Egeli akademisyenler atık suların tarımda kullanılmasını sağlayacak arıtma sistemi geliştirdi

Egeli akademisyenler atık suların tarımda kullanılmasını sağlayacak arıtma sistemi geliştirdi

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden emekli öğretim üyesi çift Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. Dr. Ferhan Sami Atalay, iki yıl önce başlattıkları çalışma sonucunda tekstil fabrikalarındaki atık suyun tarımda kullanılmasına olanak sağlayacak dört aşamalı arıtma sistemi geliştirdi. Projeye, bölüm akademisyenlerinden Doç. Dr. Gülin Ersöz ve Dr. Burcu Palas da destek verdi.

Araştırma ekibini çalışma yaptıkları laboratuvarda ziyaret eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. Dr. Ferhan Sami Atalay hocalarımız, projeleri devam ederken emekli olmalarına rağmen, çalışmalarına laboratuvarlarında devam ederek bu önemli arıtma sistemini bilim dünyasına kazandırdılar. Bilimin hayat boyu süren sonsuz bir tutku olduğunu hocalarımız bizlere bu çalışmasıyla gösterdi. Onların bu azmi, gençlerimize de çok iyi bir örnek olacaktır. Yürütülen çalışma sonucunda geliştirilen arıtma sistemi, atık suların tarımda kullanılmasına olanak sağlıyor. Tüm araştırma ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Arıtılan su hem tekrar üretimde hem de tarımda kullanılabiliyor”

Küresel ısınma ve iklim koşullarının değişmesiyle birlikte su kaynaklarının hızla tükendiğini belirten Prof. Dr. Süheyda Atalay, “Çalışmalarımızda, tekstil fabrikalarının atık suyunu dört aşamalı arıtmadan geçirerek tarımsal sulamada kullanabilecek su elde ettik. Su hem renk açısından berraklaşıyor hem de içindeki kirlilik yaratan kimyasal maddeler uzaklaştırılmış oluyor. Böylece bu su, tekrar fabrika içerisinde proses suyu olarak kullanıldığı gibi tarımda sulama amacıyla kullanılabilir. Bu sayede çok miktarda su kullanan tekstil fabrikalarının su döngüsü de sağlanıyor” dedi.

“Çevre dostu ve yenilikçi bir uygulama”

Çalışmanın yenilikçi ve çevre dostu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atalay, “Arıtılan suyun fabrikalarda ayrıca bermuda çimi, şeker pancarı, buğday çimi, pamuk ve arpa gibi bitkilerin sulanmasında kullanılması mümkün. Tuzluluğu gidermek ve boya işlemi esnasında kullanılan tuzu kazanmak için ters ozmoz işlemi uygulandı. Tuzluluk yüzde 98 oranında giderildi. Böylece tuzdan arınan suyun Türkiye’de uygulanan sulama suyu standardı A kalitesine ulaştırılması ve tarımda her türlü bitkinin yetiştirilmesinde başarılı bir şekilde kullanılması sağlandı” diye konuştu.

Egeli akademisyenlerin yürüttükleri çalışmalar neticesinde; fotoreaktör, adsorber, ultrafiltrasyon ve ters ozmoz adı verilen 4 üniteli yarı pilot arıtma sisteminde, atık suyun dönüştürülmesi konusunda başarılı sonuçlar alındı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

TikTok, kendi yapay zekasını geliştirdi – Teknoloji

TikTok, kendi yapay zekasını geliştirdi – Teknoloji

Çin kökenli sosyal medya platformu TikTok, son açıklamasında yeni bir yapay zeka üzerinde çalıştığını duyurdu.

Platform, kullanıcıların sohbet etmesi için “Tako” adını verdiği bir chatbot üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Alınan bilgilere göre, Tako, Snapchat’teki “My AI” gibi bir kullanım deneyimi sunmayı hedefliyor.

Tako, Filipinler’de gerçekleştirilen test süreciyle TikTok kullanıcılarının hizmetine sunuldu. Yapay zekânın özellikleri arasında video önerileri de yer alıyor.

The Verge’in haberine göre, Tako butonu TikTok arayüzünde sağ üst köşede, profil fotoğrafının hemen üzerinde yer alıyor. Bu butona tıkladığınızda ayrı bir pencere açılıyor ve kullanıcılar Tako ile iletişim kurabiliyor.

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Yapay Zeka Oyun Geliştirdi! – Gündem – U24

Yapay Zeka Oyun Geliştirdi! – Gündem – U24

Yapay zeka alanında yaşanan büyük gelişmeler video oyunlarını oynamada iyi olduğunu ortaya koyuyordu. Ancak yapılan yeni bir araştırma projesi, yapay zekanın oyun geliştirme konusunda da kullanılabileceğini gösteriyor. Bilim insanları ise bir oyunu sadece iki dakika izledikten sonra video oyun motorunu tekrar canlandırabilen bir yapay zeka sistemi geliştirmiş durumda.

Yapay zeka oyun geliştiriyor!

Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, bir 2D video oyununun çerçevelerini inceleyebilen ve sonrasında da tüm oyun alt yapısının bir kopyasını inşa edebilen yapay zeka sistemi oluşturmuş durumda. Bu yeni yapay zeka sistemi, grafiklerden oyuncuların hareketlerine kadar her detayı içerecek bir şekilde oyun geliştirme yeteneğine sahip.

Yılların popüler oyunu Super Mario gözlemlenerek geliştirilmiş olan bu sistem iki dakikadan daha kısa bir süre içerisinde oyunu izledikten sonra oyuncunun alacağı yol ya da düşmanlar ile olan etkileşimler gibi gelecekte olacak olayları ön görerek kendi modelini oluşturabilmiş durumda. Yetenekli yapay zeka bütün bu işlemi oyunun koduna erişmeden sadece kuramsal sinir ağları aracılığı ile gözlemleyerek yapabiliyor.

Yapay zeka şu anda sadece 2D oyunlar için kullanılıyor!

Şu anda sadece 2D oyunlar için kullanılabilen yapay zeka sistemi, Sonic The Hedgehog ve Mega Man gibi popüler oyunlarda test ediliyor. Oyun geliştiricilerine yardım edeceği tahmin edilen bu yapay zeka sisteminin bazı oyunları çok daha hızlı bir şekilde geliştireceği düşünülüyor. Ayrıca bu yapay zeka sistemi oyun geliştirmeye yeni başlayan kişilerde eğitim amaçlı şekilde de kullanılabilir. Bakalım ilerleyen dönemde yapay zekanın geliştirdiği ya da geliştirmeye yardımcı olduğu oyunları oynayabilecek miyiz?

Haber Kaynağı ulusal24.com

Fujitsu, Uzay araştırma kurumlarının kullanımı için uzay enkazını haritalamak ve analiz etmek için yeni teknoloji geliştirdi – Ulusal24.com

Fujitsu, Uzay araştırma kurumlarının kullanımı için uzay enkazını haritalamak ve analiz etmek için yeni teknoloji geliştirdi – Ulusal24.com

Yeni analiz sistemi, JAXA’nın da içinde bulunduğu birçok uzay araştırma ajansının “Uzay Durumsal Farkındalık Sistemlerinde” önemli bir rol oynayacak

 

Japon Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), uzay atıklarının yörüngesel rotalarını hesaplamak için “Uzay Durumsal Farkındalık Sistemi” (SSA sistemi) ile birlikte kullanılmak üzere yeni bir analiz sistemini geliştirildiğini ve devreye alındığını duyurdu.  JAXA, uzay atıklarının yörüngesini hesaplamak ve JAXA uydularının yolu ile karşılaştırmalı analiz yapmak için radar ve optik teleskoptan gözlem verilerine dayanarak etkili uzay atığı gözlem planları oluşturmak için bu yeni teknolojiyi kullanacak. Sistemin uydulara yaklaşan uzay atıklarını tespit etmesi durumunda, JAXA’daki operatörleri risklere hızlı bir şekilde yanıt vermede destekleyecek ve tahmin edilen bir çarpışma olasılığını ve gerekli rota değişikliklerini otomatik olarak hesaplayarak uzay atığıyla olası çarpışmaları önleyecek.

 

Fujitsu, uzayın güvenli ve sürdürülebilir gelişimi için oluşturduğu analiz sisteminin doğruluğunu daha da geliştirmeyi hedefliyor.

 

Dünya’nın ötesinde sürdürülebilir kalkınmanın geleceğine acil çözüm arayışı

Roket fırlatmalarından kaynaklanan döküntüler, hizmet dışı bırakılan uydular ve gezegenimizin etrafındaki yörüngede oluşan patlama veya çarpışmalardan kaynaklanan diğer yapay nesnelerin parçaları gibi parçalardan oluşan uzay atığı, dünyamızın dışında planlanan sürdürülebilir kalkınmanın geleceği için giderek daha ciddi bir sorun teşkil ediyor. Uzmanlar, şu anda uzayda gezinen enkaz parçalarının sayısının 100 milyondan fazla olduğunu ve bu sayının giderek artmaya devam ettiğini tahmin ediyor. Uzay atığı, Dünya çevresinde saniyede 7 km’den daha yüksek hızlarda hareket edebiliyor ve bu halleriyle uzayda yer alan yaklaşık 12.000 yapay uyduya ciddi hasar verecek kadar büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu durum, hava durumu tahminleri, afet izleme ve haritalama uygulamalarında vazgeçilmez bir rol oynayan uydu altyapısı  için ciddi bir risk oluşturuyor.

 

Fujitsu, 1990’ların başından bu yana, Hayabusa2 asteroit probu ve diğer önemli projelerde de kullanılan yörünge belirleme teknolojisini (mevcut SSA sisteminin öncüsü) kullanan uzay enkazı gözlemi için yepyeni bir teknoloji geliştirerek JAXA’nın bu sorunu çözmeye yönelik çabalarını destekliyor. 

 

Fujitsu, aynı zamanda Hayabusa2 asteroit probu ve diğer önemli projelerle birlikte kullanılan ybit belirleme teknolojisini (mevcut SSA sisteminin öncüsü) kullanan alan döküntü gözlemi için teknoloji oluşturarak 1990’ların başından beri bu sorunu çözme çabalarında JAXA’yı destekliyor.

 

Fujitsu, bu çabanın son dönüm noktasında yörüngedeki atık parçalarını doğru bir şekilde izlemek ve yapay uydularla çarpışmalarını önlemek için hareketlerini tahmin etmek üzere yüksek hassasiyetli yörünge hesaplamaları için pratik bir analiz sistemi geliştirdi. 

 

Yeni system nelerden oluşuyor?

JAXA’nın SSA sistemi; bir radar, bir optik teleskop ve Fujitsu tarafından geliştirilmiş bir analiz sisteminden oluşuyor. Analiz sistemi SSA sisteminin temelini oluşturuyor ve JAXA’nın sistem operatörlerinin etkili alan atık gözlemi, edinilen gözlem verilerinin yönetimi ve yörünge izleme hesaplamalarının analizi hakkında planlar oluşturmalarına olanak tanıyarak, uydulara yaklaşan döküntülerin algılanmasını ve çarpışmalarının önlemesini destekliyor. Analiz teknolojisinin özellikleri aşağıdaki gibidir.

 

1. Optimum gözlem planları ve gözlem veri işleme kapasitesinin geliştirilmesi yoluyla çarpışma risklerinin zamanında belirlenmesi

 

SSA sistemini daha da geliştirmek için tasarlanan JAXA’nın yeni radarı, daha küçük nesneleri yakalamak ve günde yaklaşık 10,000 nesneyi (geleneksel radarların 10 katından fazla) gözlemleyebiliyor. (2) 

 

Buna ek olarak, analiz sisteminin işlem kapasitesi, büyük miktarlara ulaşan gözlem verisinin zamanında işlenmesini sağlamak ve JAXA’nın uydu operatörlerine tahmini bir çarpışma olasılığı hakkında gerekli bilgileri ve uzay atıkları ile olası çarpışmaları önlemek için rota değişiklikleri sağlayarak hızlı risk değerlendirmesini desteklemek için 50 kattan fazla artırıldı.

 

2.Sistem operatörleri üzerindeki rutin görevlerin otomasyonu ve çalışma yükünün azaltılması

Fujitsu, sistem operatörlerinin gittikçe artan gözlem ve süreçle ilgili operasyonel yükünü azaltmak amacıyla bugüne kadar elde hesaplanan gözlem planlarının oluşturulması ve gözlem veri işlemesi gibi rutin işleri otomatik hale getiren yeni bir fonksiyon geliştirdi. 

 

Operasyonel yükün azaltılması ve analiz sisteminin verimliliğinin artırılması sayesinde operatörler, işleme sonuçlarını doğrulamaya ve acil durumlara yanıt vermeye odaklanabilecek.

 

3. Japon hükümetinin SSA sistemi ile bağlantısı

Yeni analiz sistemi Jaxa’nın SSA sistemine ve gözlem verilerini paylaşmak için Japon hükümeti tarafından işletilen ve yönetilen SSA sistemine bağlanabiliyor. Bu sayede operatörler Japon hükümetinden gelen gözlem taleplerine kolaylıkla cevap verebilecek ve verimli gözlemler yapabilecekler.

 

Gelecek planları 

Fujitsu, ileriye dönük olarak analiz sisteminin doğruluğunu geliştirmeye devam edecek ve JAXA’nın “uzayı görünür kılma” çabalarına katkıda bulunacak.

 

Fujitsu, JAXA da dahil olmak üzere bir çok uzay araştırma kurumunun ihtiyaç duyduğu verileri sağlayarak gelecekteki uzay araştırmaları ve uzay yolculuğu projelerini desteklemek ve nihayetinde uzayın güvenli ve sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak için yeni teknolojiler geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com

Mitsubishi Electric Öğretme Gerektirmeyen Robot Sistemi Teknolojisi Geliştirdi – Ulusal24.com

Mitsubishi Electric Öğretme Gerektirmeyen Robot Sistemi Teknolojisi Geliştirdi – Ulusal24.com

Robotlar; uzman veri girişi olmadan insanlar kadar hızlı çalışacak şekilde, kolayca ve otomatik olarak programlanıyor

 

Mitsubishi Electric, robotların uzmanlar tarafından öğretilmesine gerek olmadan sıralama ve düzenleme gibi görevleri insanlar kadar hızlı gerçekleştirmesini sağlamak için öğretme gerektirmeyen bir robot sistemi teknolojisi geliştirdiğini açıkladı. Sistem, operatörlerin iş görevlerini başlatmak için sesli talimatlar vermelerine ve ardından robot hareketlerini gerektiği gibi ayarlamalarına olanak tanıyan yüksek hassasiyetli konuşma tanıma dahil Mitsubishi Electric’in Maisart®1 AI teknolojilerini içeriyor. Bu teknolojinin, ürünlerin sık sık değişmesinden dolayı şimdiye kadar robotların tanıtılmasının zor olduğu gıda işleme fabrikaları gibi tesislerde uygulanması bekleniyor. Mitsubishi Electric, performans geliştirmeleri ve kapsamlı doğrulamaların ardından bu teknolojiyi 2023 yılı veya sonrasında piyasaya sürmeyi hedefliyor. 

 

Ürün Özellikleri 

1)    Operatörden gelen basit komutlara göre kendi kendine programlanan/ayarlanan robot hareketleri  

Robot hareketleri, uzman olmayan bir operatör tarafından sesle veya bir cihaz menüsü aracılığıyla iletilen basit komutlara kendi kendine programlanır ve kendi kendine ayarlanır.
Tescilli ses tanıma yapay zekâsı, endüstriyel robot üreticileri için bir ilk olarak gürültülü ortamlarda bile sesli talimatları doğru bir şekilde tanır.2 
Sensörler, operatörün beklenen sonuçları görselleştirmesine olanak tanıyan simülasyonlar için artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisiyle işlenen çalışma alanıyla ilgili 3D bilgileri (görüntüler ve mesafeler) algılar. 
Programlama ve ayarlamalar, geleneksel sistemlere göre yalnızca onda bir veya daha az zaman gerektirir.3 

2  Endüstriyel robot üreticileri tarafından uygulanan komut sistemlerine ilişkin Mitsubishi Electric tarafından yapılan araştırmaya göre (28 Şubat 2022 itibariyle) 

3  Kurum bünyesinde yapılan karşılaştırmalara göre 

 

Sesli veya menüden verilen talimatlara yanıt veren sistem, üç boyutlu sensörle çalışma ortamını taradıktan sonra robot hareketlerini otomatik olarak programlıyor. Hareketlerde ince ayarlamalar, operatörün diğer komutlarıyla kolaylıkla yapılabiliyor. Mitsubishi Electric’in gürültü düzeyi yüksek fabrikalarda bile son derece hassas olan benzersiz ses tanıma yapay zekâsı, endüstriyel robot üreticileri tarafından sunulan kullanıcı arayüzleri arasında sesli komutla çalışan ilk kullanıcı arayüzü olarak dikkat çekiyor. Örneğin; bir gıda işleme fabrikasında uzman olmayan bir çalışan, “Üç parça tavuğu, yemek kutusunun ilk bölümüne yerleştir” gibi bir komutla robota talimat verebiliyor. Yapay zekâ, sesli talimatın net olmaması halinde bile ima edilen anlamı anlayabiliyor. Örneğin; “Biraz daha sağa” komutunda gerekli olan hareket mesafesini belirleyebiliyor. Alternatif olarak, menülere sahip bir tablet yardımıyla komutlar verilebiliyor veya “nerede”, “ne” ve “kaç adet” gibi kategoriler seçilerek basit programlar oluşturulabiliyor. 

 

Tablet yardımıyla komutların istenilen sonuçları verdiğinin teyit edilebilmesi amacıyla stereografik AR simülasyonları da görüntülenebiliyor. Daha fazla rahatlık için sistem ayrıca, endüstride bir ilk olan özel bir işaretleyici gerektirmeden bir AR sanal alanında bir robotun ideal konumlandırılmasını da önerebiliyor.4  

 

Sistem, engellerden kaçınma dahil robot hareketlerinin kendi kendine programlanması sayesinde simülatör ve/veya gerçek ekipmanlar kullanılarak ortam bilgilerinin toplanması, veri girişi ve işlemlerin onaylanması için gereken iş yükünü azaltıyor. Sonuç olarak, bu kümülatif süreçleri geleneksel yöntemlerin yalnızca onda biri kadar veya daha az sürede tamamlayabiliyor. Bu avantajlar sayesinde sistemin sık ürün değişim aralığı sebebiyle robotların sık sık değiştirilmesini gerektiren gıda işleme fabrikaları gibi hâlihazırda robotlara uygun olmayan üretim hatlarının otomasyon sürecini desteklemesi bekleniyor. 

 

4 AR sanal alanlara sahip robot modellerine ilişkin Mitsubishi Electric tarafından yapılan araştırmaya göre (28 Şubat 2022 itibariyle)

 

 

2)     Teknolojiyle optimize edilen hareketler, robotların görevleri insanlar kadar hızlı yapmasını sağlıyor  

–    Kendi kendine programlama sistemi, iş görevlerini insanlar kadar hızlı yapmak için engellerden kaçınma dahil robot hareketlerini yöneten komutlar üretiyor. (Ürünü en az 2 saniyede kavrıyor.5) 

–    Sistem, robot kollarının açılma ve kapanma sürelerini ayarlayıp optimize ederek kayıp zamanı azaltıyor.  

–    Robotun kolunda bulunan kameradan gelen görsel bilgileri kullanan sistem, örneğin robotun yeri veya yerleştirilecek ürün değiştiğinde hareketleri otomatik olarak düzeltiyor.   

 

5 Bir ürünü kavrayarak yerine yerleştirmek için gereken süre  

 

Geleneksel olarak, bir robotun çalışma hızını artırmak, istenen yörüngeleri gerçekleştirmek için zaman gerektirir çünkü operatörün en iyi koşulları belirlemek için bir simülatör ve/veya gerçek robot kullanması gerekir. Mitsubishi Electric, etraftaki engelleri ve robot performansına ilişkin bilgileri kullanarak robot hareketlerini optimize etmek için bir yörünge oluşturma teknolojisi geliştirdi. Şirket ayrıca, robot tarafından uygulanabilecek izin verilen kuvvet aralığı içinde mümkün olan en kısa kol hareket süresini elde etmek için otomatik olarak bir hız modeli oluşturan bir hızlanma/yavaşlama-optimizasyon teknolojisi geliştirdi. Her iki teknoloji de robotun hareketlerini ayarlamak için gereken sürenin kısaltılmasına yardımcı oluyor.

 

El açma/kapama zamanlamasının optimize edilmesi de çalışma süresinin azaltılmasına yardımcı olur. Geleneksel olarak, bu tür ayarlamalar simülasyonlar kullanılarak ve robot çalıştırılarak manuel olarak gerçekleştirilir. Yeni teknoloji bununla birlikte, bu zamanlamayı elin ve kavranacak nesnenin özelliklerine göre otomatik olarak ayarlıyor ve optimize ediyor, böylece uzun manuel ayarlamaları ortadan kaldırırken iş verimliliğini de artırıyor.

 

Ek olarak, kavrama-tanıma yapay zekâsı ve sistemin üzerine sabitlenmiş üç boyutlu bir sensör, kavrama için en iyi konumu hızla belirliyor ve böylece boşa harcanan zamanı azaltıyor. Ayrıca robot eline takılan bir kameradan alınan görsel bilgiler, robotun veya hedef nesnenin konumu değiştiğinde robotun hareketini kendi kendine düzeltmesine olanak tanıyor. Mitsubishi Electric’in yeni teknolojisi, robotik kol ve el hareketlerini optimize ederek robotların insanlar kadar hızlı çalışmasına, yani bir öğeyi kavramak ve belirlenmiş bir yere yerleştirmek için en az 2 saniyede tamamlamasına imkân veriyor.

 

Diğer Özellikler 

Çevresel bilgilerin entegre sistem yönetimi  

Sistem, özel işlevler ekleme sürecini basitleştirmek için Robot İşletim Sistemi (ROS) yazılım platformunu destekliyor. Ayrıca Mitsubishi Electric; Edgecross, ROS ve tüm sistem hakkındaki bilgileri merkezi olarak yönetmek için bir ROS-Edgecross6 bağlantı fonksiyonu geliştirdi. Edgecross bağlantısı ve farklı tedarikçi çözümleriyle çalışabilirlik sayesinde, tüm üretim hatlarının izleme ve analiz süreçlerini kolaylaştırırken üretkenlik ve kaliteye katkıda bulunuyor.

 

6 Fabrika Otomasyon ve IT’yi birleştiren sınır bilişim için Japonya merkezli açık yazılım platformu 

 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

İlgili

Haber Kaynağı www.ulusal24.com