Samsung ve Qualcomm;un geliştirdiği İleri Seviye Modülasyon Teknolojisi 5G olanaklarını ileriye taşıyor

Samsung ve Qualcomm;un geliştirdiği İleri Seviye Modülasyon Teknolojisi 5G olanaklarını ileriye taşıyor

Samsung Electronics ve Qualcomm, yeni geliştirdikleri 1024 QAM teknolojisiyle uydudan dünyaya (downlink) bağlantı hızlarını %20’nin üzerinde artırmayı başardı. Bu sayede Samsung Electronics ve Qualcomm, operatörlerin 5G yeteneklerinin gelişmesi ve mobil ağların spektral verimliliğinin artırmasına önemli bir katkı sunmuş oldu. 

Samsung Electronics Co Ltd.  (“Samsung”) ve Qualcomm Technologies hem Frekans Bölmeli Çift Yönlü (FDD/ Frequency Division Duplex) hem de Zaman Bölmeli Çift Yönlü (TDD/ Time Division Duplex) spektrum bantlarında 1024 Karesel Genlik Modülasyonu (QAM/ Quadrature Amplitude Modulation) testlerini başarıyla tamamladıklarını duyurdu. Bu gelişme, Frekans Bölmeli Çift Yönlü bantları özelinde sektörde bir ilk olma özelliği taşıyor. Samsung ve Qualcomm Technologies’in iş birliği sonucunda gelinen bu yenilik, operatörlerin 5G yeteneklerini geliştirmesine ve sundukları ağların spektral verimliliğini artırmasını sağlayacak. Bu başarı aynı zamanda Samsung ve Qualcomm’un bu alandaki teknolojileri ileriye taşıma konusunda gösterdiği kararlılığın ve çabanın da bir yansıması olarak değerlendiriliyor. 

Yeni teknolojiyle hız artacak 

İleri seviye bir modülasyon teknolojisi olan Karesel Genlik Modülasyonu (QAM), veri veya bilgi iletimini daha verimli gerçekleştirmek için kullanılıyor. Bu teknolojide doğrudan, yapılan her iletimde kaç bit veri iletilebileceğiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Bugün ticari ağlarda yaygın olarak 256 QAM kullanılırken, Samsung ve Qualcomm Technologies kısa süre önce 3GPP Release 17 spesifikasyonlarında en yeni 1024 QAM’i tanımlamayı başardı. İleri Seviye QAM teknolojisi, operatörlerin spektrum kaynaklarını en üst düzeyde kullanabilmesine katkı sağlıyor. Bu yeni teknoloji ayrıca, mobil kullanıcıların da daha yüksek indirme hızları gerektiren canlı videolar izleme ve çok oyunculu online oyunlar oynama gibi çeşitli mobil hizmetlerden yararlanmasını sağlıyor.

Samsung’un Kore’deki Ar-Ge laboratuvarında gerçekleştirilen testte, Samsung’un 5G vRAN yazılımı ve her biri 2.1GHz (FDD) ve 3.5GHz (TDD) bantlarını destekleyen vericileri ile Qualcomm Technologies’in son Snapdragon® X75 5G Modem-RF Sistemiyle donatılmış cep telefonu formundaki test cihazı kullanıldı. Testin başarısı, sektörde kullanılan FDD bandında 1024 QAM’in ilk kez başarması açısından önemli bir kilometre taşı niteliğinde. Şirketler, 20MHz bant genişliğini kullanarak 485Mbps hıza ulaştı ve teorik kazanca yakın bir artış elde etti. Burada yakalanan “uydudan dünyaya” (downlink) bağlantı hızı, halihazırdaki 256 QAM ile mümkün olandan hızdan %20 daha yüksek kaydedildi. Ayrıca Samsung, 1024 QAM için devam eden testleri, geleneksel RAN teknolojisinde de tamamlamayı planlıyor ve geliştirilen teknolojiyi bu yıl içinde ticari olarak kullanıma sunmayı hedefliyor. 

Samsung Electronics Başkan Yardımcısı ve Networks Business Ürün Stratejisi Başkanı Ji-Yun Seol, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yeni nesil çözümlerin geliştirilmesinde spektral verimliliği artırmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Elde ettiğimiz başarı, Samsung’un mobil teknolojinin sınırlamalarını ileriye taşıma konusunda sürdürdüğü kararlılığın altını çiziyor. Qualcomm Technologies ile ortak çalışmalarımız bir kez daha etkileyici sonuçlar verdi. Bu nedenle, uzmanlığımızı birleştirip ağ teknolojilerine yönelik inovasyonları teşvik etmeyi dört gözle bekliyoruz.”

Sektörde bir ilke imza atan bu başarıda Samsung ile iş birliği yapmaktan gurur duyduklarını belirten Qualcomm Technologies, Inc. Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Sunil Patil, “Bu başarı, 5G yeteneklerini geliştirme ve spektral verimliliği artırma konusunda operatörleri desteklemedeki kararlılığımızı ortaya koyuyor. Operatörlerin İleri Seviye QAM teknolojisinden faydalanarak spektrum kaynaklarını en üst düzeyde kullanabilmesini ve 5G abonelerine kesintisiz ve yüksek hızda mobil hizmetler sunmasını destekliyoruz,” dedi. 

Samsung ve Qualcomm 5G olanaklarını daha da geliştirmek için birlikte çalışmaya devam edecek

Geçtiğimiz yılın son aylarında Samsung ve Qualcomm Technologies, FDD spektrumu için dünyanın ilk eşzamanlı 5G 2x yerden uyduya (uplink) bağlantıda ve 4x uydudan yere (downlink) bağlantıda taşıyıcı frekans yığınlamayı (carrier aggregation) başardı. İki şirket, mobil 5G teknolojilerinin sınırlarını zorlayan iş birliklerine imza atmayı sürdürüyor. 

Samsung, yonga setleri, telsiz teknolojileri ve ağ çekirdekleri dahil olmak üzere uçtan uca 5G çözümlerinin başarıyla sunulmasına öncülük ediyor. Süregelen Ar-Ge çalışmaları sayesinde zenginleştirdiği pazar lideri ürün portföyüyle Samsung, vRAN 3.0, Open RAN ve ağ çekirdeklerinden özel ağ çözümlerine ve yapay zeka destekli otomasyon araçlarına kadar, 5G ağ teknolojilerini geliştirerek sektöre yön veriyor. Bugün birçok mobil operatör, Samsung’un ağ çözümleriyle, dünya çapındaki yüz milyonlarca kullanıcısına bağlantı sunuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Ericsson Yeni İleri Düzey Sorun Giderme Özelliğiyle Hizmet Deneyimini İyileştiriyor

Ericsson Yeni İleri Düzey Sorun Giderme Özelliğiyle Hizmet Deneyimini İyileştiriyor

Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka tabanlı yeni ileri düzey sorun giderme özelliği, ağ analitiğinde daha yüksek hız ve verimlilik sunacak.
Abone merkezli analiz için iletişim servis sağlayacıların (CSP) çekirdek şebeke ve diğer kaynaklardan seçilen verileri çekmek için gömülü sistem zekasını kullanacak.

Ericsson, Expert Analytics ürününe ileri düzey sorun giderme özelliği kazandıran yeni bir eklenti geliştirdiğini duyurdu. Ericsson Expert Analytics’in gelişmiş sorun giderme özelliği, makine öğrenmesi ve yapay zeka araçları kullanarak telekom şebekesi verilerini gerçek zamanlı olarak analiz edip, ortaya çıkan sorunların temel nedenini belirliyor.

Ağ ve abone odaklı analitik bir fonksiyon olarak tasarlanan bu yeni özellik, iletişim servis sağlayıcıların (CSP) şebeke genelinde hizmet deneyimini izleyip iyileştirmelerine olanak sağlayacak. Bu süreç, hizmet deneyiminin abone bazında analizine başlayarak, karşılaşılan sorunların temel nedenini belirlemek için gerekli verilerin toplanmasını içeriyor. Veriler, ürünün entegre zekası tarafından dinamik bir şekilde uygulanan iş akışları ile optimize edilerek, üst düzey hizmet deneyimi hedefleniyor.

Ericsson Expert Analytics’in genişletilmiş yeni sürümünde, analiz için gereken veri miktarını ve veri toplama sıklığını azaltmak için yeni veri toplama teknikleri kullanılıyor. Ürün, Ericsson çift modlu 5G Çekirdek sistemine entegre yazılım problarını kullanarak ağ fonksiyonlarından gereken olay verilerinin yanı sıra, Sanal Test Erişim Noktası (vTAP) veri toplama yoluyla elde ettiği ilave verileri gerçek zamanlı analitik süreçlere aktararak, iletişim servis sağlayıcılarının derhal aksiyon almasını sağlıyor. 

Ericsson Başkan Yardımcısı ve İş ve Operasyon Destek Sistemleri Çözüm Alanı Başkanı Mats Karlsson, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “5G’nin dönüştürücü potansiyelinin ortaya çıkardığı yeni özellikler, otomasyona ve veri odaklı ağlara olan ihtiyacı da artırıyor. Sorun giderme süreçlerini bir sonraki düzeye taşıyan Ericsson Expert Analytics, entegre zekası ve yerleşik bilgi birikimi (built-in domain knowledge)  ve otomatik olay oluşturma (automatic incident generation) özelliğiyle sorun giderme işini son derece kolaylaştırıyor. Makine öğrenimi tabanlı anomali tespiti sayesinde abone odaklı analizler için eyleme geçirilebilir içgörüler sunarken, şebeke sorunlarının daha hızlı, daha doğru ve daha verimli bir şekilde çözülmesine yardımcı oluyor.”

TPG Telecom Avustralya Bulut Altyapısı ve Ağ Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Chris Tsigros, şunları ifade etti: “Ericsson Expert Analytics, TPG’ye, müşterileri etkileyen sorunları tahmin etme, önceliklendirme ve çözmek için eyleme geçirilebilir, davranışsal içgörüler edinme becerisi kazandırıyor. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamamıza katkıda bulunacak bu beceri, aynı zamanda şirketimiz büyüdükçe şebeke çalışmalarımızın diğer alanları için de öncü ve harika bir temel olacak.” 

Telekom endüstri analisti ve stratejik danışman Chris Lewis, şu değerlendirmede bulundu: “Ericsson’un entegre gelişmiş sorun giderme yaklaşımı, olay verilerini akıllıca kullanarak gerçek zamanlı deneyim içgörüsü sağlayıp, karşılaşılan sorunların temel nedenini abone düzeyinde saptayabilme özelliği ile fark yaratıyor. İşin sırrı da burada yatıyor: ürün, dinamik bir şekilde iş akışları oluşturarak, Sanal Test Erişim Noktası (vTAP) ve olay verilerinin doğru kombinasyonuyla yalnızca derin Uçtan Uca (E2E) sorun giderme için gereken verileri topluyor. Bu sayede sorun giderme sürecini daha etkili kılarken, toplam sahip olma maliyetini de ciddi ölçüde azaltıyor.”

Ericsson Expert Analytics ürününe, halihazırda Abone İçgörüleri (Subscriber Insights), Uzman İçgörüleri (Expert Insights) ve Otomatikleştirilmiş İçgörüler (Automated Insights) uygulamalarını içeren bir eklenti olarak İleri Düzey Sorun Giderme (Advanced Troubleshooting) özelliği ekleniyor. Eklentiyle birlikte, ürünün en son sürümü, gereken bilgileri toplamak için olay verilerinden yararlanarak abone düzeyinde gerçek zamanlı bir deneyim içgörüsü sunuyor. Verileri akıllı ve etkili bir şekilde işleyerek ciddi bir maliyet düşüşüne katkı sağlıyor.

5G’nin yaygınlaşmasıyla birlikte, zaman ve maliyet bakımından verimli bir şekilde toplanması ve analiz edilmesi gereken verilerin boyutu ve çeşitliliği de artmaya başladı. Buna ek olarak, 5G’ye eşlik eden yeni özellikler, beklentiler ve kullanım senaryoları, şebekeler arasında önceden görülmemiş bir karmaşıklık yaratıyor. İletişim Servis Sağlayıcıların (CSP) bu karmaşıklığı yönetirken kullanabilecekleri araçlar sunan Ericsson Expert Analytics, sorunların ortaya çıktığı anda, abone düzeyinde çözülmesine imkan sağlıyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com