Vodafone’dan 5G Odaklı Şebekesini Güçlendirecek Yeni Teknoloji Yatırımı

Vodafone’dan 5G Odaklı Şebekesini Güçlendirecek Yeni Teknoloji Yatırımı

Vodafone herhangi bir mobil hücre sahasından 100GB bağlantıların önünü açacak teknolojiyi Türkiye’de yapılan testlerin ardından Güney Marmara’dan dağıtıma başlayacak şekilde canlı şebeke içinde kuruyor. Telekom Altyapı Projesi kapsamında geliştirilen, donanım ve yazılımın birbirinden ayrıldığı yeni Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitleri sayesinde Vodafone geleceğe dönük IP mimarisinde çeşitliliğine ve şebeke otomasyonuna imkan tanıyarak 5G hazırlıklarına hız kazandırdı.

 

Vodafone, 4G sahalarını daha uygun maliyetlerle 5G’ye yükseltmek ve yeni sahaları devreye almak için yeni Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitleri (Disaggregated Cell Site Gateway/DCSG) kurmaya başladı. Tüm mobil teknolojileri destekleme yeteneğine sahip olan Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitleri, yüksek kapasiteleri yüksek hızlarla müşterileriyle buluşturmayı ve 5G’ye hazır bir mimari oluşturmayı hedefliyor. 

 

Telekom Altyapı Projesi (Telecom Infra Project/TIP) kapsamında Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitlerinin geliştirilmesine ve test edilmesine öncülük eden Vodafone, bu yöndeki ilk adımları 2020 ve 2021 yıllarında Vodacom ile ortaklaşa olarak Romanya ve Güney Afrika’daki teknik denemelerle attı. Bu yılın başlarında Türkiye’de yapılan testlerin ardından, Vodafone bu Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitlerini mevcut şebekesine dahil ediyor. 

 

Açık mimari ve standart Uygulama Programlama Arayüzleri (API) ile geliştirilen Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitleri, bağımsız olarak birden çok tedarikçiden temin edilebilen donanım ve yazılımdan oluşuyor. Halihazırda kullanımda olan ve tek tedarikçiye izin veren monolitik cihazların yerini alan bu yeni teknoloji, müşterilerin hızlı bağlantı ihtiyacını destekleyen altyapı oluşturmak konusunda Vodafone’a esneklik kazandırıyor. Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitleri, müşteri trafiğini mobil ana taşıyıcıdaki fiber bağlantılara taşıyabiliyor ve kurumsal müşterileri saniyede 100 Gbps’e varan hızlarda destekleyebiliyor. Bu da Vodafone’un tüm şebekesinde sunduğu mobil veri ve internet kullanımının katlanarak büyümesine olanak tanıyor. 

 

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Özdemir, şunları söyledi: 

“Müşterilerimizin bugün ve gelecekte oluşabilecek tüm ihtiyaçlarını öngörerek şebekemizde gerekli dönüşümleri yapmaya ve müşterilerimiz için 5G hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyoruz. İnternet trafiğinin dinamik ve büyüyen doğası, tüm mobil sahalarının kapasite sınırlarını sürekli olarak zorluyor. Daha geniş bir tedarikçi yelpazesine kapı açmayı, inovasyonu hızlandırmayı ve dayanıklılığı artırarak yeni mobil sahaları daha hızlı ve daha az maliyetle devreye almayı amaçlıyoruz. Donanım ve yazılımın birbirinden ayrıldığı uç saha ekipmanlarını destekliyoruz. Ayrıştırılmış Uç Saha Şebeke Geçitleri, Açık Radyo Erişim Şebekesi (Open RAN) mimarisi ile aynı prensiplere dayanıyor. Birden fazla tedarikçiden gelen açık yazılım ve donanımları kullanarak çalışan uç saha geçitleri sayesinde, bu alanda ilk kez hem yeni Open RAN hem de geleneksel sağlayıcılardan gelen mobil sahalarla bağlantı kurulabiliyor. 5G imkanlarını  daha fazla müşterimize ulaştırmak için en son şebeke teknolojilerini sunmaya devam edeceğiz. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Vodafone Business, Sanayinin Dijital Dönüşümü İçin Türkiye’nin İlk 5G Standalone (SA) Özelleştirilmiş Mobil Şebekesini Kurdu

Vodafone Business, Sanayinin Dijital Dönüşümü İçin Türkiye’nin İlk 5G Standalone (SA) Özelleştirilmiş Mobil Şebekesini Kurdu

Özelleştirilmiş Mobil Şebeke konusunda öncü olan Vodafone Business, WIN Eurasia fuarında 5G Arena’ya ana sponsor oldu. Vodafone Business sponsorluk kapsamında Nokia’nın 5G Standalone (SA) altyapısı ile çalışan Türkiye’nin ilk Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN) kurulumunu tamamlayarak sanayinin kullanımına sundu.

 

İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business, 8-11 Haziran tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen WIN Eurasia fuarında 5G Arena’nın ana sponsoru oldu. Sanayinin dijitalleşmesine destek olmayı amaçlayan Vodafone Business, Nokia tarafından geliştirilen SA (Standalone) 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN)’nin kurulumunu tamamlayarak 15’ten fazla endüstriyel kullanım alanının gerçekleştirilmesine destek verdi. Türkiye’de ilk kez bir Standalone 5G MPN şebekesi hem endüstriyle hem de ilgililerle buluşturularak bir ilke imza atılmış oldu.

 

WIN Eurasia fuarında bulunan 5G Arena çatısı altında 30’dan fazla yerli ve yabancı firma bir araya gelerek birçok farklı endüstriyel kullanım alanlarını ziyaretçilerle buluşturdu. Bu kullanım alanları, önceki fuarlardan farklı olarak test 5G sinyali üzerinden Türkiye’de ilk kez kullanılacak Standalone 5G şebekesi ile gerçekleştirilmiş oldu. 

 

Türkiye’deki ilk 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisini de gerçekleştiren Vodafone Business, bu fuarla birlikte ilk kez Standalone 5G şebekesini de MPN teknolojisiyle birleştirmiş oldu. Türkiye’de ve birçok farklı ülkede sıkça kullanılan Non-Standalone (NSA) 5G şebekeleri, 4.5G teknolojisinin çekirdek şebekesini kullanmaya devam ediyor. Bu da geçiş sürecini hızlandırırken, 5G’nin getirebileceği tüm teknolojik gelişmeleri desteklemeyebiliyor. Bu bağlamda Standalone 5G şebekeleri; gerçek 5G çekirdek şebekesini kullanarak çok daha düşük gecikme süreleri, tamamıyla sanallaştırılmış ve buluta özgü bir yapı, uçtan uca ağ dilimlemesi ve çeşitli API’lar sayesinde gerçek bir otomasyona sahip olabiliyor. 

 

Vodafone’un 5G teknolojilerinin geliştirilmesine küresel boyutta bir katkı verdiğini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy konuyla ilgili şunları söyledi: “Vodafone olarak, dünya çapında 5G teknolojisinin gelişiminde kritik rol oynuyoruz. 5G, dijital servislerin ve Nesnelerin İnterneti’nin (IoT), akıllı fabrikaları daha esnek ve daha üretken hale getireceği Sanayi 4.0 yolunda önemli bir kilometre taşı olacak. Biz de 50’yi aşkın ülkede 100 milyondan fazla nesneye hayat vererek dünyanın en büyük IoT hizmet sağlayıcısı konumunda bulunan Vodafone Grubu’ndan aldığımız güçle, tam bu noktada devreye giriyoruz. Uçtan uca dijitalleşme sağlayan çözümlerimizle işletmelerimizin yanındayız. Amacımız Sanayi 4.0 devrimini yapabilmek için ülkemizin ihtiyacı olan dijital sıçramayı güç birliği ile gerçekleştirebilmek. Bu kapsamda, ülkemizde Sanayi 4.0’ın gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan WIN Eurasia fuarında Türkiye’nin ilk 5G Standalone Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN) kurulumunu gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

 

Nokia’nın Vodafone Global’den Sorumlu Başkanı Mangesh Kulkarni ise şu açıklamalarda bulundu: “Gelişmiş 5G Standalone (SA) mimarimizi sunmak için Vodafone Business ile ortaklık kurmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu önemli iş birliği, geniş bir endüstri yelpazesinde dijital dönüşümü yönlendirecek ve çeşitli endüstriyel kullanım durumlarını desteklemek amacıyla otomasyonu mümkün kılacak. Nokia’nın 5G Standalone (SA) mimarisi, Vodafone’un 5G spektrum varlıklarının kullanımını etkin bir şekilde artıran, kendi sınıfının en iyisi hızlarla güvenilir bir bağlantı sağlıyor. Verimliliği ve operasyonel etkinliği artırırken, premium bağlantıya yönelik artan talepleri destekliyor. Ayrıca, Nokia’nın yaklaşımının piyasadaki önemli yenilikleri yönlendirmeye nasıl devam ettiği hususunun da altını çiziyor. Vodafone Türkiye ile bu önemli projede yakın iş birliği içinde çalıştığımız için mutluyuz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com