Eski model aracına kör nokta görüş sistemi taktı – Teknoloji

Eski model aracına kör nokta görüş sistemi taktı – Teknoloji

‘Teknikkariyer’ kullanıcı adıyla sosyal medya üzerinden içerik üreten Bayram Güran, eski model arabasının güvenlik kriterlerini modernize etti. 

Güran, kendi tedarik ettiği malzemelerle aracına kör nokta görüş sistemi monte etti.

Tüm aşamaları güzel kesitlerle hazırlayarak sosyal medyada paylaşan Teknik öğretmen Bayram Güran, elektrik devlerini, montajı tamamen kendi yaparak aracını yeni nesil araçlardaki kör nokta görüş sistemini eski model aracına böyle entegre etti.

İşte o anlar:

@teknikkariyer Sonunda Kör Nokta Uyarı sistemimizin montajını bitirdik. Satın aldığım set içerisinden çıkan led ve zili kullanmayarak kendi yaptigim esnek pcb ve verici modül ile sistemi kablosuz haberleşebilecek bir yapıya kavuşturdum. Pcb sponsorluğu için @jlcpcb ‘ye teşekkürler. Ürünlerin linki ve aklınıza gelebilecek muhtemel sorularınızın cevapları youtube kanalımda ki uzun versiyonunda mevcuttur. Proje her türlü yoruma açıktır. “Artık projeler bitti galiba silecek değişim videosu gelecek mi” diyen arkadaş burada mı? ???? #diy #modifiye #garaj #kendinyap #bsm #blindspotmonitoring #garaj #teknikkariyer #kornokta #körnokta #aracguvenlik #bmw #e36 #jlcpcb #flexpcb #arduino #433mhz #rf #electronic #parkingsensor @JLCPCB @bmw ♬ orijinal ses – Teknik Kariyer

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Android cihazlarda bulunan Deprem Uyarı Sistemi, 5.3’lük Malatya depremini 15 saniye öncesinden bildirdi – Teknoloji

Android cihazlarda bulunan Deprem Uyarı Sistemi, 5.3’lük Malatya depremini 15 saniye öncesinden bildirdi – Teknoloji





Android cihazlardaki Deprem Uyarı Sistemi, 10 Ağustos saat 20.48’de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremi kullanıcılara 15-20 saniye öncesinden bildirdi. Bu sistem, depreme karşı küçük de olsa bir hazırlık yapmayı sağlayarak ilk şoka daha iyi hazırlıklı olunmasını veya gerektiğinde güvenli bir alana çıkma imkanı sunuyor.

Sistem temelde akıllı telefonlarda yer alan ivmeölçer ve sensörlerin çalışmasıyla depremi bildiriyor. En ufak hareketi algılayan bu sistemler, depremden önceki hareketliliği de tespit edebiliyor.

Ancak bütün depremleri bildiriyor/bildirebiliyor mu, pek sayılmaz. Türkiye’nin, 6 Şubat’ta yaşadığı deprem felaketleri pek çok ili, milyonlarca insanı etkilemişti. Bu sistem Türkiye’yi yasa boğan ve halen etkilerinin geçmediği depremi ‘tahmin edilen kadar iyi’ bildirememiş. Geniş çaplı bir uyarı yapamamıştı.

BBC’nin araştırmasına göreyse bildirimler gitti. Ancak BBC’nin üç bölgede yaptığı araştırmada uyarıyı alan kimse yoktu. Yine de bazı bölgelerde uyarı sistemi çalıştı ve depremden 5 saniye önce vatandaşlara uyarı bildirimi gitti. 


Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Egeli akademisyenler atık suların tarımda kullanılmasını sağlayacak arıtma sistemi geliştirdi

Egeli akademisyenler atık suların tarımda kullanılmasını sağlayacak arıtma sistemi geliştirdi

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden emekli öğretim üyesi çift Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. Dr. Ferhan Sami Atalay, iki yıl önce başlattıkları çalışma sonucunda tekstil fabrikalarındaki atık suyun tarımda kullanılmasına olanak sağlayacak dört aşamalı arıtma sistemi geliştirdi. Projeye, bölüm akademisyenlerinden Doç. Dr. Gülin Ersöz ve Dr. Burcu Palas da destek verdi.

Araştırma ekibini çalışma yaptıkları laboratuvarda ziyaret eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. Dr. Ferhan Sami Atalay hocalarımız, projeleri devam ederken emekli olmalarına rağmen, çalışmalarına laboratuvarlarında devam ederek bu önemli arıtma sistemini bilim dünyasına kazandırdılar. Bilimin hayat boyu süren sonsuz bir tutku olduğunu hocalarımız bizlere bu çalışmasıyla gösterdi. Onların bu azmi, gençlerimize de çok iyi bir örnek olacaktır. Yürütülen çalışma sonucunda geliştirilen arıtma sistemi, atık suların tarımda kullanılmasına olanak sağlıyor. Tüm araştırma ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Arıtılan su hem tekrar üretimde hem de tarımda kullanılabiliyor”

Küresel ısınma ve iklim koşullarının değişmesiyle birlikte su kaynaklarının hızla tükendiğini belirten Prof. Dr. Süheyda Atalay, “Çalışmalarımızda, tekstil fabrikalarının atık suyunu dört aşamalı arıtmadan geçirerek tarımsal sulamada kullanabilecek su elde ettik. Su hem renk açısından berraklaşıyor hem de içindeki kirlilik yaratan kimyasal maddeler uzaklaştırılmış oluyor. Böylece bu su, tekrar fabrika içerisinde proses suyu olarak kullanıldığı gibi tarımda sulama amacıyla kullanılabilir. Bu sayede çok miktarda su kullanan tekstil fabrikalarının su döngüsü de sağlanıyor” dedi.

“Çevre dostu ve yenilikçi bir uygulama”

Çalışmanın yenilikçi ve çevre dostu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atalay, “Arıtılan suyun fabrikalarda ayrıca bermuda çimi, şeker pancarı, buğday çimi, pamuk ve arpa gibi bitkilerin sulanmasında kullanılması mümkün. Tuzluluğu gidermek ve boya işlemi esnasında kullanılan tuzu kazanmak için ters ozmoz işlemi uygulandı. Tuzluluk yüzde 98 oranında giderildi. Böylece tuzdan arınan suyun Türkiye’de uygulanan sulama suyu standardı A kalitesine ulaştırılması ve tarımda her türlü bitkinin yetiştirilmesinde başarılı bir şekilde kullanılması sağlandı” diye konuştu.

Egeli akademisyenlerin yürüttükleri çalışmalar neticesinde; fotoreaktör, adsorber, ultrafiltrasyon ve ters ozmoz adı verilen 4 üniteli yarı pilot arıtma sisteminde, atık suyun dönüştürülmesi konusunda başarılı sonuçlar alındı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Volla Phone X23 nasıl bir telefon, 2 işletim sistemi var – Teknoloji

Volla Phone X23 nasıl bir telefon, 2 işletim sistemi var – Teknoloji

Alman Hallo Welt Systeme şirketi Volla Phone serisinde yeni bir akıllı telefon tanıttı. Volla Phone X23, önceki modeller gibi Google ekosistemini kullanmıyor ve açık kaynaklı bir işletim sistemine sahip.

Cihaz müşterilere Volla OS veya Ubuntu Touch yüklü olmak üzere iki farklı şekilde sunuluyor. Fiyat ise 522 Avro olarak açıklandı. Şirket şu anda ön siparişleri alıyor ve teslimatların Mayıs 2023’te başlaması planlanıyor. Volla OS’li versiyon çoğu Android uygulamasıyla uyumluyken Ubuntu Touch ise uyumlu değil.

Sağlamlığıyla da ön plana çıkıyor

Volla Phone X23’ün kasasının içinde MediaTek Helio G99 yonga seti, 4GB RAM ve 64GB dahili flash bellek bulunuyor. Diğer özellikleri arasında 6.1 inç HD+ ekran (1560 x 720 piksel), 16MP ön kamera, çift ana kamera (48 ve 8MP), 30W kablolu şarj ve 15W kablosuz şarj özellikli 5000mAh pil yer alıyor. Boyutları 160.9 x 80 x 12.2 mm ve akıllı telefon 270 gram ağırlığında.

Volla Phone X23, aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığı MIL-STD-810H standardını karşılayan ve su ve toz korumasına (IP68) sahip sağlam bir akıllı telefon. Ayrıca cihazın pili, özel aletlere ihtiyaç duyulmadan değiştirilebiliyor.

Haber Kaynağı ulusal24.com

Tezmaksan’ın robotlu otomasyon sistemi Cubebox, uluslararası fuarlarda yoğun talep gördü

Tezmaksan’ın robotlu otomasyon sistemi Cubebox, uluslararası fuarlarda yoğun talep gördü

Tezmaksan’ın robotlu otomasyon sistemi Cubebox, uluslararası fuarlarda yoğun talep gördü 

 

Tezmaksan Cubebox ile 3 yılda 10 milyon dolar ihracat hedefliyor

 

Türkiye talaşlı imalat sanayisinin lider firması Tezmaksan, 12-17 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslararası Üretim Teknolojisi Fuarı (IMTS) ve 13-17 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Metal İşleme Fuarı’na (AMB) katılım gösterdi. Otomasyona olan tutkusuyla yılın başından bu yana 17 ülkeye Cubebox ihracatı gerçekleştiren Tezmaksan, Chicago ve Stutgart hamleleriyle 3 yılda 10 milyon dolar ihracat hedefine ulaşmak için yeni iş birliklerine imza attı. 

 

Sürdürülebilir teknolojilerle bugünün ve geleceğin sanayi üretimine çözümler sunan Tezmaksan, 12-17 Eylül 2022 tarihleri arasında ABD’nin Chicago şehrinde düzenlenen Uluslararası Üretim Teknolojisi Fuarı (IMTS) ile Almanya’nın Stutgart şehrinde 13-17 Eylül 2022 tarihleri arasında organize edilen Uluslararası Metal İşleme Fuarı’nda (AMB) yer aldı. Kendi bölgesinde robotlu otomasyon alanında öncü iki fuarda yılın başından bu yana 17 ülkeye ihracatını yaptığını Cubebox modellerini tanıtan şirket,  3 yılda 10 milyon dolar ihracat hedefine ulaşmak için yeni iş birliklerine imza attı. 

 

Tezmaksan’dan Chicago ve Stutgart’a Cubebox çıkarması

Geçmişten bugüne dünya ticaretinde önemli bir ağırlığa sahip Amerika ve Avrupa kıtalarıyla rekabet etmek adına teknolojilerini geliştirdiklerini ifade eden Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Türkiye sanayisinin üretim gücünü destekleyen çözüm ortağı olarak otomasyona tutkumuz 40 yılı aşkın süredir devam ediyor. Tek bir saniyemizi boşa harcamadan çalışıyor, Ar-Ge faaliyetleriyle ülkemizin sanayi üretimine hız katmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Robotlu otomasyon sistemimiz ile şimdi de ABD ve Almanya’dayız. Bu iki ülkeye yaptığımız ihracat ile Amerika ve Avrupa kıtalarındaki etki alanımızı genişletip yeni pazarlar için de önemli referanslar elde ettik” dedi.

 

Cubebox yılsonuna dek 30 ülkeye daha ihraç edilecek

Talaşlı imalat sanayinin büyük aktörlerinin yer aldığı her iki fuarda da yer alıp yeni iş birliklerine imza attıklarını belirten Aydoğdu, fuarlara dair şu değerlendirmelerde bulundu: “Takım tezgahları sektörü olarak son yıllarda artan ihracat performansımız sayesinde bu mücadelenin içinde ‘Biz de varız’ diyebiliyoruz. 2021 yılında kendi rekorunu kıran sektörümüz bu yılın ilk yarısında da üretim ve ihracatını yüzde 20 artırıp ithalatını yüzde 2 azalttı. İhracatta yeni pazarlara açılmak ve Cubebox modellerimizi farklı pazarlarla buluşturmak için IMTS ve AMB fuarları bizim için önemli bir potansiyel oldu. Ülkemiz sanayisinin çözüm ortağı olan bir şirket olarak Ar-Ge çalışmalarıyla ürettiğimiz yeni modellerimizi bu yılın başından itibaren 17 ülkeye ihraç ettik. Fuar sezonunun başlamasıyla birlikte de bu sayıyı daha yukarılara taşımak için yeni bir planlamayı devreye koyduk. Bu sayede yılsonuna dek 30 ülkeyle daha Cubebox’ın yeni modellerini buluşturma hedefimizi mevcut. Bu sayede de 2023 yılı ihracatında 4 milyon dolara ulaşmayı planlıyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Mitsubishi Electric Öğretme Gerektirmeyen Robot Sistemi Teknolojisi Geliştirdi – Ulusal24.com

Mitsubishi Electric Öğretme Gerektirmeyen Robot Sistemi Teknolojisi Geliştirdi – Ulusal24.com

Robotlar; uzman veri girişi olmadan insanlar kadar hızlı çalışacak şekilde, kolayca ve otomatik olarak programlanıyor

 

Mitsubishi Electric, robotların uzmanlar tarafından öğretilmesine gerek olmadan sıralama ve düzenleme gibi görevleri insanlar kadar hızlı gerçekleştirmesini sağlamak için öğretme gerektirmeyen bir robot sistemi teknolojisi geliştirdiğini açıkladı. Sistem, operatörlerin iş görevlerini başlatmak için sesli talimatlar vermelerine ve ardından robot hareketlerini gerektiği gibi ayarlamalarına olanak tanıyan yüksek hassasiyetli konuşma tanıma dahil Mitsubishi Electric’in Maisart®1 AI teknolojilerini içeriyor. Bu teknolojinin, ürünlerin sık sık değişmesinden dolayı şimdiye kadar robotların tanıtılmasının zor olduğu gıda işleme fabrikaları gibi tesislerde uygulanması bekleniyor. Mitsubishi Electric, performans geliştirmeleri ve kapsamlı doğrulamaların ardından bu teknolojiyi 2023 yılı veya sonrasında piyasaya sürmeyi hedefliyor. 

 

Ürün Özellikleri 

1)    Operatörden gelen basit komutlara göre kendi kendine programlanan/ayarlanan robot hareketleri  

Robot hareketleri, uzman olmayan bir operatör tarafından sesle veya bir cihaz menüsü aracılığıyla iletilen basit komutlara kendi kendine programlanır ve kendi kendine ayarlanır.
Tescilli ses tanıma yapay zekâsı, endüstriyel robot üreticileri için bir ilk olarak gürültülü ortamlarda bile sesli talimatları doğru bir şekilde tanır.2 
Sensörler, operatörün beklenen sonuçları görselleştirmesine olanak tanıyan simülasyonlar için artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisiyle işlenen çalışma alanıyla ilgili 3D bilgileri (görüntüler ve mesafeler) algılar. 
Programlama ve ayarlamalar, geleneksel sistemlere göre yalnızca onda bir veya daha az zaman gerektirir.3 

2  Endüstriyel robot üreticileri tarafından uygulanan komut sistemlerine ilişkin Mitsubishi Electric tarafından yapılan araştırmaya göre (28 Şubat 2022 itibariyle) 

3  Kurum bünyesinde yapılan karşılaştırmalara göre 

 

Sesli veya menüden verilen talimatlara yanıt veren sistem, üç boyutlu sensörle çalışma ortamını taradıktan sonra robot hareketlerini otomatik olarak programlıyor. Hareketlerde ince ayarlamalar, operatörün diğer komutlarıyla kolaylıkla yapılabiliyor. Mitsubishi Electric’in gürültü düzeyi yüksek fabrikalarda bile son derece hassas olan benzersiz ses tanıma yapay zekâsı, endüstriyel robot üreticileri tarafından sunulan kullanıcı arayüzleri arasında sesli komutla çalışan ilk kullanıcı arayüzü olarak dikkat çekiyor. Örneğin; bir gıda işleme fabrikasında uzman olmayan bir çalışan, “Üç parça tavuğu, yemek kutusunun ilk bölümüne yerleştir” gibi bir komutla robota talimat verebiliyor. Yapay zekâ, sesli talimatın net olmaması halinde bile ima edilen anlamı anlayabiliyor. Örneğin; “Biraz daha sağa” komutunda gerekli olan hareket mesafesini belirleyebiliyor. Alternatif olarak, menülere sahip bir tablet yardımıyla komutlar verilebiliyor veya “nerede”, “ne” ve “kaç adet” gibi kategoriler seçilerek basit programlar oluşturulabiliyor. 

 

Tablet yardımıyla komutların istenilen sonuçları verdiğinin teyit edilebilmesi amacıyla stereografik AR simülasyonları da görüntülenebiliyor. Daha fazla rahatlık için sistem ayrıca, endüstride bir ilk olan özel bir işaretleyici gerektirmeden bir AR sanal alanında bir robotun ideal konumlandırılmasını da önerebiliyor.4  

 

Sistem, engellerden kaçınma dahil robot hareketlerinin kendi kendine programlanması sayesinde simülatör ve/veya gerçek ekipmanlar kullanılarak ortam bilgilerinin toplanması, veri girişi ve işlemlerin onaylanması için gereken iş yükünü azaltıyor. Sonuç olarak, bu kümülatif süreçleri geleneksel yöntemlerin yalnızca onda biri kadar veya daha az sürede tamamlayabiliyor. Bu avantajlar sayesinde sistemin sık ürün değişim aralığı sebebiyle robotların sık sık değiştirilmesini gerektiren gıda işleme fabrikaları gibi hâlihazırda robotlara uygun olmayan üretim hatlarının otomasyon sürecini desteklemesi bekleniyor. 

 

4 AR sanal alanlara sahip robot modellerine ilişkin Mitsubishi Electric tarafından yapılan araştırmaya göre (28 Şubat 2022 itibariyle)

 

 

2)     Teknolojiyle optimize edilen hareketler, robotların görevleri insanlar kadar hızlı yapmasını sağlıyor  

–    Kendi kendine programlama sistemi, iş görevlerini insanlar kadar hızlı yapmak için engellerden kaçınma dahil robot hareketlerini yöneten komutlar üretiyor. (Ürünü en az 2 saniyede kavrıyor.5) 

–    Sistem, robot kollarının açılma ve kapanma sürelerini ayarlayıp optimize ederek kayıp zamanı azaltıyor.  

–    Robotun kolunda bulunan kameradan gelen görsel bilgileri kullanan sistem, örneğin robotun yeri veya yerleştirilecek ürün değiştiğinde hareketleri otomatik olarak düzeltiyor.   

 

5 Bir ürünü kavrayarak yerine yerleştirmek için gereken süre  

 

Geleneksel olarak, bir robotun çalışma hızını artırmak, istenen yörüngeleri gerçekleştirmek için zaman gerektirir çünkü operatörün en iyi koşulları belirlemek için bir simülatör ve/veya gerçek robot kullanması gerekir. Mitsubishi Electric, etraftaki engelleri ve robot performansına ilişkin bilgileri kullanarak robot hareketlerini optimize etmek için bir yörünge oluşturma teknolojisi geliştirdi. Şirket ayrıca, robot tarafından uygulanabilecek izin verilen kuvvet aralığı içinde mümkün olan en kısa kol hareket süresini elde etmek için otomatik olarak bir hız modeli oluşturan bir hızlanma/yavaşlama-optimizasyon teknolojisi geliştirdi. Her iki teknoloji de robotun hareketlerini ayarlamak için gereken sürenin kısaltılmasına yardımcı oluyor.

 

El açma/kapama zamanlamasının optimize edilmesi de çalışma süresinin azaltılmasına yardımcı olur. Geleneksel olarak, bu tür ayarlamalar simülasyonlar kullanılarak ve robot çalıştırılarak manuel olarak gerçekleştirilir. Yeni teknoloji bununla birlikte, bu zamanlamayı elin ve kavranacak nesnenin özelliklerine göre otomatik olarak ayarlıyor ve optimize ediyor, böylece uzun manuel ayarlamaları ortadan kaldırırken iş verimliliğini de artırıyor.

 

Ek olarak, kavrama-tanıma yapay zekâsı ve sistemin üzerine sabitlenmiş üç boyutlu bir sensör, kavrama için en iyi konumu hızla belirliyor ve böylece boşa harcanan zamanı azaltıyor. Ayrıca robot eline takılan bir kameradan alınan görsel bilgiler, robotun veya hedef nesnenin konumu değiştiğinde robotun hareketini kendi kendine düzeltmesine olanak tanıyor. Mitsubishi Electric’in yeni teknolojisi, robotik kol ve el hareketlerini optimize ederek robotların insanlar kadar hızlı çalışmasına, yani bir öğeyi kavramak ve belirlenmiş bir yere yerleştirmek için en az 2 saniyede tamamlamasına imkân veriyor.

 

Diğer Özellikler 

Çevresel bilgilerin entegre sistem yönetimi  

Sistem, özel işlevler ekleme sürecini basitleştirmek için Robot İşletim Sistemi (ROS) yazılım platformunu destekliyor. Ayrıca Mitsubishi Electric; Edgecross, ROS ve tüm sistem hakkındaki bilgileri merkezi olarak yönetmek için bir ROS-Edgecross6 bağlantı fonksiyonu geliştirdi. Edgecross bağlantısı ve farklı tedarikçi çözümleriyle çalışabilirlik sayesinde, tüm üretim hatlarının izleme ve analiz süreçlerini kolaylaştırırken üretkenlik ve kaliteye katkıda bulunuyor.

 

6 Fabrika Otomasyon ve IT’yi birleştiren sınır bilişim için Japonya merkezli açık yazılım platformu 

 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com