çağ Başladı” mottosu ve interaktif demolarıyla üç gün boyunca katılımcılara robot teknolojilerine dair uçtan uca bir deneyim sunan Mitsubishi Electric; endüstriyel robotları, MELFA ASSISTA cobotları, MELSERVO ve MELSEC PLC teknolojileri ile ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin ikinci gününde Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, “Robotlu Üretim Hücrelerinin Dijital Dönüşümü” panelinde konuşmacı olarak yer aldı.

 

Endüstride dijital dönüşümün önemli oyuncularından olan Mitsubishi Electric, farklı organizasyonlarla sektöre yön veren teknolojilerini sergilemeye devam ediyor. Son olarak Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde yer alan şirket, “Yeni Bir Çağ Başladı” mottosuyla ziyaretçilerini robot ekosistemine yön veren teknolojileriyle buluşturdu. İleri teknolojiye sahip esnek ve akıllı çözümleriyle üreticilerin ve sektör profesyonellerinin dikkatini çeken Mitsubishi Electric, yeni iş birlikleri için önemli görüşmeler de gerçekleştirdi.  

 

Geleceğin robot anlayışını inşa eden teknolojilerini tanıttı

Endüstriyel robotları, MELFA ASSISTA cobotları, MELSERVO ve MELSEC PLC teknolojileri ile Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde yer alan Mitsubishi Electric, interaktif robot demolarıyla katılımcılara dijital bir deneyim yaşattı. MELSEC PLC; maliyetleri azaltmak, güvenilirliği artırmak ve mevcut varlıkların yeniden kullanılabilirliğini sağlamak gibi özellikleriyle dikkat çekerken, üstün makine performansı sunan MELSERVO ve üretimde verimliliği yüksek seviyede artıran esnek endüstriyel robotlar da etkinliğin yıldızları arasına girmeyi başardı. MELFA ASSISTA serisi kolaboratif robotlar ise akıllı üretim anlayışında ve otomasyonun geleceğinde çığır açan özellikleriyle ziyaretçilerinden tam not aldı. 

 

“Robotlar sadece üretime değil hayata değer katıyor”

Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde “Robotlu Üretim Hücrelerinin Dijital Dönüşümü” panelinde konuşan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, katılımcılarla şunları paylaştı: “Sanayinin farklı evrelerine baktığımızda birçok sürecin manuel olarak yürütüldüğünü, bu durumun insan iş gücünün daha fazla kullanılmasını gerekli kıldığını görüyoruz. Bugün ise hayatın her alanını dönüştüren ve şekillendiren Sanayi 4.0, ilgili tüm süreçleri çok daha konforlu ve pratik hale getiriyor. İnsan iş gücünü yaratıcı ve daha nitelikli alanlara kanalize etmeye katkı sağlayan dönüşüm, üretim proseslerini dijitale taşıyor. Dijitalin kapsamlı bir şekilde inşa edilebilmesi içinse dört adımın hayata geçmesi gerekiyor. Bunlar; verileri toplayan sensörler, toplanan verileri iletmek için gerekli olan endüstriyel haberleşme protokolleri, iletilen verileri depolayacak bulut sistemleri ve son olarak verinin anlamlandırılmasını sağlayan veri analitiği. Bu mekanizma oluşturulduğunda ise iş gücünü doğru yönlendiren, hızlı, verimli ve esnek robotlara üretimde büyük iş düşüyor. Endüstrinin yeni iş gücü robotlar ve inovasyon piramidinin son kademesinde yer alan cobotlar, insan ve robot iş birliği sayesinde geleceğin çalışma modelini bugünden inşa ediyor. Biz Mitsubishi Electric olarak endüstriyel otomasyonun hızlı büyüyen segmenti olan robotlarımızla üretim hatlarını esnek hale getiriyoruz. Sadece üretime değil hayata değer katan robot teknolojilerine imza atıyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Canon, BCTV lens ve ekran ürünü güncellemesiyle 4K yayıncılık üretim iş akışlarını kolaylaştırıyor – Ulusal24.com

Canon, BCTV lens ve ekran ürünü güncellemesiyle 4K yayıncılık üretim iş akışlarını kolaylaştırıyor – Ulusal24.com

Görüntüleme teknolojileri lideri Canon, en yeni yayıncılık zoom lensi UHD DIGISUPER 122AF (UJ122x8.2B AF) modelini kullanıcıları ile buluşturuyor. 122x Zum Oranıyla üstün 4K görüntü kalitesi üretme özelliğine sahip olan lens, kullanıcılarının, olağanüstü bir seviyeyi temsil eden 8,2 -1.000 mm (2x genişletici ile 16,4-2.000 mm) odak uzaklığı mesafesine erişmesine olanak tanıyor. UHD DIGISUPER 122AF’yi diğerlerinden farklı kılan özelliği ise hızlı hareket eden konuların 4K çözünürlükte yakalanmasını sağlamak oluyor. Operatörün yeni FDJ-S31/41 odak kontrolörünü kullanarak hızlı ve doğru faz algılamalı otomatik odaklama sisteminin eklenmesiyle aktive edilebiliyor. Canon, aynı zamanda, DP-V1830 profesyonel referans ekranı için, yayıncılara, olabilecek en iyi 4K HDR görüntü kalitesini elde etmelerinde imkan sağlayacak yeni bir ürün yazılımını da kullanıma sunacak.

 

Uzak mesafeden keskin görüntü kalitesi

İzleyicilerine, olabilecek en iyi görüntü kalitesini sunmaları gereken spor ve canlı etkinlik yayıncıları için çok uygun bir lens olan UHD DIGISUPER 122AF, aksiyonun nefes kesici detaylarla yakalanmasına yardımcı olan keskin görüntüler elde edebiliyor. Canon’un geliştirilmiş optik teknolojisinden faydalanılarak üretilen lens, zoom aralığının tamamında olduğu kadar karenin ortasından en uç noktalarına kadar göz alıcı 4K HDR görüntü kalitesi üretmek için kromatik bozulma, ışık lekesi ve mercek parlaması gibi lens kusurlarını en aza indiren florit ve UD cam elemanlarına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Spor veya canlı müzik etkinlikleri gibi uzaktaki konuların çekimi için ideal olan UHD DIGISUPER 122AF, olağanüstü 122x zumlama özelliğiyle ve dahili 2x genişletici ile 2.000 mm’lik bir odak uzaklığını ulaşılabilir kılıyor. 

 

Kolayca görüntü yakalamak için geliştirilmiş lens teknolojisi

Hızlı akan aksiyon çekimlerinde işlemi basitleştirmek ve konunun sınırlı alan derinliğiyle bir telefoto odak uzaklığında odakta kalmasını garantilemek için UHD DIGISUPER 122AF lensinde, konu üzerinde odağı hızlı ve hassas bir şekilde koruyarak operatörün çekime odaklanmasını sağlayan Canon’un Geliştirilmiş Otomatik Odaklanma Teknolojisi, kullanılan önemli detaylardan yalnızca bir tanesi.

 

AF çerçevesi için üç alan boyutu seçeneği ve değişken AF yanıtı hızları sunan iki otomatik odaklama modu (Tam Zamanlı ve Yarı Zamanlı) ile bu lens, son derece hassas odak takibi becerisi için optimize edilebiliyor. Yeni FDJ-S31/41 odak kontrolörü ile birleştirildiğinde, operatörler, odak kontrol özelliklerini özelleştirebiliyor ve sunulan üç odak eğrisi modu (Uzak, Standart ve Yakın) ile AF modları, alan ayarı ve hassasiyeti üzerinde daha etkili kontrol sahibi olabiliyor. HD Stüdyo/Saha otomatik odak lensleriyle de uyumlu olması sayesinde operatör, her çekim senaryosunda gereken odak aralığı için en iyi AF işlevini elde edebilmiş oluyor.

 

Geliştirilmiş dahili görüntü sabitleme ile bu lens, çekimleri dengelemek ve her zaman yüksek kaliteli 4K performansını korumak için Canon’un en iyi optik ve servo teknolojileriyle donatılıyor. Bunlar özellikle operatör zoom aralığının uzun ucunda çalışırken önem taşıyor.

 

Sorunsuz sanal üretim iş akışları

UHD DIGISUPER 122AF canlı çekime sanal grafiklerin dahil edilebildiği spor etkinlikleri gibi sanal üretim sistemleriyle de uyum içerisinde çalışıyor. Üç adet 20 pimli konektöre sahip olan 16 bit mutlak değer kodlayıcı, görüntünün sanal ögelerle sorunsuz bir şekilde etkileşime girmesi için doğru lens konum bilgisi sağlamak amacıyla zoom, odak ve iris ile entegre bir şekilde çalışıyor.

 

Yeni DP-V1830 ürün yazılımı 

Canon, DP-V1830 profesyonel referans monitörü için Temmuz 2022’de kullanılmaya başlanacak bir ürün yazılımı güncellemesi ile de önümüzdeki günlerde isminden sıkça söz ettirecek. DP-V1830, ödüllü izleme araçları ve kaliteden ödün vermeyen 12G-SDI bağlantısı sayesinde canlı yayın stüdyoları, üretim araçları ve sette HDR izleme için ideal olan bir 4K HDR ekranı olarak kullanıcılarına sunulacak. Yeni ürün yazılımı ile kullanıcılar, 4K HDR yayıncılık üretimlerini güçlü bir şekilde destekleyen geliştirilmiş işlevlerin eklenmesi sayesinde bu ekranın tüm potansiyelini deneyimleyebilir hale gelecekler. 

 

Canon’un bu son güncellemesiyle birlikte DP-V1830, yeni RGB Parade Dalga Biçimi Monitörü ve Kromatiklik Diyagramı Görüntüleme araçlarına sahip olarak geliyor. Bu araçlarda bulunan ayrıntılı renk bilgilerinin de desteğiyle gerçeğe yakın renk reprodüksiyonu sağlamak ve üretimde kullanılan çok kameralı çekim düzeneklerinde doğru renk eşleşmesini yapmak artık çok daha kolay bir hale geliyor. Bu güncelleme ayrıca, görüntünün zaman içindeki ortalama ve en yüksek parlaklığını gösteren özel bir Canon aracı olan Karedeki Işıklandırma İzleyici gibi izleme araçlarını da kullanıma açıyor. Güncellemeyle ayrıca DP-V1830 artık görüntünün pozlanmasındaki genel dengeyi değerlendirmek için kullanılabilen Histogramı da içeriyor. Yeni sezgisel arayüzü Çoklu Bilgi Görüntüleme işlevi sayesinde bu HDR izleme araçlarından birden fazlasını, görüntüyü engellemeden aynı anda kullanmak mümkün kılıyor.

 

DP-V1830 sahipleri ayrıca, hibrit iş akışları için ideal bir özellik olarak, kullanıcıların hem HDMI hem de SDI akışlarını eş zamanlı olarak görmelerini sağlayan yeni Güçlendirilmiş İkili/Dörtlü Görünüm işlevinden de faydalanabilecek. Ürün yazılımı, SDI girişini kullanırken ikiye veya dörde bölünmüş ekranda görüntüleme ve Çoklu Bilgi Görüntüleme için ayrı görüntü kalitesi ayarlarını yapmayı mümkün kılıyor. Kullanıcılar bu sayede daha kompakt bir film çekimi düzeneğine ve verimli üretim iş akışına sahip olabilmek adına sinyal dönüştürücü veya ayrı ekran gibi özel ekipmanlar kullanmak zorunda kalmamış oluyor. Güncelleme ile birlikte monitörde 4 yönlü SDI geçişi sağlayan ve operatörlerin görüntüyü dört kamera arasında değiştirerek veya harici bir kayıt cihazına göndererek ek donanım ihtiyacını azaltan dahili SDI Değiştirici işlevini satın alma seçeneği de sunuluyor. DP-V1830, Uzaktan Kumanda Web Kullanıcı Arayüzünü kullanmak için artık bir LAN bağlantısı aracılığıyla bir bilgisayara, tablete veya akıllı telefona bağlanabiliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com