2023 Yılı Siber Güvenlik Trendleri

2023 Yılı Siber Güvenlik Trendleri

Kişi ve kurumların siber güvenlik gereksinimleri gittikçe artıyor. Böyle bir ortamda siber güvenlik, hızla gelişmekte olan bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Saldırı biçimlerini her geçen gün geliştiren hackerlar, teknolojik cihazlarda bulunan hassas bilgileri ele geçirmek için büyük bir çaba gösteriyor. 2023 yılında siber saldırı risklerinin artacağının altını çizen Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, gelecek yılın siber saldırı trendlerini sıralıyor.

 

Yaşanan teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda hackerlar, saldırı şekillerini de aynı doğrultuda geliştirerek kişi ve kurumların topladıkları verileri hedef alıyor. Siber saldırganlar kendileri için önemli bir kazanç kapısı yaratsa da kullanıcı ve şirketlerin nezdinde bu durum önemli verilerin kaybı, kimlik hırsızlığı, operasyonel aksama, ticari sırların açığa çıkması anlamına geliyor. Özellikle şirketlerin müşterilerinin güvenini kaybederek itibar kaybı yaşamalarına sebep oluyor. Kişi ve kurumların güvenliklerini sağlamaları için ilk olarak siber güvenlik farkındalıklarını geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, 2023 yılında herkesin bilmesi gereken en yaygın 5 siber riski paylaşıyor.

 

Siber Güvenlik Farkındalığı Şirketler İçin Gereklilik Haline Geliyor!

 

Siber güvenlik tehditleri her geçen gün daha yaygın hale gelirken, işletmeler ve şirketler güvenlik protokollerini güçlendirmek için önemli çabalar sarf ediyor. Öyle ki, çalışanlarına siber güvenlik farkındalığı eğitimi veren işletmelerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Buna rağmen kuruluş ve şirketlerdeki çalışanların 95’inden fazlasının, kimlik avı e-postalarından ve diğer siber dolandırıcılık tehditlerinden hala habersiz olduğunu aktaran Serap Günal, 2023 yılında herkesin bilmesi gereken en yaygın 5 siber saldırı çeşidini sıralıyor.

 

1. Mobil cihazlara yönelik saldırılar. Günümüzde neredeyse herkes, çok sayıda değerli veriyi depolamak için kullanılan mobil cihazlara sahip. Ayrıca kullanıcılar mobil cihazlar sayesinde bankacılık işlemlerini, alışverişlerini ve çeşitli rezervasyonlarını online bir şekilde kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle kullanıcıların kredi kartı bilgileri başta olmak üzere diğer pek çok bilgisine erişmek isteyen hackerlar, saldırılarında mobil cihazları hedef alıyor. Mobil cihazlara yönelik saldırılar kötü amaçlı yazılımlar, SMS dolandırıcılığı sayesinde gerçekleşebiliyor. 2023 yılında da en yaygın siber saldırıların başında yer alacağı düşünülen bu saldırı türüne karşı kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor.

 

2. Kimlik avı saldırıları. 2023 yılında kimlik avı saldırıları önemli bir güvenlik riski olmaya devam ediyor. Coğrafi hedefli kimlik avı tehditleri ise giderek yaygın hale geliyor. Bu saldırı türünde hackerlar, belirledikleri bir grup insana odaklanıyor ve sistemlerinin olabildiğinde inandırıcı olması için çaba gösteriyor. Öyle ki kullanıcıların güvenini kazanmak için en bilinen markaların isimlerini, çalışanların sesini ve şirket terminolojisini kullanıyorlar. Bu nedenle geleneksel kimlik avı saldırılarına göre tespiti daha zor oluyor. Önümüzdeki yıllarda bu tür saldırıların daha geniş çapta yayılacağı öngörülüyor.

 

3. Tedarik zinciri saldırıları. Kuruluşların tedarik zincirleriyle olan güvene dayalı ilişkileri nedeniyle, tedarik zinciri saldırıları hackerlar arasında giderek daha yaygın hale geliyor. Hackerlar, büyük ölçekli şirketlerin sistemlerine tedarikçileri aracılığıyla sızabiliyor. Böylece hassas bilgileri ele geçiren hackerlar, verileri üçüncü şahıslarla paylaşarak kendileri için ciddi bir kazanç elde ediyor. 2023 yılında tedarik zinciri saldırılarında ciddi bir artış yaşanacağa benziyor.

 

4. loT güvenlik açığı. İşletmeler ve kullanıcılar sürekli olarak Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarını günlük yaşamlarına entegre ediyor. Bu durum hackerların kullanıcıları ağına düşürmesi için daha fazla fırsat yaratıyor. IoT cihazları bilgisayarlar veya akıllı telefonlar gibi olmasalar da internete bağlı oldukları için veri gönderip alabiliyor. Ancak siber tehditlere karşı korunmak için uygun yerleşik güvenlik mekanizmalarından yoksun olduklarından, bu cihazlar tüketiciler için önemli güvenlik riskleri sunuyor. DDoS saldırıları gibi oldukça kritik siber saldırıların hedefi haline geliyor. Bu nedenle IoT, 2023’te dikkat edilmesi gereken önemli siber güvenlik konularından biri olarak karşımıza çıkıyor.

 

5. Sağlık sektörüne yönelik saldırılar. Son zamanlarda hackerlar, sağlık sektörünü yoğun bir şekilde hedef alarak birçok kişi ve işletmeyi hesap verebilirlik ve gizlilik sorunları nedeniyle riske atıyor.  Müşteriler ve hastalar hakkındaki hassas bilgiler siber suçlular için önemli bir hedef olmaya devam ediyor. 2023 yılında da en yaygın siber tehditlerinin arasında sağlık sektörüne yönelik saldırılar yer alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Consus Enerji’nin gelirleri 2022 yılı ilk çeyreğinde 135 milyon TL’yi aştı – Ulusal24.com

Consus Enerji’nin gelirleri 2022 yılı ilk çeyreğinde 135 milyon TL’yi aştı – Ulusal24.com

Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji alanındaki öncü firmalarından olan ve Global Yatırım Holding iştiraki Consus Enerji 2022 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artırarak 135 milyon TL’nin üstüne çıkaran Consus Enerji FAVÖK’ünü de yüzde 36’lık artışla 33 milyon 669 bin 620 TL’ye çıkardı. 

 

İlk çeyrek sonuçları hakkında konuşan Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, “Emtia fiyatlarında küresel ölçekte kısa bir sürede gerçekleşen artışların, enerji piyasasındaki dengeleri bozduğu ve öngörülebilirliği oldukça azalttığı bir dönemden geçiyoruz. Arz güvenliğinin daha fazla öne çıktığı bu dönemde, yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji santrallerimizle üretimlerimize devam wettik ve 2022 yılının ilk çeyreğindeki gelirlerimizi ve faaliyet kârımızı geçen yılın aynı dönemine göre artırdık. Üretim portföyümüzü büyütmek için de çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz.” dedi.

 

Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji alanındaki öncü firmalarından olan Consus Enerji’nin gelirleri 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artarak 135 milyon 32 bin 935 TL’ye ulaştı. Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar’ı (FAVÖK) ise yüzde 36’lık artışla 33 milyon 669 bin 620 TL’ye yükseldi. Ağırlıklı olarak kurdaki artış kaynaklı oluşan kur farkı giderleri ve faiz maliyetlerindeki yükseliş sebebiyle finansman giderlerinde görülen artış sonucu net karı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46’lık düşüşle 984 bin 483 TL olarak gerçekleşti. 

 

Biyokütlenin faaliyet kârlılığı yüzde 100 arttı

Biyokütle iş kolundaki büyüme yılın ilk çeyreğinde de devam etti. 2022’nin ilk üç ayında gelirlerini bu iş kolunda yüzde 79’luk artışla 82 milyon 372 bin 439 TL’ye çıkaran Consus Enerji, bu iş kolu özelinde FAVÖK’ünü de yüzde 100’lük artışla 20 milyon 598 bin 99 TL’ye çıkardı. 

Güneş enerjisi iş kolunda da gelirlerini yüzde 51 artırarak 5 milyon 861 bin 768 TL’ye çıkaran Consus Enerji, FAVÖK’ünü de yine yüzde 51’lik artışla 5 milyon 311 bin 208 TL’ye ulaştırdı.

Dağıtık Enerji alanındaki hizmet satış miktarları sanayi şirketlerine getirilen doğalgaz kısıtlamaları sebebiyle geçen yılın aynı dönemine göre azalış gösterse de elektrik fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte gelirler yılın ilk çeyreğinde yüzde 68’lik artışla 40 milyon 46 bin 620 TL’ye yükseldi. Enerji hizmet satış miktarlarındaki zorunlu azalış sonucu, bu iş kolu faaliyetlerinden elde edilen FAVÖK geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalarak 11 milyon 307 bin 141 TL seviyesinde gerçekleşti.

 

‘Kısıtlamaların kalkması gelecek dönem için motive edici’

Şirketin 2022 yılı ilk çeyreğindeki finansal ve operasyonel performansını değerlendiren Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları “Emtia fiyatlarında küresel ölçekte kısa bir sürede gerçekleşen artışların, enerji piyasasındaki dengeleri bozduğu ve öngörülebilirliği oldukça azalttığı bir dönemden geçiyoruz. Arz güvenliğinin daha fazla öne çıktığı bu dönemde, yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji santrallerimizle üretimlerimize devam ettik ve 2022 yılının ilk çeyreğindeki gelirlerimizi ve faaliyet kârımızı geçen yılın aynı dönemine göre artırdık. Üretim portföyümüzü büyütmek için de çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Bu kapsamda Aydın ve Mardin’de bulunan biyokütle santrallerimize yardımcı kaynak olarak kuracağımız güneş santrallerinin yatırımına başlamayı ve yılın ikinci yarısında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Aynı zamanda dağıtık enerjide yapacağımız yeni anlaşmalarla kurulu kapasitemizi artırmayı amaçlıyoruz. Bilindiği üzere Şirketimiz ikinci çeyrekten itibaren Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Halka arzdan elde etmiş olduğumuz gelirlerin ve yeni ortaklarımızın da katkısıyla gelecek dönem için en önemli hedeflerimiz sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve güçlü bir bilanço ile değer yaratmak olacak” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com

2022 Yılı, realme için Güçlü Başladı! – Ulusal24.com

2022 Yılı, realme için Güçlü Başladı! – Ulusal24.com

Dünyanın en hızlı büyüyen akıllı telefon markası realme, belirlediği stratejilerle, küresel olarak GT Serisi satışlarını geçen yıla kıyasla 550 oranında artırdı.

 

GT 2 Serisi ve GT Neo Serisi, büyümenin önemli destekçileri!

 

MWC 2022’de dünya çapında lansmanı yapılan realme GT 2 Serisi, teknoloji hayranları ve medyadan büyük ilgi gördü. Cihaz, kullanıcılara birinci sınıf bir mobil deneyim sunmak için modern teknolojilere sahip olup, kullanıcılar tarafından heyecanla karşılanmaktadır. Başka bir deyişle, GT 2 Serisi, Qualcomm’un en yeni ve en hızlı işlemcisi, Snapdragon 8 Gen 1, dünyanın ilk 2K AMOLED düz ekranı ve dünyanın ilk biyopolimer arka kapak tasarımı ile realme’nin şimdiye kadarki en özel amiral gemisidir. Sadece teknoloji takipçileri tarafından değil, aynı zamanda Digital Trends, XDA, WIRED ve gibi teknoloji alanında öncü olan medya kuruluşları tarafından “MWC’nin En İyisi” ödülüyle onaylanmıştır. Bu büyüme aynı zamanda realme GT NEO Serisi, özellikle de yeni piyasaya sürülen realme GT NEO 3 ile güçlü bir şekilde destekleniyor. realme GT NEO 3, performansı artıran ve daha fazla güç tasarrufu sağlayan MediaTek Dimensity 8100 CPU ile donatılmış olup, aynı zamanda 150W UltraDart şarj teknolojisine sahiptir. Dünyanın en hızlı şarj kapasitesine sahip ve 120Hz pürüzsüz ekran ve şık ekran da en büyük tamamlayıcılarındandır.

 

realme GT 2 Serisi, Avrupa’da binlerce müşteriyi mağaza önünde sıraya dizdi 

 

realme, en hızlı büyüyen akıllı telefon markası olmakla beraber, gelecek hedefleri arasında teknolojiyi modern kültürlerle harmanlamayı en büyük amaçlarından birisi haline getirmiştir. Teknoloji ve yaşam standartları arasındaki dengeyi sağlamak ve daha da farklı bir boyuta taşımak amacıyla yürüttüğü çalışmalar GT 2 Serisi ile karşılık bulmaktadır. Serinin daha yakından tanınması için Almanya, Hollanda, Fransa, İspanya, İtalya, Polonya dahil olmak üzere, Avrupa’daki altı ülke ve 13 şehirde pop-up mağazalar açılmıştır. 16.000’den fazla takipçi, cihazları ilk satın alanlar arasında olmak için Avrupa genelinde mağazaların önünde sıraya girdi. Satın alım öncesi GT 2 Serisi’ni deneyimleme şansına sahip olan kullanıcılar, GT 2 ve GT 2 Pro’yu tüm detaylarıyla gözlemlemiştir. realme GT 2 Pro, tasarımı ve malzeme kalitesiyle üst düzey akıllı telefon pazarına yeni bir soluk getirip, realme’nin güçlü oyuncularından birisi haline gelmiştir.

 

Dünyanın ilk 150 °ultra geniş kamerasıyla her detay gözler önünde

 

realme GT 2 Pro, dünyanın ilk 150° ultra geniş kamerasıyla kullanıcılarına dar alanlarda bile fotoğraf çekmeyi çok kolay hale getirmektedir. Ayrıca, çevre için sürdürülebilirlik odaklı sırt tasarımı ile GT Serisi’nin modaya uygun görünümlü yüzü olan GT 2 Pro, 10.000 saatin üzerinde renk testinden titizlikle geçmiştir. Buna ek olarak realme, hem dayanıklılık hem de estetik açıdan çekicilik sağlayan biyopolimer adı verilen yenilenebilir kaynaklardan elde edilen bir malzeme keşfetti. Bu nedenle, GT 2 Serisi, cam veya metal malzemelere kıyasla üretimden kaynaklanan karbon emisyonlarını 35,5 azaltarak, tüm arka paneli için biyopolimer kullanan dünyanın ilk akıllı telefonudur. Telefonun ambalajında kullanılan plastik yüzdesi de 21,7’den 0,3’e düşürülerek cihazın karbon ayak izi düşürüldü.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com