Dijital Dönüşüme Adaptasyonda Öncü Projeler Hayata Geçirdiler

Dijital Dönüşüme Adaptasyonda Öncü Projeler Hayata Geçirdiler

Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen, bu yıl da 18-20 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenen 7. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Dijitalleşme Zirvesi’nin son gününde Merck Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Gaye Mescioğlu da konuşmacı olarak yer aldı. 

 

İnsan Kaynakları alanında çalışan profesyonellere bilgi ve becerilerini geliştirme, yeteneklerini keşfetme imkanı sunan, farklı sektörlere dair bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı bir platform olan İnsan Kaynakları Yönetimi ve Dijitalleşme Zirvesi’nde, “Çalışanların Dijital Dönüşümüne Adaptasyonunda İK’nın Rolü” başlığıyla konuşma yapan Mescioğlu şunları söyledi:

 

“Uzun bir pandemi dönemini geride bırakırken, iş dünyasında yaşanan değişimle paralel olarak İK uygulamalarında da yeni bir dönem başladı. Bu süreçte yapılan çeşitli anketlerin sonuçları incelendiğinde; çalışanlar, esnek ve hibrit çalışma modelinin verimliliklerini artırdıklarını, dijital ortamda çalışmanın motivasyonu pozitif etkilediğini belirtiyor. Bu yeni çalışma modelinin kalıcı olarak hayatımıza girdiğini gözönüne alırsak tam da bu noktada İnsan Kaynaklarına önemli sorumluluklar düşüyor. 

 

Merck’te dijitalleşme şirketimizin en öncelikli ve stratejik konularından birisi. Pandemi süresince de İK olarak birçok alanda dijital projeleri hayata geçirdik. Merck Global İnsan Kaynakları’nın başlattığı “Geleceğin Çalışma Modelleri” (Future Ways of Working) Projesi kapsamında Türkiye’deki Uzaktan Çalışma Regülasyonlarını da entegre ettiğimiz Merck Türkiye Yeni Esnek ve Uzaktan/Hibrit Çalışma Modelleri Projemizi Ocak 2021 itibariyle hayata geçirdik. Bu proje ile çalışanlarımıza, internet bağlantısının olduğu her yerden çalışma imkanı sunuyoruz. 

 

Pandemi ile şirketlerin daha fazla dijitale önem vermesi gerekti. Çalışanlarımızın da tamamen dijital ortama adaptasyonu için bu süreçte onların gelişimine yönelik çok çeşitli araçlar ve gelişim programları sunduk. İletişim, Dijital Ortamlarda Toplantı Yönetimi, Sunum Becerileri, İyi Olma Hali, Liderlik Gelişimi, Takım Çalışması gibi sınıf içi eğitim programlarımızı dijital ortama taşıdık. Liderlik eğitimimizin bir bölümüne dijital ortamda ekip yönetimi ve gelişimi konusunu entegre ettik. Ayrıca geleneksel olarak gerçekleştirdiğimiz “Gelişim Haftası” Projemizi de tamamen dijital olarak hayata geçirdik.  

 

 

Pandemi döneminde çalışanlarımızın mental sağlığını da desteklemek amacıyla dijital üzerinden yürütülen “İyi Olma Hali Kampanya”sı adı altında bir projeyi de hayata geçirdik. Bu alanda uzman birçok kişi ile gelişim sohbetleri organize ettik. 

 

Dijital Dönüşüm süreci aynı zamanda bir değişim yönetimi gerektirdi. Bunu yaparken, “Yüksek Etki Kültürü” dediğimiz, Merck’in global olarak belirlenmiş olan, hem ortak başarıyı hem de bireysel katkıyı öne çıkaran yeni kültürünü de Türkiye’ye adapte ettik. Bu projede Genel Müdürümüz ve Üst Yönetim ile IK olarak çok yakın çalıştık. Yüksek Etki Kültürünün şirkette kabul görüp hayata geçmesi için, bu konuda çalışmalar yapan genç yeteneklerden oluşan gönüllü gruplar kurduk. 

 

Dijital dönüşüm çalışanların ve liderlerin kendi sorumluluklarını alarak çalıştıkları bir ortamı destekledi. Bu çalışma modeli, sorumluluk almayı, işini sahiplenmeyi ve kişisel disiplini çok önemli kıldı. Dolayısıyla, iş dünyası da “Resilience” – “Kişisel Dayanıklılık” ve “Accountability” – “Kendi sorumluluklarını üstlenerek hesap verebilirlik” gibi yetkinlikleri daha fazla vurgular oldu.”

 

Merck Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Gaye Mescioğlu sözlerini bu süreçte IK’nın stratejik iş ortağı rolünün daha da pekiştiğini ve tüm bu değişim sürecinde hayata geçirilen projelerin çalışan bağlılığını ve motivasyonunu olumlu yönde etkilediğini belirterek tamamladı.   

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Dijital Dönüşüme Bütünsel Bakış: Digital Experience Summit

Dijital Dönüşüme Bütünsel Bakış: Digital Experience Summit

MechSoft tarafından düzenlenen “Digital Experience Summit”22” etkinliği, bilişim teknolojileri profesyonellerine ev sahipliği yaptı. Sektörün deneyimli isimlerinin konuşmacı ve panelist olarak katıldıkları etkinlikte dijital dönüşümün farklı yönleri ele alındı. Etkinlik kapsamında düzenlenen ödül töreninde ise, belirlenen kriterlere göre en başarılı projeleri gerçekleştiren iş ortaklarına ödülleri takdim edildi. Yoğun ilgiyle karşılanan etkinliğin katılımcıları, tüm gün süren bir dijital dönüşüm yolculuğunun konukları oldular. 

 

Kurulduğu 2008 yılından bu yana, iş ortaklarının dijital dönüşüm süreçlerine rehberlik eden MechSoft, önceki yıllarda düzenlediği “Akıllı Bilgi Yönetimi Konferansı” serisine bu yıl “Digital Experience Summit’22” isimli etkinlikle devam etti. 6 Ekim Perşembe günü İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleşen etkinlikte sektör profesyonelleri bir araya geldiler. 

 

Açılış konuşmasını MechSoft CEO’su Gökhan Erdoğdu’nun gerçekleştirdiği etkinlikte öncelikle dijital dönüşüm süreçlerinde verimliliğini artırmak isteyen firmaların yaşadığı temel problemler ele alındı. Erdoğdu konuşmasında iç ve dış müşteri odağındaki çözümleri aktararak, müşteri deneyiminin aslında “tüm müşteri seyahatindeki deneyim”i ifade ettiğini vurguladı. 

 

Gökhan Erdoğdu’nun sunumunun ardından söz alan Great Place to Work Türkiye CEO’su Eyüp Toprak, “Dijitalleşen Dünyada İnsani Değerleri Yitirmek” konusuna değindi. Toprak, giderek dijitalleşen dünyada değişen insan davranışlarını ve beklentilerini aktardı. Kurum kültürünün önemine de değinen Toprak, çalışana değer vermenin ana unsur olduğunun altını çizdi.   

 

Eyüp Toprak’ın ardından sahneye çıkan Entek Elektrik Kıdemli İş Çözümleri ve Süreç Yöneticisi  Ömer Yatkın gerçekleştirdiği sunumda; Entek’in stratejileri, dijital dönüşüm çalışmaları ve yol haritaları ile farkındalık faaliyetleri hakkında bilgiler aktardı. “Covid Gölgesinde Dijitalleşme” konusuna da değinen Yatkın, pandeminin sektörde yarattığı değişime dikkat çekti. 

 

Ömer Yatkın’ın ardından söz alan Alarko Holding İnsan ve Organizasyon Grup Başkanı Pınar Yamaner ise gerçekleştirdiği sunumda dijital dönüşümün yeni bir insan profili yarattığına değindi. Yamaner, teknolojinin gelişmesine paralel olarak yakın zamanda, şimdiye dek var olmayan İK meslek ve unvanlarının ortaya çıkacağını da vurguladı. Pınar Yamaner ayrıca “Dijital Olgunluk” kavramının da altını çizdi. 

 

Sunumların ardından etkinlik, büyük ilgi gören panellerle devam etti. Moderatörlüğünü Kuzey Ege Otoyolu Bilgi Teknolojileri Müdürü Çağatay Sözer’in üstlendiği panelde dijital dönüşümün yol haritaları belirlenirken “Yeni normalleşme fırsat mı kaçış mı?” konusu da ele alındı. Panelistler; Hannover Fairs Turkiye IT Dijitalleşme ve Veri Yönetimi Direktörü Cihan Keser, Roketsan Kurumsal Çözümler Müdürü Özge Altok ve Koç Holding Analiz ve Süreç Birim Yöneticisi Eylem Arsal Erden’in katılımlarıyla zenginleşen panelde dijital dönüşüm süreçlerine tüm çalışanları dahil etmek ve bu kültürü yaymak konularında da fikir alışverişinde bulunuldu. 

 

Etkinlik kapsamında gerçekleşen ikinci panelin moderatörlüğünü ise Kalyon Holding CIO’su Oğuzhan Yıldız üstlendi. Eczacıbaşı – Monrol Nükleer Ürünler Bilgi Teknolojileri Yöneticisi  Fahrettin Önal, İpragaz IT Direktörü ve İnovasyon Lideri Yaman Acar ve Maysan Mando Bilgi Teknolojileri Müdürü Serdar Şencan’ın  panelist olarak katıldıkları panelde “insan odağında dijital dönüşüm”, “inovasyon” ve “dijitalleşme süreçlerinin tek yerden yönetilmesi” gibi konulara değinildi.          

 

“En İyi Projeler Ödüllendirildi”  

MechSoft tarafından düzenlenen ve sektörün nabzını tutan Digital Experience Summit’22 etkinliğinde bu yıl bir ilk gerçekleşti. MechSoft yöneticileri, belli kriterlerle yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenen en başarılı proje ödüllerinin sahiplerine plaketlerini takdim ettiler. 

 

Ödül töreninde sırasıyla; Eureko Sigorta – En Büyük Dijital Arşiv Projesi, Zorlu Holding- En İyi Sözleşme Yönetimi Projesi, Kıraça Holding – En İyi QMS Projesi, Entek – En İyi e-Dönüşüm Projesi,  Petrol Ofisi – En İyi Dijital Dönüşüm Projesi, Alarko Holding – En İyi Dijital İK Projesi, Eczacıbaşı – En İyi Dijital Müşteri Deneyimi Projesi, Kalyon İnşaat – En İyi Yardım Masası ve Proje Yönetimi, Ford Otosan – En Yüksek Katılımcı Sayısına Sahip Proje, Doğuş İnşaat – En İyi DCC Projesi ve Opet – En Kapsamlı Entegrasyon Projesi ödüllerinin sahibi oldular.  

 

Ödül töreninin ardından katılımcılar, dijital dönüşümün farklı alanlarındaki çözümlerin paylaşıldığı ve deneyimlerin aktarıldığı workshoplara katıldılar. “ECM Platformunda Sözleşme Yaşam Döngüsü”, “M-QMS ile Yeni Nesil Kalite Yönetimi”, “Satış ve Pazarlamanın Aşkı”, “Entegre Yardım Masası ve Proje Yönetimi”, “Dijital Dünyada E-Dönüşüm Farkındalığı” ve “All-in-One Digital HR Yönetimi” başlıklı workshoplar yoğun ilgi gördü. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Ericsson ve Turkcell’den Dijital Dönüşüme Katkı Sağlayacak İş Birliği – Ulusal24.com

Ericsson ve Turkcell’den Dijital Dönüşüme Katkı Sağlayacak İş Birliği – Ulusal24.com

Ericsson ve Turkcell, “Ericsson Özel Şebeke” (Ericsson Private Network) çözümü kapsamında sanayi kuruluşlarının dijital dönüşümünü hızlandıracak bir iş birliğine imza attı.
 

Ericsson ve Turkcell, “Ericsson Özel Şebeke” (Ericsson Private Network) çözümü kapsamında sanayi kuruluşlarının dijital dönüşümünü hızlandıracak bir iş birliğine imza attı.  
Ericsson ve Turkcell, akıllı üretim, petrol ve rafineri, liman işletmeleri, havalimanları, enerji ve dağıtım, ve madencilik gibi çeşitli sektörlerdeki kullanım alanlarını birlikte araştıracak, belirleyecek ve geliştirecek.
Bu iş birliği ile endüstrilerin ihtiyaç duyacağı mobil bağlantı sağlanacak ve endüstriyel çözümler geliştirmek için yerel ve küresel Endüstri 4.0 iş ortakları ile birlikte çalışılacak.  

 

Ericsson ve Turkcell, “Ericsson Özel Şebeke” (Private Network) çözümü kapsamında birçok sektörün dijital dönüşümüne katkı sağlayacak önemli bir iş birliği anlaşması imzaladı. Ericsson, tamamen izole ve endüstri alanına kurulabilecek “Özel Şebeke” çözümü aracılığıyla endüstrilerinin ihtiyaç duyabileceği potansiyel kullanım senaryolarının belirlenmesi ve uygulanması için Turkcell’i destekleyecek. 

 

Bu  anlaşma, Türkiye’de akıllı üretim, petrol ve rafineri, liman işletmeleri, havalimanları, enerji ve dağıtım ve madencilik  gibi farklı sektörlerde Özel Şebeke çözümünün kullanım alanlarını araştırılması, belirlenmesi ve geliştirilmesi için Turkcell ve Ericsson arasındaki karşılıklı iş birliğinin temelini oluşturuyor. Çözümün kullanım alanları, varlıkları izlemekten  üretimi geliştirmek için gerçek zamanlı otomasyona, dijital ikizler ve veri odaklı bakış ile iş operasyonlarını optimize etmeye, çalışan güvenliğini artıran saha incelemelerinden uzaktan kontrol edilen robotlar geliştirmeye, çalışan yeteneklerini geliştiren artırılmış gerçeklik uygulamalarından çeşitli dijital teknolojilerden faydalanmaya kadar uzanıyor. 

 

Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, “Dijital yolculuğumuzda her zaman ileriye bakıyoruz. Ericsson ile Özel Şebeke Çözümü kapsamında yaptığımız bu iş birliği, Türkiye’deki sanayi kuruluşlarının dijital dönüşümüne büyük katkı sağlayacak. Ericsson’un Endüstri 4.0 alanındaki liderliği ve ekosistemdeki iş ortaklarının desteği ile Türkiye’nin geniş sektör havuzunda sayısız kullanım alanına kapı açacak yüksek performanslı, güvenli ve esnek bir özel şebekeden faydalanacağız” dedi.

 

İş birliği kapsamında geçtiğimiz Şubat ayında Turkcell ofisinde Ericsson Özel Şebeke Çözümü devreye alınarak başarılı bir deneme gerçekleştirildi.

 

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, “Araştırma ve geliştirme alanında uzun vadeli iş ortağı olarak Turkcell’i geleceğe hazır, tüm bağlantı teknolojilerine uyumlu bir şebeke oluşturması için destekliyoruz. Turkcell ile olan bu iş birliğimiz, endüstriyel çözümler geliştirmek için yerel ve küresel düzeydeki Endüstri 4.0 iş ortakları arasındaki iş birliğini güçlendirecektir. Turkcell’in dijital yolculuğundaki bu önemli dönüm noktasından gurur duyuyor ve Türkiye’deki sektörlerin dijital dönüşüm yolculuğunu heyecanla takip ediyoruz” dedi.

  

Ericsson Özel Şebeke Çözümü, kurumsal Bilgi Teknolojisi (BT) ve Operasyon Teknoloji (OT) kullanıcılarının hassas verilerini kendi altyapılarında tutarken yönetim ihtiyaçlarını karşılıyor ve aynı zamanda bulut tabanlı bir şebeke yönetim portalı ve sorun giderme uygulaması ile iş operasyonlarını optimize eden ve basitleştiren güvenli ve basit bağlantı sunuyor. Yükseltmeler sırasında kesintiye neden olmayan ve hassas verileri şirket bünyesinde tutan Ericsson’ın özel şebekesi, Hizmet Düzeyi Anlaşmaları (SLA) aracılığıyla yüksek performans sağlıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com